Atentie contabili!

Noi reguli privind aplicarea TVA in 2015

Cititi si respectati cele mai importante modificari pentru 2015.

Cum corectam erorile din deconturile de TVA

de Infotva.ro la 20 Mai. 2008
Tags: erori materiale, decont de tva, tva, documente de plata, fiscal

Nu numai erorile materiale din documentele de plata pot fi corectate. Pot fi corectate, in egala masura si erorile din deconturile de TVA depuse la organul fiscal de administrare a impozitelor, ...

Nu numai erorile materiale din documentele de plata pot fi corectate. Pot fi corectate, in egala masura si erorile din deconturile de TVA depuse la organul fiscal de administrare a impozitelor, taxelor si contributiilor. 

Corectarea erorilor materiale se efectueaza in conformitate cu procedura aprobata prin O.M.E.F. nr. 179 din 14 mai 2007, publicat in M.Of. nr. 347 din 22 mai 2007. Acest ordin a fost elaborat in baza prevederilor articolului 48 din Codul de procedura fiscala.

Retineti!
Prin acest ordin nu se prevede corectarea erorilor de inregistrare in evidentele fiscale si contabile ale firmelor inregistrate in scopuri de TVA

Atentie!
Nu poate fi corectata orice fel de eroare dintr-un decont de taxa pe valoarea adaugata. Se pot corecta doar erorile materiale !

Clasificarea erorilor materiale din deconturile de TVA
Erorile materiale care pot fi corectate sunt strict delimitate prin procedura aprobata in baza O.M.E.F. nr. 179/2007, fara a exista posibilitatea extinderii acestora prin analogie cu alte tipuri de erori.

Aceste erori se pot clasifica in:

- erori de transcriere in decont, rezultate din:

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2015
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2015

Vezi detalii

Noul Cod fiscal 2016: textul in varianta completa si actualizata permanent!
Noul Cod fiscal 2016: textul in varianta completa si actualizata permanent!

Vezi detalii

Proceduri contabile pentru societati comerciale 2015
Proceduri contabile pentru societati comerciale 2015

Vezi detalii

                - preluarea eronata a sumelor din jurnalul de vanzari si jurnalul de cumparari;

                - inversarea unor cifre in decontul depus initial;

                - preluarea eronata a soldului de plata sau a sumei de rambursat din decontul perioadei fiscale anterioare:

- inregistrarea in decont a diferentelor suplimentare de plata a TVA, constatate de organele de inspectie fiscala si preluate in decizia de impunere ca titlu de creanta;

- inscrierea in decontul de TVA a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara;

- omisiuni de bifare a casetei pentru solicitarea TVA de rambursat din perioada fiscala de raportare.

Cine poate avea initiativa corectarii erorile materiale din deconturi ?
Erorile materiale din deconturile de TVA pot fi corectate atat din initiativa organului fiscal de administrare a impozitelor si taxelor la care este inregistrata firma care a depus un decont sau mai multe deconturi eronate cat si din initiativa platitorului de TVA care a constatat eroarea ulterior depunerii decontului la organul fiscal de administrare.

Cand initiaza organul fiscal corectarea deconturilor ?
Organul fiscal corecteaza erorile materiale din initiativa sa numai atunci cand poate identifica tipul erorii: preluarea eronata a sumelor din decontul perioadei precedente sau din evidentele de TVA

Daca se constata erori materiale care nu pot fi solutionate, organul fiscal teritorial notifica acest fapt firmei deponente si solicita prezenta acesteia la sediul sau cu toate documentele justificative de corectare a erorilor.

Cand initiaza firma deponenta corectarea deconturilor ?
Firma care are obligatia depunerii decontului de TVA initiaza procedura de corectare in situatia in care constata o eroare materiala ulterior depunerii decontului.

Corectarea se face numai pe baza de cerere de corectare adresata organului fiscal teriorial, cererea fiind depusa fie la registratura organului fiscal competent, fie la posta, prin scrisoare recomandata.

Procedura de corectare a erorilor materiale
In baza cererii depuse de platitorul de TVA , organul fiscal solicita in scris prezentarea la sediul sau a acestuia cu scopul prezentarii tuturor documentelor justificative care impun corectarea erorilor constatate.

