Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce obligatii de TVA si privind casa de marcat are o agentie imobilara in 2017?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Mai. 2017 Exclusiv
Tags: agentie imobiliara, casa de marcat, codul fiscal, tva, cod caen

Clarificam mai jos unele notiuni privind obligatiile aferente TVA-ului si utilizarii casei de marcat in cazul unei agentii imobiliare. Avem astfel cazul unei societati care inchiriaza in regim hotelier apartamente care nu sunt detinure de societate. Avand in vedere ca este prea grea procedura de inregistrare in regim hotelier deoarece ai nevoie de acordul vecinilor etc., administratorul a ales un cod CAEN de agentie imobiliara. Vom vedea daca exista obligativitate de inregistrare in scopuri de TVA si daca exista obligatia de a detine casa de marcat daca se lucreaza atat cu persoane juridice, cat si cu persoane fizice.

Pe langa autorizatiile de functionare necesare oricarei societati,   in situatia in care solicitati  clientilor date cu caracter personal , societatea devine operator de date cu caracter operator. In aceasta situatie   pentru desfasurarea activitati este necesara o autorizatie eliberata de catre Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.
 
De asemenea este important sa aveti in vedere prevederile din OG 21/1992 privind protectia consumatorilor, cu privire la serviciilor de intermediere imobiliara  si la continutul  contractului  de intermediere imobiliara incheiat intre consumator ÅŸi agentia imobiliara.
 
 Activitatea agentiilor imobiliare consta in servicii de intermediere privind cumpararea , vanzarea si inchirierea bunurilor imobiliare.
 
Din punct de vedere al inregistrarii in  scopuri de TVA, 
 
Pana la atingerea plafonului de 65.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei, se poate aplica scutirea de TVA, denumita regim special de scutire asa dupa cum se prevede la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal. 
 
Potrivit alin (4) ale acestui articol, persoana impozabila nou-infiintata poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, daca la momentul inceperii activitatii economice declara o cifra de afaceri anuala estimata, conform alin. (2), sub plafonul de scutire ÅŸi nu opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare, conform alin. (3).
 
Daca in cursul unui an calendaristic se atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1),  persoana impozabila  trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.
 
Din punct de vedere al utilizarii casei de marcat
 
Potrivit prevederilor art. 1 din OUG 28/1999, operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale. 
La art. 2 din aceasta ordonanta  sunt prevazute exceptii de la utilizarea caselor de marcat iar activitatea desfasurata de dvs. nu se inscrie la activitatile exceptate mentionate distinct la acest articol.
 
Asadar, pentru incasarile , integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar , contravalorii prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie, aveti obligatia sa emiteti bon fiscal, cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmanati clientilor.  La solicitarea clientilor, se va elibera  acestora si factura
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce obligatii de TVA si privind casa de marcat are o agentie imobilara in 2017?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016