Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Omisiune raportare servicii intracomunitare achizitionate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: inregistrari contabile, declaratia 390, decontul de tva, raportare servicii intracomunitare

Societatea inregistreaza in contabilitate in luna ianuarie 2013 o factura de servicii primita de la un furnizor din Austria. Factura este emisa cu data de decembrie 2012. Vom stabili in ce masura modul de completare a declaratiilor prezentat mai jos este corect:



1. factura se declara in Declaratia 300 a lunii ianuarie 2013 la randul Regularizari.
2. In Declaratia 390 din luna ianuarie 2013 nu se declara aceasta factura.
3. Pentru Declaratia 390 aferenta lunii Decembrie 2012 se depune o rectificativa
4. Decontul de TVA aferent lunii decembrie 2012 se corecteaza?

Solutia consultantului:

Art. 156 indice 2 alin. (2) din Codul fiscal stabileste ca, decontul de taxa intocmit de persoanele inregistrate conform art. 153 va cuprinde suma taxei deductibile pentru care ia nastere dreptul de deducere in perioada fiscala de raportare si, dupa caz, suma taxei pentru care se exercita dreptul de deducere, in conditiile prevazute la art. 1471 alin. (2), suma taxei colectate a carei exigibilitate ia nastere in perioada fiscala de raportare si, dupa caz, suma taxei colectate care nu a fost inscrisa in decontul perioadei fiscale in care a luat nastere exigibilitatea taxei, precum si alte informatii prevazute in modelul stabilit de Ministerul Finantelor Publice.

Astfel cum este prevazut la alin. (3), datele inscrise incorect intr-un decont de taxa se pot corecta prin decontul unei perioade fiscale ulterioare si se vor inscrie la randurile de regularizari.
 
Potrivit Instructiunilor pentru completarea formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" aprobate prin OANAF 1790/2012, la Randul 8 al formularului se inscriu regularizarile ulterioare datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate la randul 7.1 din decont in alta perioada, precum: modificarea pretului generata de alte situatii decat cele prevazute la art. 138 din Codul fiscal , nedeclararea din eroare a operatiunilor respective in perioada in care intervine exigibilitatea etc.
 
La Randul 21 se inscriu aceleasi informatii declarate la randul 8.

In conformitate cu prevederile art. 1564 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal , in declaratia recapitulativa se inscriu achizitiile de servicii prevazute la art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei conform art. 150 alin. (2), pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva, de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate.
 
Ca atare, TVA aferenta serviciilor intracomunitare achizitionate care nu a fost inscrisa in decontul de TVA aferent perioadei in care a intervenit exigibilitatea TVA se va raporta in decontul de TVA aferent luni ianuarie 2013 la randurile de regularizari (Randul 8 si Randul 21).
 
Achizitia se raporteaza in Formularul 390 aferent perioadei in care a intervenit exigibilitatea TVA. Astfel, declaratia 390 depusa initial pentru luna decembrie se rectifica prin depunerea unei noi declaratii, pe acelasi format, bifand casuta corespunzatoare de pe formular. Se vor completa toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, chiar daca acestea au mai fost declarate.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Omisiune raportare servicii intracomunitare achizitionate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016