Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Va fi inchirierea auto facturata cu TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 01 Aug. 2011
Tags: tva, factura, cod fiscal, nerezidenti

Unei societati din alta tara ii sunt inchiriate autoturisme de catre o firma din Romania. Intr-o astfel de situatie, cum vor fi facturate aceste servicii in ceea ce priveste TVA-ul? Poate acest


Unei societati din alta tara ii sunt inchiriate autoturisme de catre o firma din Romania. Intr-o astfel de situatie, cum vor fi facturate aceste servicii in ceea ce priveste TVA-ul? Poate acest serviciu sa fie considerat drept obiect al contractelor de prestari servicii, cu inregistrarea aferenta la Finante?

Legea reglementeaza serviciile de inchiriere mijloace de transport prin art. 133 alin. (4) lit.e, potrivit caruia:
4) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:
(...) e) locul unde mijlocul de transport este pus efectiv la dispozitia clientului, in cazul inchirierii pe termen scurt a unui mijloc de transport. Prin termen scurt se intelege posesia sau utilizarea continua a mijlocului de transport pe o perioadă de maximum 30 de zile si, in cazul ambarcatiunilor maritime, pe o perioada de maximum 90 de zile".

Astfel, potrivit mentiunilor anterioare, daca inchirierea se face pe o perioada de maxim 30 de zile, iar autoturismele au fost puse la dispozitia societatii din Polonia pe teritoriul Romaniei, atunci chiar daca societatea din Polonia are un cod valid de TVA, locul operatiunii fiind in Romania, factura se va emite cu TVA de 24%.

In cazul in care mijloacele de trasnport sunt puse la dispozitia societatii poloneze in Polonia sau pe teritoriul unui alt stat membru, locul prestarii serviciilor nu este in Romania, acestea fiind neimpozabile in Romania, si, in acest caz, se va intocmi o factura fara TVA.

Daca  inchirierea mijloacelor de transport se efectueaza pe o perioada mai mare de 30 de zile, atunci sunt aplicabile prevederile generale de la art 133 alin 2 din Codul fiscal, conform carora locul prestarii serviciilor este acolo unde beneficiarul - persoana impozabila are stabilit sediul activitatii sale economice. In acest caz, intrucat societatea din Polonia va comunicat un cod valabil de TVA, locul serviciilor este in Polonia, serviciile fiind neimpozabile in Romania si, in consecinta veti emite o factura fara TVA.

Trebuie mentionat ca un astfel de contract nu face obiectul inregistrarii la Administratia Finantelor Publice. In schimb, se vor inregistra contractele pentru servicii prestate de catre nerezidenti pe teritoriul Romaniei si care ar face obiectul constituirii unui sediu permanent pe teritoriul Romaniei.
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Va fi inchirierea auto facturata cu TVA?":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016