Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cumpararea marfurilor in scopul revanzarii intre operatori economici situati reprezinta un tip de afacere in continua dezvoltare, motiv pentru care Codul fiscal reglementeaza acest tip de tranzactii ...
Cumpararea marfurilor in scopul revanzarii intre operatori economici situati reprezinta un tip de afacere in continua dezvoltare, motiv pentru care Codul fiscal reglementeaza acest tip de tranzactii sub denumirea de operatiuni triunghiulare.
Particularitatea acestor operatiuni consta in faptul ca bunurile se inregistreaza doar scriptic in evidenta contabila a cumparatorului revanzator. Receptia efectiva a bunurilor este imposibil de realizat!
Ipoteza:
Operatiunile triunghiulare presupun existenta unei succesiuni de tranzactii intre trei persoane (sau mai multe...), situate si inregistrare in scopuri de TVA in state membre diferite.
Daca, documentar, bunurile trec de la un partener la celalalt, fizic acestea circula direct de la furnizor la beneficiarul final.
In ipoteza in care toate cele trei persoane sunt inregistrate in scopuri de TVA, este posibila, dar si recomandabila, aplicarea masurilor de simplificare (taxarea la destinatie) doar in cazul in care transportul marfurilor este in sarcina furnizorului sau al cumparatorului-revanzator (... livrare intracomunitara...).
In caz contrar, pentru un contract sub o conditie EXW (Ex works), bunurile fiind puse la dispozitia cumparatorului in statul de plecare, acesta va trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA in acel stat, urmand ca el sa faca mai departe o livrare fizica catre beneficiarul final.
Reglementarea legala
Sub aspect legal, operatiunile triunghiulare sunt reglementate de urmatoarele dispozitii din Codul fiscal:
– Art. 126 alin. (8) lit. b): „nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania (...) achizitia intracomunitara de bunuri, efectuata in cadrul unei operatiuni triunghiulare de o persoana impozabila, denumita cumparator-revanzator, care este inregistrata in scopuri de TVA in alt stat membru, dar nu este stabilita in Romania, in cazul in care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
● achizitia sa fie efectuata in vederea realizarii unei livrari ulterioare a acestor bunuri pe teritoriul Romaniei, de catre cumparatorul revanzator, persoana impozabila, care nu este stabilita in Romania;
● bunurile achizitionate de cumparatorul-revanzator sa fie transportate de furnizor sau de cumparatorul-revanzator ori de alta persoana, in contul unuia dintre acestia, direct dintr-un stat membru, altul decat cel in care cumparatorul-revanzator este inregistrat in scopuri de TVA, catre beneficiarul livrarii ulterioare efectuate in Romania;

Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic

Cartea verde a contabilitatii 2023 varianta tiparita

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
● beneficiarul livrarii ulterioare sa fie o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, conform art. 153 sau 1531;
● beneficiarul livrarii ulterioare sa fie obligat la plata taxei pentru livrarea efectuata de persoana impozabila care nu este stabilita in Romania.“
– Art. 1321 alin. (5): „achizitia intracomunitara de bunuri (...), in cadrul unei operatiuni triunghiulare in alt stat membru decat Romania, de catre cumparatorul-revanzator inregistrat in scopuri de TVA in Romania, in conformitate cu art. 153, se va considera ca a fost supusa la plata taxei pe valoarea adaugata in acel alt stat membru, daca se indeplinesc urmatoarele conditii:
● cumparatorul-revanzator inregistrat in scopuri de TVA in Romania, in conformitate cu art. 153, face dovada ca a efectuat achizitia intracomunitara in vederea efectuarii unei livrari ulterioare in acel alt stat membru, livrare pentru care beneficiarul, care este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru unde este stabilit, a fost desemnat ca persoana obligata la plata taxei aferente;
● obligatiile privind declararea acestor operatiuni, stabilite prin norme, au fost indeplinite de catre cumparatorul-revanzator inregistrat in scopuri de TVA in Romania, in conformitate cu art. 153.“
– Art. 150 alin. (1) lit. e): „persoana obligata la plata taxei pentru operatiunile taxabile din Romania este persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, inregistrata conform art. 153 sau 1531, care este beneficiarul unei livrari ulterioare efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare, in urmatoarele conditii:
● cumparatorul-revanzator al bunurilor sa fie inregistrat in scopuri de TVA in alt stat membru si sa fi efectuat o achizitie intracomunitara a acestor bunuri in Romania, care nu se cuprinde in sfera de aplicare a taxei, conform art. 126 alin. (8) lit. b);
● bunurile aferente achizitiei intracomunitare, prevazute la punctul anterior, sa fi fost transportate de furnizor sau de cumparatorul-revanzator ori de alta persoana in contul furnizorului sau al cumparatorului-revanzator dintr-un stat membru, altul decat statul in care cumparatorul-revanzator este stabilit ca persoana impozabila, direct catre beneficiarul livrarii; si cumparatorul-revanzator sa il desemneze pe beneficiarul livrarii ulterioare ca persoana obligata la plata taxei pentru livrarea respectiva.“
Obligatiile furnizorului
Furnizorul va efectua o livrare intracomunitara de bunuri care este scutita de TVA in conformitate cu art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, deoarece:
● are codul de inregistrare in scopuri de TVA al cumparatorului-revanzator din celalalt stat membru;
● face dovada ca bunurile au fost transportate in afara teritoriului Romaniei, in statul membru unde este stabilit beneficiarul final (nu in statul de resedinta al cumparatorului-revanzator).
