Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

OUG 15/2019 privind prorogarea termenului de depunere a Declaratiei Unice, publicata in Monitorul Oficial

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Mar. 2019
Tags: declaratia unica, impozitul pe venit, formularul 230, anaf, mfp

UPDATE 15 martie 2019 Este Oficial! Ordonanta de Urgeta a Guvernului nr. 15 din 12 martie 2019, privind prorogarea unor termene a fost publicata in Monitorul oficial nr. 204 din 14 martie 2019. Asadar, potrivit actului normativ, termenul de depunere a Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale a fost amanat, de pe 15 martie, cat fusese stabilit initial, pana pe 31 iulie.

De asemenea, nici Formularul 230 „Cerere privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii” nu mai are termen de depunere 15 martie, ci a fost prorogat  tot pana la data de 31 martie 2019.
 
UPDATE, 13 martie 2019!
 
Guvernul a adoptat marti, 12 martie 2019, Proiectul de OUG privind prorogarea termenului de depunere a Declaratiei Unice si a Formularului 230! Asadar, termenul pentru depunerea Declaratiei Unice privind impozitul pe venit realizat pe anul 2018, precum si a impozitului si contributiilor sociale datorate pe veniturile estimate pentru anul 2019 a fost prorogat pana la data de 31 iulie.
 
Anuntul a fost facut marti, 12 martie 2019, de premierul Romaniei, Viorica Dancila, la finalul sedintei Guvernului Romaniei.
 
”Persoanele fizice care au obligatia depunerii Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributii sociale si a platii acestora vor avea mai mult timp la dispozitie pentru a-si indeplini obligatiile. Am prelungit acest termen de la 15 martie 2019, cum era initial, la 31 iulie 2019. Toti cei care isi platesc obligatiile pana la sfarsitul lunii iulie vor beneficia de o bonificatie de 5% din impozitul pe venit si din contributiile sociale datorate pentru anul trecut. (…) Declaratia se completeaza si se depune online, atat prin intermediul SPV cat si prin intermediul portalului e-guvernare.ro", a declarat prim-ministrul Viorica Dancila.
 
Si termenul pentru depunerea Formularului 230 - ”Cerere privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din  impozitul anual  pe  veniturile  din salarii si din pensii”, va fi amanat pana la data de 31 iulie 2019.
 
 
Articolul initial, 8 martie 2019

In data de 07 martie 2019, Ministerul Finantelor Publice a publicat la rubrica Transparenta Decizionala un Proiect de Ordonanta de Urgenta pentru prorogarea unor termene si pentru modificarea si completarea articolului II al Legii nr.145/2018  pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2018 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative .

Printre altele, proiectul propune prorogare termenelor de depunere a declaratiei unice si a formularului 230 de la 15 martie 2019 pana la data de 31 iulie 2019 inclusiv. Tot pana la aceasta data se propune prorogarea termenului de 15 martie 2019 inclusiv prevazut pentru:
 
  • plata impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii, datorate de persoanele fizice in situatiile reglementate de Codul fiscal;
  • acordarea bonificatiei prevazute la art. 133 alin. (15) lit. a) din Codul fiscal pentru depunerea electronica a declaratiei unice in anul 2018 si achitarea impozitului.Astfel, contribuabilii care in anul 2018 au depus declaratia unica prin mijloace electronice de transmitere la distanta pana la 15 iulie 2018 inclusiv vor beneficia de o bonificatie de 5% din impozitul pe venit si con tributiile sociale platite integral pana la 31 iulie 2019 inclusiv, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul/castigul net anual si/sau impozitul pe venitul anual, de plata.    Aceasta bonificatie de care beneficiaza persoanele fizice care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei privind veniturile estimate, nu si cele realizate (exemplu venituri din chirii in lei) se acorda de catre organul fiscal. 
 
Dupa cum se arata in nota de fundamentare care insoteste proiectul de OUG, aceste masuri sunt propuse in scopul:
  • evitarii riscului neconformarii de catre anumite categorii de contribuabili care au obligatia sa completeze si sa depuna, pana la data de 15 martie  2019 inclusiv, formularul - Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si formularul 230 - Cerere privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii,
  • evitarii unor blocaje in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor declarative ale contribuabililor persoane fizice, tinand cont de faptul ca incepand cu anul 2019, Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se depune numai in format electronic, ceea ce presupune inregistrarea contribuabililor in Spatiul Privat Virtual.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "OUG 15/2019 privind prorogarea termenului de depunere a Declaratiei Unice, publicata in Monitorul Oficial":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016