Corectarea se face doar pe baza de decizie emisa de conducatorul organului fiscal si intocmita in doua exemplare, din care unul intra in posesia platitorului de TVA

Care sunt consecintele corectarii decontului de TVA cod 300?
Prin corectarea decontului pe baza de decizie, poate rezulta:

- TVA de rambursat, suma care se preia in decontul perioadei fiscale urmatoare, la sectiunea "Regularizari conform art. 147^3 ", randul 30: "Soldul sumei negative a taxei pe valoarea adaugata reportata din perioada precedenta, pentru care nu s-a solicitat rambursare";

- TVA de plata, suma se preia in decontul perioadei fiscale urmatoare, la sectiunea "Regularizari conform art. 1473 ", randul 28 "Soldul TVA de plata din decontul perioadei fiscale precedente neachitata pana la data depunerii decontului de TVA". Termenul de plata al acestei diferente se stabileste in functie de data comunicarii deciziei de corectare.

M-am referit aici la randurile din decontul de TVA reglementat prin O.M.E.F. nr. 94 17 ianuarie 2008, publicat in M.Of. nr. 68 din 29 ianuarie 2008.

Doriti rambursarea de TVA, dar prin depunerea decontului de taxa cod 300 ati uitat sa solicitati exact ceea ce doreati ?

Preocupati cu foarte multe probleme de rezolvat, nu este de mirare ca uitati cateodata sa cereti rambursarea sumei reprezentand TVA pentru care sunteti indreptatiti sa o primiti de la bugetul de stat.

Nu va nelinistiti: in situatia in care ati omis sa bifati caseta pentru solicitarea TVA de rambursat din perioada fiscala de raportare, aveti posibilitatea sa depuneti urgent, la organul fiscal competent o declaratie pe proprie raspundere prin care confirmati solicitarea rambursarii TVA dupa corectarea acestei erori materiale.

Declaratia se depune pana la data depunerii decontului de TVA cod 300 aferent perioadei fiscale urmatoare iar cererea de rambursare trebuie solutionata de catre organul fiscal in termen de 45 de zile de la data depunerii declaratiei de corectie.

Reritor la decontul special cod 301, retineti!
Pot fi corectate si erorile materiale de declarare a TVA din decontul special cod 301!

Erorile de declarare din decontul special de TVA depus de catre firmele neinregistrate ca platitoare de TVA dar obligate sa plateasca taxa pentru anumite operatiuni de natura economica, pot fi rectificate doar din initiativa firmei care a efectuat acele operatiuni.

Rectificarea se efectueaza prin depunerea unui nou decont special cod 301 prin bifarea casutei "declaratie rectificativa".

Atentie!
Nu se admite rectificarea decontului initial cod 300 sau cod 301 pentru perioadele fiscale care au fost deja verificate sau pentru perioada care se afla in curs de verificare.

Atentie!
Indiferent de faptul ca este vorba despre decontul normal de TVA cod 300 sau despre decontul special cod 301, corectarea erorilor materiale din decontul de TVA, se poate face in cadrul termenului de prescriptie de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost depus decontul supus corectarii.

Nu uitati!
Nu se admite rectificarea din proprie initiativa a decontului initial pentru perioadele fiscale care au fost deja verificate sau pentru perioada care se afla in curs de verificare. Daca sunteti in curs de verificare, rectificarea decontului initial se poate face doar din initiativa organului de inspectie fiscala, pe baza dispozitiei de masuri intocmite de acesta.

Aveti mare grija!
Calculati bine perioada scursa intre data depunerii initiale a decontului de TVA si data la care constatati eroarea materiala.

Depunerea solicitarii de corectare a erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata dupa expirarea termenului de prescriptie de 5 ani se considera o recunoastere voluntara a taxei pe valoarea adaugata de plata si a diferentelor de taxa pe valoarea adaugata de plata astfel stabilite.

O astfel de recunoastere inseamna ca sumele respective sunt legal datorate, motiv pentru care organul fiscal mai calculeaza si accesoriile aferente diferentelor suplimentare de plata.

