Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Comisia Europeana a adoptat un Plan european de actiune in domeniul comertului cu amanuntul si o Carte verde privind practicile comerciale neloiale intre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare si nealimentare.
Serviciile cu amanuntul si cu ridicata reprezinta unul dintre sectoarele cele mai importante ale economiei UE si ar trebui sa joace un rol important in stimularea cresterii si a crearii de locuri de munca conform obiectivelor Strategiei Europa 2020. Acest sector reprezinta 11% din PIB-ul UE si 29% din IMM-urile europene si in cadrul acestuia lucreaza aproape 33 de milioane de persoane, fiind oferite posibilitati de angajare in munca in special pentru tineri, femei si pentru persoanele cu un nivel al competentelor sau al calificarilor mai redus. Cu toate acestea, raman o serie de obstacole care impiedica buna functionare a aprovizionarii transfrontaliere, accesul consumatorilor la servicii cu amanuntul transfrontaliere si intrarea pe piata a comerciantilor cu amanuntul.
Domnul Michel Barnier, comisarul pentru piata interna si servicii, a declarat: "Comerciantii cu amanuntul joaca un rol important in a pune piata unica la dispozitia consumatorilor UE. Cu toate acestea, raman bariere in calea crearii unei piete unice eficiente si competitive in domeniul comertului cu amanuntul. Acest plan de actiune stabileste o strategie de imbunatatire a competitivitatii sectorului comertului cu amanuntul si de consolidare a performantei economice, de mediu si sociale a sectorului." Comisarul Barnier a adaugat: "Dorim, de asemenea, sa ne asiguram ca exista conditii echitabile pe piata. Practicile comerciale neloiale pericliteaza viabilitatea intreprinderilor si, din cauza lor, lantul de aprovizionare cu amanuntul este ineficient. Consumatorilor ar trebui sa li se ofere preturi competitive, dar imi doresc, de asemenea, ca furnizorii de produse pentru piata cu amanuntul sa obtina preturi echitabile pentru produsele lor."
Actiunile din cadrul Planului european de actiune in domeniul comertului cu amanuntul se refera la cinci prioritati esentiale:
- mai multa putere pentru consumatori printr-o mai buna informare;
- imbunatatirea accesibilitatii la serviciile cu amanuntul prin promovarea unui schimb de bune practici intre statele membre cu privire la planificarea comerciala si spatiala;
- relatii comerciale mai echitabile si mai durabile de-a lungul lantului de aprovizionare cu produse alimentare si nealimentare;
- asigurarea unei legaturi mai bune intre comertul cu amanuntul si inovare;
- crearea unui mediu de lucru mai bun, de exemplu printr-o mai buna corelare intre nevoile angajatorilor si competentele personalului.
Comisia va infiinta un Grup permanent privind competitivitatea in domeniul comertului cu amanuntul, care va contribui la elaborarea de noi obiective specifice pentru domeniile identificate, va monitoriza progresele obtinute, va emite recomandari pentru a asigura punerea in aplicare pe deplin a actiunilor incluse in acest plan si, in cazul in care va fi necesar, va oferi consultanta Comisiei cu privire la noi actiuni care ar putea fi propuse.
Una dintre principalele actiuni intreprinse este o carte verde prin care se lanseaza o consultare privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare si nealimentare, care a fost adoptata simultan cu planul de actiune. Consultarea, care va dura trei luni, va ajuta Comisia sa evalueze amploarea practicilor comerciale neloiale si sa stranga dovezi privind impactul acestora asupra economiei si a activitatilor transfrontaliere. Va examina eficacitatea cadrelor de autoreglementare si legislative instituite pentru a contracara aceste practici la nivel national si va analiza daca aceste abordari divergente pot duce la o fragmentare a pietei unice. Toate partile interesate sunt invitate sa isi prezinte opiniile ca raspuns la intrebarile adresate in cadrul cartii verzi pana la 30 aprilie 2013.