O.M.E.F. nr. 2.421/2007 (publicat in M.Of. nr. 887 din 27 decembrie 2007) obliga furnizorul sa puna la dispozitia organului de inspectie fiscala urmatoarele documente pentru justificarea scutirii cu drept de deducere:
● factura care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal si in care sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatoruluirevanza tor in alt stat membru;
● documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in statul membru al beneficiarului final si, dupa caz, orice alte documente, cum ar fi: contractul, comanda de vanzarecumparare, documentele de asigurare .
Indeplinind aceste conditii, da posibilitatea furnizorului sa factureze fara TVA, in regim de scutire.
Noutatea adusa de O.M.E.F. nr. 2.421/2007 este aceea ca pentru acele operatiuni care, prin natura lor, nu permit operatorilor economici sa fie in posesia documentelor de justificare a scutirii in momentul emiterii facturii, este permisa prezentarea documentelor pentru justificarea scutirii de taxa sa se faca in termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data la care a fost emisa factura.
Daca factura nu este emisa in termenul prevazut de lege, termenul de 90 de zile mentionat anteriorva incepe sa curga din data la care a intervenit faptul generator de taxa pentru operatiunea in cauza.
In lipsa documentelor justificative, in interiorul acestui termen, organele de inspectie fiscala au dreptul de a suspenda inspectia fiscala pana la data prezentarii acestora. Suspendarea inspectiei fiscale nu poate depasi termenul de 90 de zile calculat astfel cum am aratat in cele de mai sus si se va face cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
In situatia in care inspectia fiscala a fost deja efectuata si, ulterior expirarii termenului de 90 de zile, fara sa depaseasca termenul legal de prescriptie, persoana impozabila intra in posesia documentelor de justificare a scutirii de taxa, poate solicita organelor fiscale competente reverificarea perioadei respective.
Obligatiile cumparatorului-revanzator
Atentie!
Atragem atentia ca regimul cumparatorului- revanzator este strict reglementat de Codul fiscal, astfel ca acesta nu trebuie confundat cu regimul fiscal al intermediarilor (comisionarilor).
Coroborand dispozitiile legale mai sus aratate, rezulta ca operatiunile realizate de catre cumparatorul-revanzator nu sunt impozabile in Romania daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
● achizitia sa fie efectuata in vederea realizarii unei livrari ulterioare a bunurilor;
● bunurile achizitionate in calitate de cumparator-revanzator sa fie transportate, direct de la furnizor la destinatarul livrarii ulterioare. Relatia de transport al bunurilor la destinatarul final trebuie sa existe intre furnizor si dumneavoastra, oricare putand fi responsabil pentru transportul bunurilor, in conformitate cu conditiile Incoterms sau in conformitate cu prevederile contractuale;
● cumparatorul-revanzator sa fie inregistrat in scopuri de TVA in Romania;
● cumparatorul-revanzator sa-l desemneze pe beneficiarul livrarii ulterioare ca persoana obligata la plata taxei. Acest lucru se realizeaza pe baza facturii pe care o emiteti si care contine codul de TVA al beneficiarului final.
Codul fiscal stabileste un regim special (derogatoriu) pentru persoanele inregistrate in scopuri de TVA si care actioneaza in calitate de cumparator-revanzator, achizitionand si livrand mai departe bunuri pe seama si in numele sau. Aceasta calitate nu poate fi confundata in niciun caz cu cea a comisionarului sau a mandatarului, care actioneaza intotdeauna la ordinul expres al persoanei care o reprezinta.
Obligatiile beneficiarului
Codul fiscal precizeaza expres ca locul achizitiei intracomunitare de bunuri este in statul membru unde se incheie expeditia sau transportul bunurilor, sub rezerva ca beneficiarul nu comunica furnizorului un cod de TVA dintr-un alt stat membru decat cel in care este stabilit.
Persoana obligata la plata este persoana care efectueaza achizitia intracomunitara de bunuri taxabile. Impozitarea operatiunilor se va face prin taxare inversa, operatiunea fiind raportata in decontul de TVA, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, prin utilizarea formulei contabile
4426 = 4427.
Retineti!
