Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

ONG. Cum facem corectarea erorilor contabile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Oct. 2014 Exclusiv
Tags: corectarea erorilor, erori, rezultat, situatii financiare, exercitii, omef 1969

In cazul urmator, un ONG depune in 2005 ultimul bilant cu active si pasive, dupa care depune bilanturile pana la Decembrie 2013 pe zero datorita faptului ca nu a avut un contabil. In perioada respectiva, s-au facut achizitii, s-au derulat operatiuni, insa nu au fost inregistrate in contabilitate. Vom vedea daca in acest caz se introduce balanta la 2005 si cheltuielile aferente anului current in 2014 sau daca se porneste cu balanta din Decembrie 2005 si se introduc cheltuielile din perioada 2006-2013 in acelasi exercitiu cu 2014.


Se mentioneaza ca in perioada respectiva ONG nu a realizat venituri, a avut doar donatii si sponsorizari.

Corectarea erorilor contabile se efectueaza in conformitate cu prevederile pct. 55 din Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial aprobate prin OMEF 1969/2007.

Potrivit acestuia, corectarea erorilor constatate in contabilitate se efectueaza pe seama rezultatului reportat.

Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare anuale ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza, sau de a nu utiliza, informatii credibile care:
   a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare anuale pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
   b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.

Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.

In cazul corectarii de erori care genereaza deficit contabil reportat, acesta trebuie acoperit inainte de efectuarea oricarei repartizari de excedent.

In notele la situatiile financiare anuale trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorilor constatate.


Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.

In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare prcedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.
 
Astfel, corectarea erorilor (operatiunile neinregistrate in contabilitate) aferente exercitiilor financiare precedente se va efectua la data constatarii (exercitiul financiar 2014) pe seama rezultatului reportat (contul 1174 - Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile ) fara a se modifica situatiile financiare ale acestor exercitii.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "ONG. Cum facem corectarea erorilor contabile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016