Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Achizitia intracomunitara in cazul actualizarii unor licente

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 01 Aug. 2011
Tags: codul fiscal, tva, factura, hg 44/2004, declaratia 390, vies

O societate primeste de la Microsoft o factura pentru actualizarea unor licente. Societatea din Romania comunica un cod de TVA valid, dar Microsoft factureaza tot cu TVA. Cum va trebui societatea din


O societate primeste de la Microsoft o factura pentru actualizarea unor licente. Societatea din Romania comunica un cod de TVA valid, dar Microsoft factureaza tot cu TVA. Cum va trebui societatea din Romania sa inregistreze aceasta factura? Va fi aceasta inclusa in D390 daca are si TVA? Va fi procedura de mai sus considerata achizitie intracomunitara de servicii?

Potrivit art. 129 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, cesiunea dreptului de proprietate asupra unor licente soft este considerata prestare de servicii. Detalierea aplicarii mai exacte a reglementarii asupra softului este data de pct. 7 alin. (11) din HG 44/2004, privind normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.

Conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, serviciile au locul prestarii la Romania la sediul beneficiarului, adica al societatii dvs. Astfel pentru acestea aveti obligatia platii TVA, in Romania prin mecanismul taxarii inverse conform art. 150 alin. (2) coroborat cu art. 157 alin. (2) din Codul fiscal.

Trebuie insa vazut la ce valoare se va calcula taxarea inversa, tinand cont ca furnizorul softului a facturat cu TVA din tara unde este inregistrat, chiar daca este evident o prestare de servicii scutita de TVA, prin faptul ca ati comunicat un cod valabil de TVA. Societatea din Romania trebuie sa fie inregistrata in Registrul Operatorilor Intracomunitari pentru validarea codului de TVA, conform art. 158^2 din Codul fiscal. In caz contrar, codul de TVA este invalid.

Se considera astfel ca baza TVA este suma de plata pe care societatea o datoreaza furnizorului insemnand valoarea totala a facturii inclusiv TVA -ul din Irlanda, conform prevederilor de la art. 137 alin. (1) coroborat cu prevederile de la art. 138^1 din Codul fiscal, ce stabileste baza de impozitare a TVA.

In concluzie, pana in data de 15 a lunii urmatoare se va depune declaratia 390 in care se va declara suma achizitiei de servicii, suma ce va cuprinde inlusiv TVA din Irlanda. Exista, in mod cert, si posibilitatea ca furnizorul sa nu depuna declaratia VIES, el facturand cu TVA din Irlanda, situatia ce nu este agreabila insa corespunde actualelor situatii legale din Romania.
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Achizitia intracomunitara in cazul actualizarii unor licente":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016