Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Anulare cod TVA. Care sunt implicatiile fiscale?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: anaf, anulare cod de tva, inregistrare scopuri de tva, art 316, codul fiscal

Mai multe situatii continua sa reflecte in prezent situatiile in care prevederile actuale si cerintele institututiilor, reglementate prin lege, permit stabilirea unor concluzii care nu aduc beneficii firmelor si impiedica o buna functionare, in practica, a unui sistem care sa protejeze firmele de abuzuri.


In concret, vom vedea care sunt reglementarile care permit ANAF sa anuleze codul de TVA si apoi sa impuna ca in continuare sa se colecteze TVA la vanzari, dar sa nu se mai deduca TVA la intrari.

De asemenea, o intrebare venita pe adresa redactiei mentioneaza:

"Daca se anuleaza un cod de TVA este normal nici sa nu mai colectezi nici sa nu mai deduci TVA altfel se incalca functionalitatea TVA ca principiu. Exista text de lege care sa reglementeze aceasta situatie?".

Iata raspunsul oferit de Bogdan Costea - Consultant fiscal pentru www.portalcontabilitate.ro:

Situatiile in care ANAF poate anula codul de TVA sunt reglementate la art. 316, alin. 11 din Codul Fiscal (Legea 227/2015).

Obligatia contribuabililor de a colecta in continuare taxa este stipula la art. 11, alin. 8 din Codul Fiscal:

(8) Persoanele impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. b) - e) si lit. h), nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supuse obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VII, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.


Adaugam, in acest context, ca incepand cu 1 aprilie ANAF a trimis mai multor companii notificari de anulare din oficiu a codului de platitor de TVA.


Intr-o analiza pe aceasta tema, portalul Cursdeguvernare.ro mentioneaza ca "in baza unor criterii netransparente, mari companii, cu vechime, cu sute de angajati, cu cazier fiscal curat si taxele achitate la zi, au primit deja instiintari ca nu demonstreza intentia sau capacitatea ”de a desfasura activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere precum ÅŸi operaÅ£iuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operaÅ£iuni ar avea locul in Romania.”


Potrivit documentelor intrate in posesia cursdeguvernare.ro, motivatia anularii, ”din oficiu”, a inregistrarii in scopuri de TVA este de cele mai multe ori bazata pe Art. 316 alin 9 din Codul Fiscal:

/In aplicarea prevederilor alin. (8), prin ordin al presedintelui A.N.A.F., se stabilesc criterii pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA a societatilor cu sediul activitatii economice in România, infiintate in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului. Organele fiscale competente stabilesc, pe baza acestor criterii, daca persoana impozabila justifica intentia si are capacitatea de a desfasura activitate economica, pentru a fi inregistrata in scopuri de TVA. Prin exceptie de la prevederile alin. (8), organele fiscale competente nu vor inregistra in scopuri de TVA persoanele impozabile care nu indeplinesc criteriile stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Anulare cod TVA. Care sunt implicatiile fiscale?":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016