Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Mecanism de cooperare in domeniul afacerilor europene

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Ian. 2012 Exclusiv
Tags: guvern, proiect, consiliul ue, afaceri europene

Guvernul a reglementat mecanismul de cooperare a sa cu Parlamentul in domeniul afacerilor europene. Mai exact, Guvernul a aprobat saptamana aceasta un proiect de lege referitor la colaborarea dintre Guvern si Parlament in domeniul afacerilor europene, astfel incat deciziile care se iau la nivel national in domeniul afacerilor europene sa beneficieze de o cat mai larga sustinere.



Actul normativ cuprinde dispozitii care permit, in primul rand, informarea exhaustiva a Parlamentului in legatura cu evolutiile inregistrate la nivelul procesului decizional al Uniunii Europene. Astfel, Parlamentul poate solicita informatii extinse privind proiectele de acte legislative aflate in curs de negociere la nivelul institutiilor europene.

"Este un instrument absolut necesar, care va introduce un mecanism menit sa asigure implicarea ampla a Parlamentului in procesul de formulare si sustinere a pozitiilor si intereselor Romaniei la nivelul Uniunii Europene", a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, care a precizat ca adoptarea acestui act normativ a figurat printre obiectivele pe care si le-a propus la inceputul mandatului si care acum este indeplinit.
Informarea Parlamentului de catre Executiv presupune transmiterea tuturor informatiilor considerate relevante pentru proiectele de acte fara caracter legislativ, la solicitarea Parlamentului.

In temeiul aceleiasi prevederi, Guvernul transmite Parlamentului:

-    lista mandatelor generale, observatii si propuneri, informari si rapoarte privind participarea la reuniunile Consiliului UE si ale Consiliului European;

-    rapoarte de activitate si rapoarte privind indeplinirea obligatiei de stat membru;

-    programul legislativ legat de transpunerea sau de aplicarea directa a legislatiei europene;

-    stadiul transpunerii actelor normative ale UE in dreptul intern.

O alta prevedere se refera la procedura examinarii parlamentare, care implica evaluarea pe fond a proiectului de act normativ european si a mandatului/mandatului general elaborat de Guvern. Aceasta procedura se finalizeaza cu o opinie a Parlamentului, cu caracter consultativ pentru Guvern. Executivul este insa obligat sa motiveze in scris si, dupa caz, oral, daca se solicita de catre Parlament, indepartarea de la opinia Parlamentului in mandatul sustinut in cadrul Consiliului UE.

Proiectul de lege aprobat de Guvern prevede, de asemenea, obligatia ministrului responsabil sau, dupa caz, a ministrului Afacerilor Europene, respectiv a ministrului Afacerilor Externe, de a se prezenta la solicitarea Parlamentului pentru a fi consultati, pe durata examinarii parlamentare.

De asemenea, exista prevederi referitoare la rezerva de examinare parlamentara, care presupune ca Guvernul informeaza Consiliul UE cu privire la declansarea de catre Parlament a procedurii de examinare in cazul in cazul in care Legislativul incepe analiza unui propuneri legislative comunitare.

Actul normativ referitor la colaborarea dintre Guvern si Parlament in domeniul afacerilor europene reglementeaza, de asemenea, procedura de control de subsidiaritate si proportionalitate care finalizeaza, dupa caz, cu un aviz motivat in situatia in care Parlamentul constata incalcarea principiului subsidiaritatii de catre propunerile facute de Comisia Europeana, respectiv cu o opinie care va constata conformarea documentului legislativ cu cele doua principii - subsidiaritate si proportionalitate.

Proiectul de lege aprobat de Executiv cuprinde si un capitol distinct in legatura cu controlul parlamentar asupra activitatii Guvernului in cadrul Consiliului European.

Sursa: Guvernul Romaniei - Biroul de presa
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Mecanism de cooperare in domeniul afacerilor europene":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016