Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noi surse de alimentare a Fondului pentru mediu

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Oct. 2008
Tags: tva, fond de mediu, fiscalitate, taxa

Chiar daca, la prima vedere, fiscalitatea si parafiscalitatea nu au nimic de-a face cu ecologia, acestea, manuite cu ratiune, pot deveni un important instrument de lupta impotriva poluarii excesive ...

Chiar daca, la prima vedere, fiscalitatea si parafiscalitatea nu au nimic de-a face cu ecologia, acestea, manuite cu ratiune, pot deveni un important instrument de lupta impotriva poluarii excesive ce ameninta viitorul omenirii.

Un recent raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) prezentat in luna martie 2008 la Oslo, Norvegia, recomanda statelor  lumii sa-si inaspreasca politicile de mediu, marind „taxele verzi“, prin care sa incurajeze promovarea  si folosirea tehnologiilor curate.

In acest context, se inscrie si noua modificare legislativa aparuta la sfarsitul lunii august a  acestui an. Ca atare, O.G. nr. 25/27.08.2008, publicata in M.Of., Partea I, nr. 628/29.08.2008, aduce importante modificari si completari O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.

Modificarile si completarile aduse vizeaza multe aspecte, insa pe linia parafiscalitatii intereseaza in mod special cele aduse articolului 9 alineatul (1).
Astfel, potrivit noilor reglementari, se datoreaza contributii suplimentare fata de cele preva zute pana acum, dupa cum urmeaza:

● 3% din veniturile realizate din vanzarea bunurilor destinate dezmembrarii obtinute de catre detinatorul bunurilor, persoana fizica sau juridica. Taxa se datoreaza incepand cu 1 septembrie 2008. Aceasta se adauga la vechea contributie de 3% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor feroase si neferoase de catre detinatorii de astfel de deseuri.

In ambele cazuri, sumele se retin prin stopaj la sursa de catre operatorii economici autorizati potrivit legislatiei in vigoare pentru colectarea si/sau valorificarea deseurilor, carora le revine obligatia virarii la Fondul pentru mediu (art. 9 alin. (1) lit. a);

● 2 lei/kg (fata de 1 leu/kg cat era prevazut pana acum) pentru diferenta dintre obiectivele anuale de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie a deseurilor de ambalaje si cantitatile efectiv valorificate sau incinerate cu recuperare de energie.

Taxa este datorata de operatorii economici care introduc pe piata nationala (importatorii si producatorii) bunuri ambalate si de ambalaje de desfacere, incepand cu 1 septembrie 2008 (art. 9 alin. (1) lit. d);

● 100 lei/tona datorata de unitatile administrativ-teritoriale incepand cu data de 1 iulie 2010, in cazul neindeplinirii obiectivului anual de diminuare cu 15% a cantitatilor de deseuri municipale si asimilabile, colectate si incredintate spre eliminare finala, plata facandu-se pentru diferent a dintre obiectivul anual de diminuare si obiectivul efectiv realizat (art. 9 alin. (1) lit. p);

● „ecotaxa“ in valoare de 0,2 lei/bucata pentru pungile de tip sacosa – banana, cu maner aplicat, sau maieu –, din materiale care nu sunt biodegradabile. Ecotaxa se datoreaza incepand cu data de 1 ianuarie 2009 de catre operatorii economici care introduc pe piata nationala astfel de ambalaje de desfacere. Ecotaxa se evidentiaza distinct pe documentele de vanzare, iar valoarea acesteia se afiseaza la loc vizibil in vederea informarii consumatorilor finali (art. 9 alin. (1) lit. q).

O alta modificare importanta este aceea conform careia taxele datorate de operatorii economici utilizatori de noi terenuri pentru depozitarea deseurilor valorificabile nu se mai declara si platesc anual, ci lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea.

Nedepunerea la termen a declaratiilor – atat cele lunare, cat si cele anuale – privind
obligatiile la Fondul pentru mediu constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 2.500 lei. Aceeasi sanctiune se aplica si pentru neafisarea la loc vizibil, in vederea informarii consumatorilor finali, a valorii ecotaxei.

Apreciem O.G. nr. 25/2008 ca fiind o completare legislativa bine-venita, chiar daca nu foarte populara. Ramane insa de vazut, intr-o Romanie unde exista o problema legata de aplicarea legislatiei, modul de transpunere in practica si, mai ales, ce se va realiza in materie de protectie a mediului cu sumele colectate de acest fond.

Articol preluat din Revista Romana de Fiscalitate octombrie/2008

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noi surse de alimentare a Fondului pentru mediu":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016