Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 14 Aug. 2015 Exclusiv
Fiindca inceputul de an a venit cu schimbari semnificative si continua sa fie unul in care ne putem astepta la un nou val de modificari de ordin fiscal, ne oprim asupra evolutiei economice din prima parte a acestui an.
Intr-o analiza complexa, indicatorii macroeconomici demonstreaza ca exporturile din luna iunie au crescut cu 12,4% fata de perioada similara din 2014 si ca "pe ansamblul primului semestru (S1) cresterea exporturilor a fost de aproape 6%, la 27 mld. euro, ascensiunea fiind influentata in principal de cresterea vanzarilor in Uniunea Europeana", asa cum informeaza Zf.ro.
De asemenea, se mentioneaza ca si importurile au urmat o tendinta de crestere si ca "deficitul comercial s-a adancit la peste 3 mld. Euro". Se estimeaza chiar ca exporturile pot depasi in 2015 nivelul maxim atins in 2015, de 52,5 mld. Euro.
In ce priveste cifra de afaceri in comertul cu amanuntul, aceeasi sursa de mai sus mentioneaza ca la jumatatea anului se inregistra un avans de aproape 5% fata de aceeasi perioada de anul trecut, pe serie bruta.
Totodata, in luna iunie, potrivit sursei, consumul a crescut cu aproape 8% fata de aceeasi luna din 2014, avansul fiind "sustinut aproape exclusiv de vanzarile de alimente, care au avansat cu 22%".
De notat ca o crestere foarte mica s-a semnalat in domeniul retail-ului de produse nealimentare (mobila, electro-IT, cosmetice, haine sau medicamente). S-a inregistrat astfel doar un plus de 1%. Si in vanzarile de carburanti evolutia a fost de doar 1,3%.
"Trendul ascendent a fost confirmat de jucatorii din piata - producatori si retaileri - insa cifrele vehiculate de acestia sunt mai mici, avansul fiind mai „temperat“. Cresterea de 22% a vanzarilor de alimente, desi statistica, aminteste de anii de boom cand consumul „galopa“ si era principalul motor de crestere a economiei. Odata ce criza economica a inceput sa-si faca simtita prezenta, incepand cu 2009, cifrele „au intrat la apa“, iar salturile uriase au ramas doar o amintire", scrie Zf.ro.

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Nici in productia industriala cifrele nu sunt imbucuratoare, cresterea fiind de doar 2,3% prin comparatie cu luna iunie a anului trecut.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Ce spun indicatorii macroeconomici despre schimbarile din ultima perioada":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Statul ridica bariere in fata liberului acces pe piataMinistrul Citu: Bugetul pentru 2020 este gata. Nu vor fi introduse noi taxeCum va sustine Ministerul Economiei intrarea firmelor romanesti pe piete noiAu crescut exporturile Romaniei, dar au scazut importurileChinezii au pus mana pe AmericaUltimele articole
Florin Citu face bilantul celor trei luni de guvernare: Avem un efect pozitiv asupra economiei!Peste 44 miliarde euro in primele 10 luni din exporturiExcedent inregistrat anul trecut de Romania in comertul produselor agroalimentare
Mai multe articole despre deficitul comercial
Articole similare
Corectarea erorilor materiale din deconturile de TVA. Studiu de cazRenuntarea la calitatea de platitor TVACe tratament fiscal aplicam veniturilor din publicitate obtinute de o asociatie?Declaratia 318. Descarcati ultima versiuneTVA la incasare: Precizari MFPUltimele articole
Principalele modificari aduse Codului Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2023Firme care aplica TVA la incasare. Care este baza de calcul in functie de care trebuie sa treaca la regim normal de TVA?Livrari intracomunitare de bunuri efectuate de furnizor aflat in regim special de scutire. Care este tratamentul fiscal?Modificarile aduse Codului Fiscal de Legea 370/2022: impozit micro, impozit venit persoane fizice, dividendeDeclaratia Intrastat: Normele pentru completarea declaratiei au fost aprobate prin Ordinul 1623/2022
Mai multe articole despre cifre
Articole similare
Ce avantaje salariale pot fi acordate administratorilor care au contract de mandatSupliment alimentar pentru export. In ce fel stabilim corect cota TVA pentru achizitie materii prime?Cum promoveaza Asociatia Romana a Bancilor educatia financiaraONG-urile trebuie sa declare si sa achite impozitul pe profit pana la 27 februarie 2017Finantele returneaza TVA chiar si cu un an intarziere: Din ce in ce mai multe companii romanesti in pragul falimentului!Ultimele articole
Cheltuieli transport la si de la locul de munca pentru salariati. Regim fiscalAvantaje salariale pentru persoanele care au contracte de mandat si cote de impozitare in acest cazOUG 119/2022: Preturile finale plafonate la energie electrica si gaze se aplica pana pe 31 august 2023Cheltuiala cu impozitul pe venitul suplimentar - energie electrica. Regim fiscalModificari ale Codului Fiscal care au intrat in vigoare din 1 august 2022 (OG 16/2022)
Mai multe articole despre industrie
Articole similare
In 2014, Finantele vizeaza extinderea bazei de impozitare si imbunatatirea colectariiOamenii de afaceri cer scaderea TVA si CAS. Ce argumente existaCe crede Chitoiu despre reducerea CAS si a TVA la unele produsePlanuri noi pentru reducerea TVA. Ce spune ministrul AgriculturiiReducerea CAS se aplica in momentul optim. Cum argumenteaza MFP?
Mai multe articole despre indicatorii macroeconomici
Articole similare
Noi modificari legislative in ce priveste ucenicia locul de muncaComunicat MFP privind noul rating al RomanieiGuvernatorul BNR: O solutie pentru majorarea pensiilor ar fi imprumuturileMinistrul Finantelor: Inflatia in 2018 va fi apropiata de cea pe care am estimat-o la crearea bugetuluiDocumentar fiscal: Ce reguli respectam privind depunerea formularului 221?Ultimele articole
Din 1 ianuarie 2023 se aplica modificarile aduse concediului pentru CRESTEREa copilului de OUG 164/2022Noua Casa in 2023: Programul continua si anul acesta cu un plafon de garantii de 1,5 miliarde de lei (Proiect)Marius Budai: Avem un numar RECORD de contracte de munca inregistrate in REGESInspectii fiscale: Au fost stabilite sume suplimentare de pana la 451,21 mii lei in urma controalelor efectuate in luna decembrie 2022Reduceri plata impozit micro si pe profit. Ce procent trebuie sa aplice firmele, conform OUG 153/2022, pentru trim. IV?
Mai multe articole despre crestere

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"