Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrarea in scopuri de TVA pe teritoriul altui stat membru

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: tva, declaratia 394, inregistrare scopuri tva, deducere tva

Intrebare: In ce masura este conditionata deducerea TVA-ului de inscrierea pe factura emisa de furnizor a codului de tara RO in fata codului unic de inregistrare? In unele situatii practice, furnizorul nu completeaza si codul de tara RO. Ce fel de probleme pot fi generate de o astfel de eroare atat din partea furnizorului, cat si a clientului?



Raspuns:

Regula generala prevede faptul ca exercitarea dreptului de deducere se efectueaza sub rezerva respectarii conditiei impuse prin art. 146 alin. (1) litera a) conform careia pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei datorate sau achitate, persoana impozabila cumparatoare trebuie sa detina o factura emisa in baza prevederilor art. 155. In acest context, prin normele de aplicare ale art. 146 alin. (1), la punctul 46 se impune justificarea deducerii taxei numai pe baza exemplarului original al facturii care trebuie sa cuprinda toate informatiile obligatorii reglementate prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal . Prin acest articol, la alin. 5 lit. f) se impune inscrierea denumirii si adresei beneficiarului bunurilor sau serviciilor, dar si codul de inregistrare in scopuri de TVA daca beneficiarul este o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila.
 
Pentru intocmirea incorecta a facturii, cumparatorul raspunde solidar cu furnizorul in situatia in care, printre altele, factura cuprinde date incorecte si incomplete, aspect reglementat in mod expres prin art. 151^2 alin. (1) din Codul fiscal . Lipsa codului de tara RO poate fi considerata o informatie incompleta. Deci, este obligatia cumparatorului sa solicite furnizorului emiterea codului de inregistrare cu simbolul RO deoarece lipsa acestui cod il determina pe furnizor sa considere ca firma cumparatorului este persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA.

Din acest motiv, furnizorul nu va raporta valoarea tranzactiilor efectuate cu firma cumparatoare prin formularul cod 394 "Declaratie informativea privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA". In cazul unei inspectii fiscale, lipsa informatiilor din declaratia cod 394 conduce la suspiciunea inregistrarii in scopuri de TVA a partenerilor, fapt care impune efectuarea de controale incrucisate.
 
Totusi, trebuie sa aveti in vedere faptul ca in cazul unei inspectii fiscale partiale privind TVA, organul de control nu va sanctioneaza prin anularea dreptului de deducere a TVA daca documentele de achizitie, supuse verificarii nu contin toate informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal sau informatiile respective sunt incorecte, dar numai in situatia in care, pe intreaga perioada de desfasurare a inspectiei fiscale la cumparatorul bunurilor, documentele respective sunt corectate de furnizor/prestator prin respectarea prevederilor art. 159 din Codul fiscal.

Aceasta factura de corectie se ataseaza facturii initiale, fara sa genereze inregistrari in decontul de TVA cod 300 al perioadei fiscale in care are loc corectarea. Aceasta posibilitate este reglementata prin normele de aplicare ale art. 155 alin. (5) la punctul 81^2 alin. (3). Aceasta factura, corect completata, se anexeaza facturii initiale, caz in care nu genereaza nici la furnizor, dar nici la cumparator:
- inregistrari in evidenta contabila;
- inregistrari in evidenta fiscala (jurnalul pentru vanzari, registrul bunurilor de capital, etc...);
- raportari prin decontul de taxa cod 300;
- corectii de raportare prin declaratia semestriala cod 394.
 
In concluzie, lipsa codului de tara nu conduce la anularea dreptului de deducere a TVA daca factura cu deficiente este corectata in timpul controlului.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrarea in scopuri de TVA pe teritoriul altui stat membru":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016