Respectand aceste reguli este mult mai simpla impozitarea operatiunii la destinatie, prin taxare inversa, decat solicitarea beneficiarului de rambursare de TVA dintr-un alt stat membru (in conformitate cu directiva a VIII-a CEE).
Operatiuni triunghiulare false
Nu exista o tranzactiei triunghiulara nici in cazul in care unul dintre parteneri este stabilit intr-un stat membru. In acest caz, in functie de pozitia acelei persoane, vor trebui efectuate operatiuni de export sau import.
Totusi, o tranzactie cu o persoana non-UE poate sa devina triunghiulara, insa aceasta doar atunci cand persoana extracomunitara este cumparatorulrevanza tor, care s-a inregistrat in scopuri de TVA in Comunitate.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Rating:
Nota: 4.42 din 5 din 12 voturi
Articole similare
Ne mutam Gestiunea in Cloud? Cu ce ne ajuta si ce ne ofera in plus?TVA - Inregistrarea contabila a avansurilorTranzactii intracomunitare. Cursul de schimb valutarRegim TVA: achizitie intracomunitaraInregistrarea in scopuri de TVA, posibila numai dupa controlul Garzii FinanciareUltimele articole
Cum se inregistreaza in contabilitate diferentele de curs valutar?PFA inregistrat in 2023. Ce obligatii fiscale are?Ghidul Monografiilor Contabile: monografiile care pun cel mai des probleme in practica in acest anCAND si CUM se solicita inregistrarea in scopuri de TVAGHID: Procedura inregistrarii in scopuri de TVAArticole similare
OPERATIUNI TRIUNGHIULARE. Cum aplicam masurile de de simplificare?Amenda de 5.000 lei pentru cei care nu depun Declaratia 390 VIES la noul termenOrdonanta de Urgenta a Guvernului nr. 54 fin 2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscaleCare sunt operatiunile impozabile?Codul Fiscal 2010 TITLUL VI - Capitolul V - Locul operatiunilor cuprinse in sfera de aplicare a taxeiUltimele articole
Luni, 27 februarie 2023, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleReminder ANAF: Luni, 26 septembrie, termenul de depunere a unor declaratii fiscaleCalendar ANAF: Obligatii fiscale pentru luna SEPTEMBRIE 2022Reminder ANAF! Luni, 25 iulie 2022, este termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleContribuabilii trebuie sa depuna 10 declaratii fiscale pana pe 25 mai 2022Articole similare
Se plateste TVA la o factura pentru un produs electronic din Uniune?Legea nr. 76 din 2010 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109 per 2009 pentru modificarea si completarea Legii privind Codul fiscalTVA deductibil aferent importului. Cum poate fi recuperat TVA-ul?Studiu de caz - Operatiuni intracomunitare. Inregistrari contabileCe declaratii fiscale au termen in luna august 2015?Ultimele articole
Cum se inregistreaza in contabilitate diferentele de curs valutar?Monografie ACHIZITIE INTRACOMUNITARA neplatitor TVACodul special de TVA 2023: in ce situatii ai nevoie de elAchizitii intracomunitare. 3 exemple detaliateMarti, 7 februarie 2023, termen limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleArticole similare
Regimul fiscal TVA aplicabil importului de bunuri puse in libera circulatie in stat membruStudiu de caz: Schimbarea perioadei fiscale in cazul TVAExport din UE. Regim TVARegim TVA livrari-prestari efectuate de o persoana impozabila aflata in insolventaDepasire plafon micorintreprindere in trimestrul II 2019Ultimele articole
Cum se inregistreaza in contabilitate diferentele de curs valutar?Neincasare FACTURA. Care este tratamentul fiscal al TVA-ului neexigibil?Achizitii intracomunitare. 3 exemple detaliateAcordare abonamente sportive prin Legea 34/2023. Cum vor fi decontate de firme?Vanzare produse prin EMAG catre persoane fizice din alte state membre. Regim TVAArticole similare
Contracte de cercetare finantate din fonduri europene. Regimul TVAFacturarea dobanzilor sub incidenta TVAAspecte privind livrarea intracomunitara de vinuri. Cum procedam pentru produsele accizabile?Regim TVA import urmat de o livrare intracomunitaraServicii de selectie si plasare de personal navigantUltimele articole
Factura emisa fara informatiile OBLIGATORII. Ce sanctiuni se aplicaCe reguli se aplica de la 1 iulie 2021 pentru importul de marfuri cu numar IOSSProcedura simplificata de vamuire in alt stat membru. Cum se declara importul de bunuri si in ce tara se plateste TVA?Cum se face Notificarea la ANAF pentru livrarea de bunuri catre o persoana afiliata. Vanzare supusa regimului de taxare inversaLocul livrarii de bunuri. Conditii pentru ca o livrare sa fie impozabila in Romania
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"