Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie combustibil de pe teritoriul comunitar. Restituirea prin formularul cod 318. Care e procedura?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: achizitii combustibil, formular 088, codul fiscal, formularul cod 318, declaratia 300

In randurile urmatoare, discutam despre o societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA, declarata in Registrul Operatorilor Intracomunitari, si care cumpara marfuri din UE.Transportul marfurilor este efectuat cu mijloace de transport proprii. Alimentarea cu combustibili se face in UE cu bonuri fiscale pe care nu apar datele societatii (numele, CUI). In contabilitate se inregistreaza o cheltuiala (cont 6022) fara sa se evidentieze TVA.

Vom vedea astfel care sunt inregistrarile corecte si cum se declara in Declaratia 300. De asemenea, in cazul in care pe bon sunt mentionate datele societatii, vom vedea cum se va proceda atat cu inregistrarile, cat si in ce priveste declararea in D300 si D390.

In plus, stabilim care sunt documentele pe baza carora se poate recuperare TVA din UE prin depunerea declaratiei D318 si daca e necesara factura cu toate datele celor doua societati conform Codului fiscal, precum si daca pe bonul fiscal vor fi incluse datele societatii.

Alimentarea pe teritoriul comunitar a vehiculelor cu combustibil, nu reprezinta pentru cumparatorul din Romania o achizitie intracomunitara de bunuri, caz in care operatiunea nu este impozabila in Romania. Din acest motiv,  cumparatorul din Romania nu trebuie sa  aplice regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 "TVA deductibila" = 4427   "TVA colectata".

Valoarea achizitiei efectuate este neimpozabila in Romania, caz in care  se raporteaza doar prin decontul de TVA, la randul 26 "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau  neimpozabile…", fara a se raporta prin declaratia informativa cod 390 VIES.

In situatia in care nu se doreste recuperarea sumei TVA din partea autoritatii fiscale din statul membru de pe teritoriul caruia se efectueaza alimentarea cu combustibil, suma TVA inscrisa in bonul fiscal reintregeste costul de achizitie al combustibilului. Deci,  inregistrarile contabile  aferente achizitiei si consumului de combustibil  se efectueaza la pretul de achizitie inscris in documentele primite de la furnizori (bonuri fiscale, facturi), dupa cum urmeaza:

- inclusiv TVA, daca nu se doreste recuperarea TVA;
-  exclusiv TVA, daca se doreste recuperarea TVA prin solicitarea restituirii in baza formularului cod 318.

Inregistrarea se efectueaza in  urmatoarele conturi:

- achizitia:  3022  "Combustibili" = 401 "Furnizori";
- consumul: 6022 "Cheltuieli privind combustibilii" = 3022 "Combustibili".

Suma TVA care reintregeste costul de achizitie al combustiilului reprezinta cheltuiala deductibila la determinarea profitului impozabil.

Daca se doreste recuperarea, suma TVA inscrisa in bonurile/facturile  primite  de la furnizorii intracomunitari  se inregistreaza intr-un cont analitic distinct in debitul contului 461 ,,Debitori diversi,, prin formula 461 = 401.
          
Rambursarea TVA de catre autoritatea fiscala din statele membre se efectueaza in baza prevederilor cuprinse in Directiva CEE nr. 9 din  12 februarie 2008 de stabilire a normelor detaliate privind rambursarea taxei pe valoare adaugata, prevazuta in Directiva 2006/112/CE, catre persoane impozabile stabilite in alt stat membru decat statul membru de rambursare.

Printre alte reglementari, prin aceasta directiva se prevede faptul ca pentru a fi eligibila pentru rambursare in statul membru de rambursare, o persoana impozabila nestabilita in statul membru de rambursare trebuie sa efectueze operatiuni care dau dreptul de deducere in statul membru in care este stabilita. In Romania sunt aplicabile prevederile O.M.F.P. nr.  3 din  4 ianuarie 2010 pentru aprobarea Procedurii de primire a cererilor de rambursare a TVA aferenta importurilor si achizitiilor de bunuri/servicii, efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene de catre persoanele impozabile stabilite in Romania, cu ultima modificare efectuata prin O.P.A.N.A.F. nr. 59 din 20 ianuarie 2014.

Pentru recuperarea TVA, trebuie sa fiti in posesia facturilor sau a facturilor simplificate care au stat la baza efectuarii achizitiei in care este inscris codul de TVA emis de autoritatea fiscala din Romania, dar si alte informatii necesare identificarii persoanei impozabile din Romania, inregistrate in scopuri de TVA in Romania.
 
Pentru suma TVA  recuperata  de la autoritatea fiscala din Comunitate se efectueaza  inregistrarea contabila 5124 = 461.     

Asa cum se poate constata, pentru decontarea TVA cu autoritatea fiscala din Comunitate, nu sunt afectate conturile de venituri si cheltuieli ale societatii transportatoare.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie combustibil de pe teritoriul comunitar. Restituirea prin formularul cod 318. Care e procedura?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016