Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regularizare avansuri pentru operatiuni in interiorul tarii. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: regularizare avansuri, producatori agricoli, tva, factura

O societate contracteaza cumpararea recoltei de cereale de la mai multi producatori agricoli. Acestora le sunt acordate avansuri si se emit facturi in baza carora societatea deduce TVA conform art. 146 alin (1) lit. a) Cod fiscal. Dupa recoltare, furnizorii nu livreaza insa toata cantitatea contractata. Acestia vireaza sumele primite in plus si emit facturi de stornare a avansului la nivelul marfii predate. Pentru diferenta de avans restituita in bani (virament sau numerar) producatorii agricoli nu mai emit facturi de stornare si, in consecinta, societatea nu a mai stornat TVA dedus. Vom stabili cum se va proceda cu TVA-ul pentru avansurile restituite de furnizori si nefacturate, precum si care va fi modalitatea corecta de emitere a facturii sau a autofacturii.


Raspuns:

Din intrebarea formulata, rezulta faptul ca producatorii agricoli restituie, toamna, sumele primite in plus ca avansuri si emit facturi de stornare a avansului doar la nivelul marfii livrate efectiv, toamna, la recoltare. In acest caz, trebuie sa solicitati, in scris, fiecarui producator agricol sa emita o factura de stornare a avansului incasat in martie 2011, dar restituit in septembrie 2011. Am in vedere prevederile art. 151^2 cu privire la raspunderea individuala si in solidar pentru plata taxei prin care se reglementeaza in mod expres faptul ca beneficiarul este tinut raspunzator individual si in solidar pentru plata taxei, in situatia in care persoana obligata la plata taxei este furnizorul sau prestatorul.

Raspunderea solidara intervine in urmatoarele 3 situatii posibile in care factura:
-    nu este emisa;
-    cuprinde date incorecte/incomplete in ceea ce priveste una dintre urmatoarele informatii:
-    denumirea/numele, adresa, codul de inregistrare in scopuri de TVA al partilor contractante;
-    denumirea sau cantitatea bunurilor livrate ori serviciilor prestate;
-    elementele necesare calcularii bazei de impozitare;
-    nu mentioneaza valoarea taxei sau o mentioneaza incorect.

In situatia in care nici dupa transmiterea notificarii cu privire la indeplinirea acestei obligatii fiscale producatorul agricol nu emite factura de stornare nu este emisa, aveti posibilitatea, dar si obligatia fiscala sa efectuati ajustarea sumei TVA deduse in conformitate cu prevederile art. 148 lit. b) din Codul fiscal "b) daca exista modificari ale elementelor luate in considerare pentru determinarea sumei deductibile, intervenite dupa depunerea decontului de taxa, inclusiv in cazurile prevazute la art. 138;". D.p.d.v. contabil, ajustarea se efectueaza prin formula contabila in negru 409 = 4426 sau in rosu 4426 = 409. Ca document justificativ, este recomandabil sa anexati la nota contabila o copie a notificarii transmise.

Ajustarea se evidentiaza cu semnul minus in jurnalul pentru cumparari in luna in care are loc incasarea sumei reprezentand avans achitat in plus, restituit de catre producator. Aceasta operatiune de regularizare trebuie raportata prin decontul de TVA cod 300, cu semnul minus, fie la randul 22 denumit "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%, altele decat cele de la rd. 25", fie la randul 30 "Regularizari taxa dedusa". Este recomandabil sa evitati raportarea la randul 30 deoarece acest rand reprezinta "atractia" organelor de inspectie fiscala. In lipsa facturii de stornare emise de catre producatorul agricol, operatiunea nu trebuie raportata prin declaratia cod 394.

Acelasi tratament fiscal este aplicabil si in situatia in care porumbul livrat are codul 1005 si livrarea are loc prin aplicarea masurilor de simplificare conform art. 160 alin. 2 lit. c) din Codul fiscal.

Pentru regularizarea sumei TVA deduse nu trebuie emisa autofactura deoarece nu are loc o livrare catre sine conform prevederilor art. 128 alin. (4) sau alin. (8).
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regularizare avansuri pentru operatiuni in interiorul tarii. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016