Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tabel comparativ: Impozitarea veniturilor din arenda

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: impozitarea veniturilor, contracte de arenda, contributii, arendasii, declaratia 100

Redam mai jo, intr-o forma comparativa, vehcile si noile prevederi legate de impozitarea veniturilor din arenda, precum si dispozitiile tranzitorii, alaturi de contributiile sociale datorate.


Vechile prevederi art. 61-63, art. 82 alin. (1), (3), art. 83 alin. (1) Cod fiscal

Beneficiarii veniturilor au obligatia inregistrarii contractelor de arenda in termen de 15 zile de la incheierea lui

Regula
Beneficiarii de venit declara veniturile obtinute in Declaratia 200 si platesc impozitul o data pe an (16% x {venit contract - 25% cheltuieli forfetare})

Alternativa
Beneficiarii de venit pot opta pentru stabilirea venitului in sistem real:
- tin evidenta contabila, declara venitul obtinut in Declaratia 200 si platesc impozitul o data pe an (16% x venit net anual)

Noile prevederi incepand cu 01.01.2012 (OUG nr. 125/2011)
art. 62 alin. (2^1)-(3), art. 81 (2), art. 82 alin. (1), art. 83 alin. (1),(3) Cod fiscal


Beneficiarii veniturilor au obligatia inregistrarii contractelor de arenda in termen de 15 zile de la incheierea lui

Regula
Platitorii de venit - arendasii - retin la sursa, la momentul platii veniturilor (16% x {venit contract - 25% cheltuieli forfetare})  
Impozitul este final si se declara de platitorii de venit in D100 si anual in D205

Beneficiarii de venit nu au alte obligatii declarative si de plata

* in cazul platitorilor - arendasi - persoane fizice, pentru retinerea la sursa, trebuie sa se inregistreze la organul fiscal - formular 020 insotit de contract arenda

Alternativa

Beneficiarii de venit pot opta pentru stabilirea venitului in sistem real, precizeaza in contract/act aditional aceasta optiune:
- tin evidenta contabila, declara venitul obtinut in Declaratia 200 si platesc impozitul o data pe an (16% x venit net anual)

Dispozitii tranzitorii - in cazul contractelor de arendare aflate in derulare la 01.01.2012, contribuabilii care realizeaza venituri din arenda sunt obligati sa isi exercite in scris optiunea privind modalitatea de impunere aleasa, prin incheierea unui act aditional, inainte de data efectuarii primei plati, care sa fie inregistrat la organul fiscal competent in termen de 15 zile de la incheierea acestuia.

CONTRIBUTII SOCIALE IN CAZUL VENITURILOR DIN ARENDA incepand cu 01.07.2012

art. 296^27 alin. (1) lit. a), alin. (2), art. 296^28 lit. a) si c), art. 296^29 - art. 296^31 Codul fiscal

Se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale de sanatate (5,5% aplicata asupra venitului baza de calcul a impozitului) doar daca nu se obtin si venituri din salarii si venituri asimilate salariilor, indemnizatii de somaj, venituri din pensii - indiferent de valoarea lor, venituri din activitati independente - cu sau fara retinere la sursa, venituri din asocieri, venituri din activitati agricole.

Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara. Contributia de asigurari sociale de sanatate asupra veniturilor din arenda se stabileste de organul fiscal prin decizia de impunere anuala pe care o emite in anul urmator celui de realizare a veniturilor, pe baza informatiilor din declaratia 205 (in cazul in care platitorii au retinut la sursa impozitul) sau pe baza informatiilor din declaratia 200 (in cazul in care beneficiarii veniturilor au optat pentru impozitarea in sistem real).

! Platitorii veniturilor nu au obligatia retinerii contributiei sociale de asigurari de sanatate indiferent de modalitatea de impozitare - retinere la sursa sau sistem real



Sursa: DGFP Brasov
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tabel comparativ: Impozitarea veniturilor din arenda":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016