Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

TVA factura emisa de agentie de turism. Cum se factureaza comisionul?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 17 Sep. 2012 Exclusiv
Tags: comision, factura, tva, agentie de turism, regim taxa

O agentie de turism este facturata cu contravaloarea biletelor vandute in numele unei companii aeriene. Compania aeriana presteaza servicii de transport doar pe teritoriul UE. Atat compania de transport, cat si agentia de turism sunt persoane juridice rezidente. Pentru aceste servicii prestate de agentia de turism aceasta incaseaza un comision. Vom stabili cum trebuie facturat acest comision in ce priveste TVA-ul.


Raspuns:
In situatia prezentata de dvs.  trebuie sa aveti in vedere  prevederile art. 152 ^1 din Codul fiscal, referitoare la regimul special pentru agentiile de turism.Potrivit acestora, o agentie de turism poate sa opteze pentru unul din cele 2  regimuri de taxare a serviciilor prestate:

- regimul normal de taxa , care presupune  aplicarea cotei standard TVA la intreaga valoare a  serviciilor  facturate de catre fiecare furnizor, iar baza de impozitare va cuprinde si marja de profit a agentiei de turism, potrivit reglementarilor prevazute de  pct. 63 alin.(5) din HG44/2004 privind normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.

- regimul special de taxare pentru agentiile de turism, care presupune  aplicarea cotei standard TVA  doar la  marja de profit a agentiei de turism, toate operatiunile realizate de agentia de turism in legatura cu calatoria fiind considerate un serviciu unic prestat de agentie in beneficiul calatorului;

Taxarea in regim special este obligatorie in urmatoarele situatii :
a)  cand calatorul este o persoana fizica;
b)  cand  serviciile de calatorie cuprind si elemente  pentru care locul operatiunii se considera in afara Romaniei.

Avand in vedere fapul ca agentia de turism este persoana fizica rezidenta, sunt aplicabile prevederile alin.(3), alin. (4), alin. (9) ale art. 152^1 din Codul fiscal: "Serviciul unic prevazut la alin. (2) are locul prestarii in Romania, daca agentia de turism este stabilita sau are un sediu fix in Romania si serviciul este prestat prin sediul din Romania"

" Baza de impozitare a serviciului unic este formata din marja de profit, exclusiv taxa, determinata prin diferenta dintre suma achitata de calator, fara taxa, si costurile pachetului de servicii achitat de catre agentia de turism, inclusiv taxa,aferente livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii in beneficiul direct al calatorului". 

Ghidul practic al contabilitatii in 2020
Ghidul practic al contabilitatii in 2020

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

"Agentiile de turism nu au dreptul sa inscrie taxa in mod distinct in facturi sau in alte documente legale care se transit alatoruui, pentru serviciile unice carorar li se aplica regimul special".

Daca optati pentru regimul special de taxare, serviciul unic oferit are locul prestarii in Romania si se supune regimului special de taxare prin aplicarea cotei de 24% asupra marjei profitului, indiferent  daca serviciul este prestat pe teritoriul Romaniei sau pe teritoriul oricarui alt  stat membru.

 

Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "TVA factura emisa de agentie de turism. Cum se factureaza comisionul?":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 5 voturi
Comentarii 1 comentarii

Bajnok Albert 2012-12-06 11:51:29

Buna ziua,
Avem o agentie de turism pe o societate comerciala platitor de tva.Va rog sa-mi spuneti.
1. daca vindem un bilet de avion Budapesta - Cairo in afara uniunii comisionul agentiei este 15 euro trebuie sa platim tva la comision sau nu.
2.daca vindem un sejur in turcia cazare plus transport comisionul agentiei 30 euro platim tva pe comision sau nu?
3 daca vindem un bilet de avion cu 1010 euro din care 10 euro este comisionul agentiei 10 euro sau 1010 merge pe cifra de afaceri?

Multumesc mult.

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016