Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrarea TVA a unei firme dintr-un stat membru prin reprezentantul fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Apr. 2012 Exclusiv
Tags: inregistrare tva, firma straina, reprezentant fiscal, import, obligatii fiscale reprezentant

O societate din UE, fara sediu fix in Romania, doreste sa efectueze un import din afara Uniunii in Romania. Aceasta firma doreste sa fie reprezentata fiscal de societatea din tara noastra, inregistrata in Romania in scopuri de TVA. Vom stabili, prin cele ce urmeaza, care sunt actele necesare si la ce obligatii fiscale va fi supusa societatea din Romania.





Raspuns:

Daca firma din celalalt stat membru doreste sa se inregistreze in scop de TVA in Romania prin reprezentant fiscal, atunci procedura de desemnare si drepturile si obligatiile specifice sunt cele prevazute la pct. 661 din Normele metodologice date in aplicarea art. 153 din Codul fiscal .

Astfel, desemnarea firmei romanesti ca reprezentant fiscal se face pe baza de cerere depusa de firma straina la organul fiscal care administreaza firma romaneasca, la care va anexa: declaratia de incepere a activitatii, care va cuprinde data, volumul si natura activitatii pe care o va desfasura in Romania, copie de pe actul de constituire in strainatate si acceptul scris al firmei romanesti ca reprezentant fiscal, prin care aceasta se angajeaza sa indeplineasca obligatiile ce ii revin conform legii si in care trebuie sa precizeze natura operatiunilor si valoarea lor estimata. Pe langa aceste documente, se vor prezenta contractele/comenzile din care sa rezulte operatiunile ce urmeaza a fi efectuate in Romania.
 
O data cu aprobarea cererii de catre organul fiscal pe baza de decizie se transmite si codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit firmei romanesti – reprezentant fiscal ca mandatar al firmei straine, diferit de codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit pentru propria activitate.
 
Din acest moment, firma romaneasca, in calitate de reprezentant fiscal al firmei din Cehia are toate drepturile si obligatiile specifice persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, respectiv: sa tina evidenta operatiunilor pe baza de jurnale si registre (jurnale de vanzari si de cumparari, registrul nontransferurilor, registrul bunurilor corporale primite etc.), sa primeasca facturi si sa emita facturi in numele firmei straine (care vor contine, in plus, informatiile referitoare la denumirea si adresa reprezentantului fiscal, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit de autoritatile romane prin intermediul reprezentantului) sa depuna deconturile si declaratiile specifice, care cuprind doar activitatile desfasurate in Romania in baza codului de inregistrare in scopuri de TVA primit (decont de TVA 300, declaratie recapitulativa 390 VIES, declaratie informativa 394 etc.).
 
De mentionat ca pentru realizarea formalitatilor de import, firma din Cehia trebuie sa se identifice cu ajutorul numarului EORI obtinut in prealabil de la autoritatile vamale din tara sa de origine.
De asemenea, este posibil ca organele fiscale sa refuze inregistrarea firmei straine in scopuri de TVA in Romania, daca apreciaza ca natura activitatilor declarate a fi desfasurate nu impune obligativitatea inregistrarii, beneficiarul fiind persoana obligata la plata taxei. In acest sens, este de mentionat ca numai pentru operatiunile nominalizate la art. 153 alin. 4 si 5 din Codul fiscal exista obligativitatea inregistrarii pentru persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in afara Romaniei si care nu sunt stabilite in Romania prin sedii fixe, motiv pentru care trebuie analizate operatiunile ce urmeaza a fi efectuate de firma straina in Romania dupa import (in intrebare nu exista nicio mentiune in acest sens) in raport cu dispozitiile legale amintite si cu precizarile de la pct. 66 alin. 6 si 7 din Normele metodologice de aplicare.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrarea TVA a unei firme dintr-un stat membru prin reprezentantul fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016