Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cand nu depune un PFA fara activitate declaratia 600?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: pfa, declaratia 600, suspendare activitate, declaratia 070, inchidere pfa

In cazul urmator, avem ca subiect un PFA din domeniul serviciilor medicale care stabileste venitul in sistem real. In anul 2015 obtine un venit lunar net peste 938 lei inregistrat la administratie cu declaratia 070. In anul 2016 nu va obtine venit. Nu a facut demersuri pentru suspendarea activitatii, dar a depus la ANAF o declaratie anticipata pentru 2016 cu valoare 0.


In aceasta situatie, vom vedea daca  PFA-ul are obligatia de a depune declaratia 600 tinand cont ca depaseste venitul lunar obtinut in anul 2015, precum si aceea de a plati contributia la pensie in anul 2016. De asemenea, in cazul in care se suspenda activitatea, vom vedea daca mai are obligatii de plata pentru anul 2016, daca este necesara inchiderea PFA-ului si cum va proceda persoana in cauza.

Daca venitul ce se anticipeaza ca se va obtine in 2016 este 0 - deci PFA-ul nu va avea deloc activitate – si ANAF a fot notificat despre acest lucru in timp util, astfel incat decizia de impunere pe anul 2016 sa poata fi emisa pe baza declaratiei 220, atunci nu exista obligatia depunerii D600.

In 2016 se va mai emite decizia de regularizare pentru impozit si CAS pentru diferenta: realizat 2015 (D200 pt. 2015) – estimat 2015 (D220 pt 2015 sau ultima declaratie pe baza careia s-a intocmit decizia de impunere anticipata pentru 2015).
Daca se decide inchiderea PFA se va depune – la finalizarea formalitatilor – declaratia de venit realizat pentru 2016.

Daca nu se inchide PFA se va depune anul viitor declaratia de venit realizat (cu 0 sau pierdere, de vreme ce nu se vor obtine venituri) impreuna cu declaratia de venit estimat. Chiar daca se vor obtine venituri, caya vreme ele se vor situa sub pragul de 35%din salariul mediu pe economie, nu exista obligatia de a se plati contributia la pensie si nici depune D600.

Cum se inchide un PFA – raspuns ANAF oferit in cadrul sesiunii de asistenta online:

"In cazul in care desfasurati activitati autorizate de registrul comertului, incetarea activitatii se mentioneaza in registrul comertului in termen de 15 zile, pe baza declaratiei pe propria raspundere a titularului persoanei fizice autorizate, iar in situatia in care desfasurati activitati din profesii libere, reglementate in baza legilor speciale, trebuie sa obtineti de la corpul/ordinul profesional din care faceti parte documente justificative privind incetarea activitatii.

In termen de 30 de zile de la incetarea activitatii, aveti obligatia de a depune, la organul fiscal in raza caruia se afla sediul de desfasurare a activitatii, formularul 070 (Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere) , insotit de documentele doveditoare eliberate de registrul comertului sau de la corpul/ ordinul profesional din care faceti parte precum si certificatul de inregistrare fiscala/certificatul de inregistrare ca platitor de TVA, dupa caz, in vederea anularii.

Totodata, aveti obligatia de a depune, la organul fiscal de domiciliu, formularul 220 (Declaratie privind venitul estimat / Norma de venit) , insotit de documente justificative, in termen de 15 zile de la incetarea activitatii cu bifarea casutei RECALCULARE PLATI ANTICIPATE."


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cand nu depune un PFA fara activitate declaratia 600?":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016