Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Obligatia de a emite facturi catre persoane fizice din UE pentru cursuri sustinute. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: facturi, impozit venit microintreprindere, livrari bunuri, tva, beneficiar, cursuri ue

In cazul in care se tin cursuri in UE si nu se pot emite facturi in timpul cursului, vom vedea daca se pot incasa banii in contul curent fara sa se mai emita factura. De asemenea, societatea este neplatitoare de TVA si este platitoare de impozit pe venit microintreprindere. Vom stabili daca se pot considera aceste incasari direct venituri, cu mentiunea ca fiecare cursant trebuie sa dea datele de facturare pentru a se putea intocmi facturi pentru fiecare.

Exista cateva situatii in care persoanele impozabile sunt scutite de obligatia de a emite facturi , cu exceptia cazului in care beneficiarul solicita factura. Acestea sunt, conform ART. 319 alin. (10) din Codul fiscal:

- Livrarile de bunuri prin magazine de comert cu amanuntul, pentru care se emit bonuri fiscale;
- Livrarile de bunuri si prestari de servicii catre persoane neimpozabile  pentru care se emit documente legal aprobate (ex: bilete de calatorie, abonamente, bilete la intrare la evenimente);
- Livrarile de bunuri si prestari de servicii catre persoane neimpozabile, care prin natura lor nu permit identificarea beneficiarului (ex: livrari de bunuri prin automate comerciale, servicii de parcare a caror contravaloare se incaseaza prin automate, servicii de reincarcare electronica a cartelelor telefonice);

Deoarece nu va incadrati in niciuna dintre exceptiile de mai sus, aveti obligatia de a emite cate o factura catre fiecare beneficiar persoana fizica, pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care s-a tinut cursul. Asadar, nu este necesara emiterea unei facturi in timpul cursului, iar incasarile pot fi considerate venituri, deoarece vor avea la baza ca document justificativ factura emisa ulterior de societatea dvs.

Din punct de vedere al informatiilor referitoare la beneficiarii persoane fizice ai serviciilor, factura trebuie sa contina in mod obligatoriu numele si adresa acestora, asa cum prevede   ART. 319 Facturarea alin. (20) lit. f) din Codul fiscal.

Totusi, daca valoarea facturilor inclusiv TVA nu depaseste suma de 100 euro, aveti dreptul sa emiteti facturi simplificate.  Avantajul acestui tip de factura este ca nu necesita completarea informatiilor despre beneficiarii serviciilor, asa cum se mentioneaza la ART. 319 alin. (21).


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de  Gabriel Apostolescu

Gabriel Apostolescu face parte dintr-o cunoscuta societate de contabilitate, expertiza contabila, consultanta fiscala si audit, membra a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR)

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Obligatia de a emite facturi catre persoane fizice din UE pentru cursuri sustinute. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016