Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Desemnarea administratorului. Ce obligatii revin societatii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, desemnarea administratorului, obligatii societate, indemnizatie, legea 31/1990, omfp 250/2013

Vom vedea, prin cele ce urmeaza, daca pentru a acorda o indemnizatie administratorului este necesara intocmirea unui contract de administrare/modificare act constitutiv sau hotarare AGA, precum si daca se va inregistra la Finante sau ONRC.



Solutia consultantului:

1. Potrivit Legii societati comerciale 31/1990, in cazul societatilor pe actiuni, administratorii societatilor pe actiuni sunt desemnati de catre adunarea generala ordinara a actionarilor, cu exceptia primilor administratori, care sunt numiti prin actul constitutiv (art. 137 indice 1 alin. (1) din " Legea 31/1990), iar in cazul societatilor cu raspundere limitata, societatea este administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala (art. 197 din Legea 31/1990).

In conformitate cu prevederile art. 72 din Legea societatilor comerciale 31/1990 obligatiile si raspunderea administratorilor sunt reglementate de dispozitiile referitoare la mandat si de cele special prevazute in aceast act normativ. Potrivit art. 197 din Legea 31/1990, societatea este administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala.

Administratorii nu pot primi, fara autorizarea adunarii asociatilor, mandatul de administrator in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca acelasi fel de comert ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sanctiunea revocarii si raspunderii pentru daune. De asemenea, potrivit art. 77 alin. (1) din acelasi act normativ, care se aplica si societatilor cu raspundere limitata, asociatii care reprezinta majoritatea absoluta a capitalului social pot alege unul sau mai multi administratori dintre ei, fixandu-le puterile, durata insarcinarii si eventuala lor remuneratie, afara numai daca prin actul constitutiv nu se dispune altfel.

Avand in vedere dispozitiile dreptului comun in materia contractului de mandat și in special art. 2010 alin. (1) din noul Cod civil, mandatul dat pentru acte de exercitare a unei activitati profesionale se prezuma a fi cu titlu oneros. Asadar, adunarea generala desemneaza membrii consiliului de administratie stabilindu-le nu numai drepturile și obligatiile, dar și eventuala remuneratie cuvenita, daca este cazul, și conditiile in care aceasta se acorda. Aceste elemente referitoare la remuneratie pot fi stabilite direct in actul de desemnare sau in cuprinsul contractului de mandat incheiat distinct.

In concluzie, nu este necesara existenta unui contract de administrare, fiind suficienta hotararea AGA prin care este desemnata persoana administratorului, drepturile conferite si remuneratia acordata. De asemenea, va fi necesar un document semnat de catre administrator prin care isi insuseste limitele mandatului si conditiile exercitarii acestuia.

2. Inregistrarea fiscala este in sarcina societatii in cazul in care societatea nu este platitor de Impozit pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor si contributii sociale obligatorii, prin completarea formularului 010 - Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (OMFP 250/2013). In conditiile in care societatea este platitoare de impozit pe veniturile din salarii, nu are nici o alta obligatie, in raport cu organele fiscale, de declarare sau de inregistrarea a desemnarii administratorului.

Conform art. 7 si 8 din Legea 31/1990, actul constitutiv cuprinde si asociatii care reprezinta si administreaza societatea sau administratorii neasociati, datele lor de identificare, puterile ce li s-au conferit si daca ei urmeaza sa le exercite impreuna sau separat, in cazul societatii in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata, si datele de identificare a primilor membri ai consiliului de administratie, puterile conferite administratorilor, clauze privind conducerea, administrarea, functionarea si controlul gestiunii societatii de catre organele statutare, numarul membrilor consiliului de administratie sau modul de stabilire a acestui numar, in cazul societatii pe actiuni sau in comandita pe actiuni.

Orice modificare prevederilor din actului constitutiv referitoare la administrarea societatii astfel cum sunt mentionate mai sus necesita depunerea la registrul comertului a actul modificator si a textului complet al actului constitutiv, actualizat cu toate modificarile, care vor fi inregistrate in temeiul hotararii judecatorului-delegat. Precizam ca actul constitutiv poate fi modificat prin hotarare a adunarii generale ori a Consiliului de administratie, respectiv directoratului.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Desemnarea administratorului. Ce obligatii revin societatii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016