Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie cladire si teren. Care va fi regimul de taxare aplicabil?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 31 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: achizitie cladire, regim taxare, achizitii, tva, teren, codul fiscal, constructii

In randurile de mai jos, stabilim cum procedam la achizitia unui teren alaturi de o cladire aflata in stadiul de investitie in curs (nefinalizata) aflata pe acest teren, imprejmuirea (gard) si un post de transformare energie electrica de la o alta firma platitoare de TVA. Stabilim cum va factura furnizorul toate aceste elemente si care este regimul din punct de vedere al TVA. De asemenea, vom vedea daca sunt supuse taxarii inverse sau sunt scutite fara drept de deducere, precum si in ce fel se aplica TVA pe fiecare element in parte.

Cu exceptia terenului, toate elementele respective reprezinta bunuri pentru care se aplica regimul normal de taxare prin utilizarea  cotei standard TVA 20% deoarece nu se incadreaza in categoria constructiilor asa cum sunt definite prin art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.  

Astfel, constructia inseamna orice structura fixata in sau pe pamant. Gardul se incadreaza in  categoria mijloacelor fixe de natura amenajarilor de teren, indiferent de materialul din care este construit (lemn, zidarie, beton armat, metal), fara a se incadra la constructii.  Din  punct de vedere contabil, gardul se inregistreaza  in debitul contului  2112 „Amenajari de terenuri".  
    
Practic, la constructii nu se incadreaza:
- investitia in curs de finalizare;
- imprejmuirea terenului;
- postul de transformare.

Deoarece elementele enumerate de dvs. nu se incadreaza  in categoria constructiilor, vanzatorul nu poate aplica regimul de scutire fara drept  de deducere reglementat prin art. 292 alin. (2) lit. f), dar nici regimul de taxare inversa reglementat prin art. 331, alin. (2), lit. g).
 
Avand in vedere ca  atat vanzatorul, cat si cumparatorul sunt persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, terenul trebuie vandut prin aplicarea regimului de taxare inversa reglementat prin art. 331, alin. (2), lit. g)  
" (2) Operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa sunt: ......... g) constructiile, astfel cum sunt definite la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 2, partile de constructie si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare prin efectul legii sau prin optiune; ".


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal


Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie cladire si teren. Care va fi regimul de taxare aplicabil?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016