Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Etapele de implementare a instrumentelor financiare pentru IMM in cadrul programelor finantate din fonduri ESI pentru 2014-2020

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de Ioana Andreea Pavel

de Ioana Andreea Pavel la 07 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: intreprinderi, imm-uri, microcredite, garantiile de buna executie, intreprinderi

Guvernul a aprobat miercuri, 6 aprilie, prin memorandum, rezultatele evaluarii ex-ante a instrumentelor financiare destinate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) utilizate ca instrumente de implementare in cadrul Programelor Operationale finantate din Fondurile Europene Structurale si de Investitii (fonduri ESI) pentru perioada 2014-2020, si anume, Programul Operational Competitivitate (POC), Programul Operational Capital Uman (POCU), respectiv Programul Operational Regional (POR).

A fost aprobata, de asemenea, incredintarea implementarii instrumentelor financiare pentru Programul Operational Competitivitate 2014-2020 si pentru Programul Operational Regional 2014-2020 catre Fondul European de Investitii, in calitate de Fond al Fondurilor.

Au fost identificate, in cadrul Memorandumului, etapele necesare pentru inceperea implementarii instrumentelor financiare. Astfel, intr-o prima etapa, evaluarea ex-ante va fi transmisa, pentru informare, catre Comitetul de Monitorizare al fiecarui Program Operational implicat, iar rezumatul evaluarii ex-ante a instrumentelor financiare va fi publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene. Simultan se va demara procedura de negociere si semnare a Acordurilor de Finantare intre fiecare Autoritate de Management (AM POC si AM POR) si Fondul European de Investitii in calitate de Fond al Fondurilor, care va selecta ulterior intermediarii financiari.

Potrivit regulamentelor europene, utilizarea instrumentelor financiare ca metoda de implementare a fondurilor ESI se face doar in baza unei evaluari ex-ante, care identifica deficientele pietei si problemele specifice, oferind in acelasi timp o analiza comparativa a produselor financiare posibile.

Ministerul Fondurilor Europene a optat pentru realizarea unei singure evaluari ex-ante pentru instrumentele financiare destinate intreprinderilor mici si mijlocii in cadrul Programelor Operationale finantate din fonduri ESI. Evaluarea a fost coordonata de Ministerul Fondurilor Europene, in colaborare cu Fondul European de Investitii, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Autoritatile de Management implicate si alti parteneri, in cadrul unor consultari cu principalele parti interesate organizate cu scopul de a testa perceptia acestora si pentru testarea apetitului potential pentru instrumentele financiare propuse.

O prima estimare la nivelul programelor operationale este de aproximativ 431,8 mil. euro, ca suma totala alocata pentru instrumentele financiare, din care 100 mil. euro reprezinta contributia României la instrumentul financiar de tip garantie neplafonata din cadrul Initiativei pentru IMM.

In cadrul evaluarii ex-ante, pentru identificarea celor mai potrivite instrumente financiare, s-a efectuat o analiza a problemelor de piata specifice pentru fiecare obiectiv tematic. Astfel, pentru problema legata de incapacitatea companiilor de a prezenta garantii colaterale suficiente pentru a obtine credite, cel mai potrivit instrument financiar identificat este instrumentul de garantare. Pentru problema legata de infrastructura invechita sau inexistenta la nivelul IMM-urilor sau a fluxului de numerar insuficient si impredictibil, au fost identificate ca tipuri de instrumente optime imprumuturile (instrumentul de finantare cu partajarea riscului) si investitiile de capital de risc (equity). Pentru problema ratei scazute de ocupare a fortei de munca, a culturii antreprenoriale nedezvoltate si a accesului limitat la finantare, evaluarea ex-ante recomanda ca instrumente financiare garantiile si microcreditele.
Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice
Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Cartea Verde a TVA
Cartea Verde a TVA

Vezi detaliiA fost efectuata, de asemenea, o analiza a relatiei dintre stadiul de dezvoltare al afacerii si instrumentele financiare adecvate, iar rezultatele acestei analize sunt reflectate in alegerea instrumentelor care vor fi utilizate in cadrul fiecarui Program Operational.

Pentru etapa incipienta de dezvoltare a afacerii, sunt recomandate Fondurile de investitii de capital pentru seed si early-stage finantate prin Programul Operational Competitivitate, microcredite si garantii pentru intreprinderi aflate in faza de inceput, finantate prin PO Capital Uman.

Pentru etapa de crestere a intreprinderilor sunt recomandate imprumuturile cu partajarea riscului, finantat prin PO Competitivitate si PO Regional si fondurile de investitii de capital (equity), finantate prin PO Regional.

Un efect benefic al instrumentelor financiare este atragerea finantarilor private sau din alte surse publice, inclusiv de la institutii financiare internationale. De asemenea, acestea pot furniza o inalta valoare adaugata cantitativa prin efectul de multiplicare, calculat ca raport dintre suma finantarilor totale acordate IMM si contributia programelor operationale. Efectul de multiplicare estimat este de 2,31 pentru instrumentele financiare administrate la nivelul României si de 2,65 daca se ia in calcul si suma alocata Programului Operational Initiativa pentru IMM.

Sursa: Guvernul Romaniei

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Etapele de implementare a instrumentelor financiare pentru IMM in cadrul programelor finantate din fonduri ESI pentru 2014-2020":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016