In cazul specific al practicilor comerciale neloiale in sectorul alimentar, a fost infiintata, in 2010, in cadrul Forumului la nivel inalt pentru imbunatatirea functionarii lantului de aprovizionare cu alimente, o platforma a expertilor privind practicile contractuale intre intreprinderi, care prin activitatea sa sa ofere o solutie la aceasta problema. Cu ocazia reuniunii Forumului la nivel inalt din decembrie 2012 (a se vedea IP/12/1314), a fost anuntata o "dubla abordare" pentru solutionarea acestei probleme. Adoptarea Cartii verzi privind practicile comerciale neloiale intre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare si nealimentare are loc in paralel cu activitatea acestui forum, iar Comisia va lansa o evaluare a impactului care sa analizeze mai multe optiuni posibile pentru abordarea acestor aspecte, de la autoreglementare la legislatie.
Sursa: Comisia Europeana
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Noi masuri CE: Comertul cu amanuntul si consultare privind practicile comerciale neloiale":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
COMISIA EUROPEANA anunta un nou proiect. Idei inovatoare pentru economia circularaNoutati legislatie Fiscala 04-08 august 2008 - Monitorul OficialOrdinul 1926/2020: Scutiri de taxe si exonerarea de TVA la importuri pentru combaterea efectelor epidemieiReglementari noi in domeniul fondurilor externe nerambursabileCe-i lipseste Romaniei? Patru recomandari specifice din partea Comisiei EuropeneUltimele articole
MFP clarifica conditiile de aplicare a scutirii de TVA pentru anumite operatiuniEste OFICIAL! A fost publicat bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2021 (Legea 16/2021)Ordinul 3581/2020. A fost aprobata schema de ajutor de minimis din cadrul Programului -ELECTRIC UP-Schema programului IMM Invest a fost prelungita pana la 30 IUNIE 2021, iar bugetul aferent a fost majoratNou! In anul 2021 nu se datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)
Mai multe articole despre Comisia europeana
Articole similare
Reglementari noi si vechi cu iz de TVA privind aparatele de marcat electronice fiscaleVanzare ocazionala. Casa de marcatComert cu amanuntul si alte domenii. Ce tendinte economice se remarca pana in aprilie 2014?Comercializarea serviciilor de piata. Comertul en detailComert online. Cum facem vanzarea prin curier si incasarea facturilor?Ultimele articole
OUG 1/2020: Dotarea cu aparate de marcat a automatelor comerciale a fost amanata oficial!Implicatii fiscale pentru activitatile exceptate de la obligatia dotarii cu AMEFObligativitate utilizare AMEF in cazul livrarii bunurilor si incasarii lor la domiciliul persoanelor fiziceDomeniile in care se inregistreaza cele mai multe insolventeINS: Afacerile din COMERTUL CU AMANUNTUL au crescut cu 13,5% anul trecut
Mai multe articole despre comertul cu amanuntul
Articole similare
Legea 28/2020: Noi prevederi pentru comercializarea produselor alimentareStop practicilor de comercializare frauduloase: lupta Comisiei impotriva evaziunii si a fraudelorFiecare comerciant se poate proteja de practicile neloiale!
Mai multe articole despre practicile comerciale neloiale
Articole similare
ANAF modifica Ordinul nr. 3731/2016 privind schimbul de informatii cu institutiile financiare nebancareAspecte-cheie ale fiscalitatii in 2016. Prevederi si norme de aplicareInregistrarea in scopuri de TVA, SIMPLIFICATA: ANAF acorda codul de TVA in aceeasi zi cu depunerea cereriiComisia Europeana invita tarile UE sa implementeze noul protocol al OIMGuvernul si FMI vor lua in considerare reducerea impozitarii doar daca...Ultimele articole
Au fost modificate normele metodologice ale programului IMM INVEST. Pentru anumite domenii nu se pot garanta crediteNormele metodologice de aplicare a Programului IMM Factor, in dezbatere publica. Conditii de acordare a garantiilor de statPrevederi speciale cu privire la durata concediului de odihna in 2021Salariul minim brut pe tara ar putea fi majorat la 2300 lei incepand cu 1 ianuarie (Proiect de Hotarare MMPS)Legea 282/2020 aproba OUG 132/2020 privind unele masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor
Mai multe articole despre consultare

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"