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul "Cum corectam erorile din deconturile de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Comentarii 12 comentarii

nela popa 2015-08-11 11:10:40

am trimis din greseala decontul 300 la trimestru si el trebuia la luna,mai pot face ceva pentru a regla situatia care este solutia,va rog sa ma jutati cu un raspuns clar.
multumesc

carmen 2015-07-28 11:48:49

Dupa data depunerii decontului de TVA am primit 2 facturi de la furnizori prin urmare s-a diminuat TVA de plata. CUM POT SA REGLEZ?

mihaela 2014-05-03 08:49:34

Daca societatea a primit de la org .fiscal decizie de corectare a erorilor materiale cu suma de -4800 lei tva ,cum trebuie procedat la decontul de tva urmator ,mai bine zis cine corecteaza societatea ,sau organul fiscal?
astept un raspuns !multumesc!

mihaela d 2013-12-19 00:06:39

Am omis sa scad 50% din tva aferent unei achizitiei auto..asadar am completat eronat rd.27 = rd.28...Cum fac corectia necesara? In decontul urmator la rd.30, scriind cu semnul "-" sumele omise sau fac cerere la organul fiscal pentru corectie erori materiale?.Multumesc pentru raspuns.

mihaela 2013-10-23 23:37:03

Am avut in luna mai tva de plata13 000 lei care a fost compensat cu taxe de polare de recupera in urma exportului unor masini in valoare de 18 000 lei, deci am o diferenta de 5 000 lei in fisa pe platitor .
Aceasta suma trebuie sa apara in dec 300 de luna urmataore?
Daca da unde?

Multumesc

livia 2013-10-13 17:07:04

daca in 2007 cand am devenit platitor nu am inreg tva la stoc existent, acum in 2013 cand nu mai sunt plat tva cum pot face regularizare tva, cum pot indrepta greseala din 2007.Va multumesc!

nicu 2013-08-28 17:00:57

Daca in 2013 nu am evidentiat in decont tva facturile cu taxare inversa la cumparari ce pot face acum ? TVA-ul de plata nu l-am afectat.

Va multumesc!

Sain Liliana 2013-03-17 11:44:56

Incepand cu data de 15.01.2013 am devenit neplatitor de tva Pe data de 14.01.2013 am facut o autofactura pt.ajustarea tva,aceasta suma fiind inregistrata in decontul tva la randul 9 in loc de randul 16 si de aici aparand diferente intre veniturile declarate in declaratia 101 si decontul de tva.Cum pot sa reglez si ce formular sa depun avand in vedere ca in prezent nu mai sunt platitor de tva.

Imbrea 2012-07-30 15:08:29

In decontul lunii mai 2012 am preluat in R22 valoarea de 197083, in loc de 211659 cat era corect pentru tva 50799.
Am primit notificare pentru cerere de corectie. Intreband telefonic la Ad Fin S1 ce documente trebuie sa anexez la cerere mi s-a raspuns ca nu trebuie sa fac corectie ci regularizare in decontul urmator.
Va rog spuneti-mi daca am inteles bine: in R30 "Valoare" 14576 adica 211659 - 197083 si la "TVA" 0 zero ?
Va multumesc !

carmen 2012-03-05 05:12:04

am inversay in declaratie livrarile cu achizitiile si am raportat tva de rambursat in loc de tva de plata cum corectez?MULTUMESC!

2011-07-17 14:42:16

Класс!
секс вдвоем видео секс с животными без смс конченные сучки хабаровск индивидуалки голые латиночки
смотреть порно онлайн малолеток домашние

2010-06-21 20:07:16

Daca in 2008 si 2009 nu am evidentiat in decont tva facturile cu taxare inversa nici la cumparari nici la vanzari ce pot face acum ? TVA-ul de plata nu l-am afectat.

Atentie contabili!

Respectati noile prevederi pentru aplicarea TVA-ului

O.U.G nr. 8 aduce modificari in ceea ce priveste aplicarea taxei pe valoare adaugata in 2014.

Club Contabilitate

MonitorulJuridic.ro - Cel mai bun serviciu de monitorizare a actelor publicate in Monitorul Oficial
Atentie contabili!

Noul Cod Fiscal a intrat deja in vigoare!

Cititi si respectati cele mai importante modificari pentru 2015.

Descarcati GRATUIT Raportul Special
"Modificari Controversate ale Codului Fiscal 2016. Exemple, Modele, Explicatii"
!

Da, doresc sa descarc GRATUIT cadoul si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton