Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In materialele anterioare am vorbit despre erori, dar nici astazi nu voi schimba subiectul. Vreau doar sa insist asupra faptului ca erorile sunt permise si admise prin legislatia fiscala in vigoare. ...
In materialele anterioare am vorbit despre erori, dar nici astazi nu voi schimba subiectul. Vreau doar sa insist asupra faptului ca erorile sunt permise si admise prin legislatia fiscala in vigoare.
Tocmai de aceea nu trebuie sa ne temem de erori, evenimente nedorite care sunt invitabile in munca de zi cu zi a unui contabil. Erorile nu sunt sanctionate cu amenzi, dar conduc implicit la stabilirea diferentelor suplimentare de plata si a accesoriilor aferente in situatia in care acestea au diminuat obligatia de plata datorata bugetului de stat.
Daca erorile sunt in defavoarea firmei, nu ne rasplateste nimeni pentru faptul ca am achitat in avans sume bugetului general consolidat.
Ca o concluzie a materialelor prezentate anterior, in cadrul unei firme erorile efectuate de catre specialistii in problemele economice de natura contabila si fiscala, pot fi de mai multe feluri.
In ordinea logica a producerii lor, se pot distinge urmatoarele tipuri de erori care pot fi corectate conform procedurilor reglementate prin actele normative in vigoare emise in baza legii contabilitatii nr. 82/1991, a Codului fiscal aprobat prin legea nr. 571/2003 si a Codului de procedura fiscala aprobat prin O.G. nr. 92/2003:
1. erori contabile recunoscute prin legea contabilitatii nr. 82/1991 si detaliate prin O.M.F.P. nr. 1752 din 17 noiembrie 2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, modificat si completat prin O.M.E.F. nr. 2374 din 12 decembrie 2007, publicat in M.Of. nr. 25 din 14 ianuarie 2008;
2. erori materiale de declarare a impozitelor si taxelor datorate bugetului general consolidat, recunoscute prin art. 76 din Codul de procedura fiscala "Corectarea declaratiilor fiscale", si reglementate detaliat prin:
- O.M.F.P. nr. 600 din 20 aprilie 2004 privind aprobarea modelului si continutului formularului 710 "Declaratie rectificativa", publicat in M.Of. nr. 397 din 4 mai 2004 care se refera la declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat cod 100.
- O.M.E.F. nr. 94 din 17 ianuarie 2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", publicat in M.Of. nr. 68 din 29 ianuarie 2008;
- O.M.E.F. nr. 254 din 18 februarie 2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (301) "Decont special de taxa pe valoarea adaugata", publicat in M.Of. nr. 146 din 26 februarie 2008;
- O.M.E.F. nr. 179 din 14 mai 2007 pentru aprobarea Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata, publicat in M.Of. nr. 347 din 22 mai 2007;
3. erori de completare a documentelor de plata recunoscute prin O.M.F.P. nr. 2089 din 6 decembrie 2006 pentru aprobarea Procedurii de indreptare a erorilor din documentele de plata intocmite de debitori privind obligatiile fiscale, publicat in M.Of. nr. 1043 din 29 decembrie 2006;

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Atentie!
Asa cum rezulta din sistematizarea actelor normative enumerate, nu trebuie sa confundam erorile contabile cu erorile din declaratiile depuse la organul fiscal teritorial sau cu erorile de completare a documentelor de plata!
Desi sunt inevitabile, erorile materiale de completare a documentelor de evidenta fiscala constand in jurnale, registre, situatii, evidente si alte documente similare, nu au fost reglementate in mod expres prin legislatia fiscala. in situatia in care constatati astfel de erori, aveti doua posibilitati, la alegere:
- daca documentul de evidenta este intocmit manual, eroarea se corecteaza prin taierea cu o linie a informatiei eronate si completarea informatiei corecte;
- daca documentul de evidenta este intocmit electronic, eroarea se corecteaza electronic si se listeaza documentul corect intocmit.
Pe scurt, despre erori contabile
Erorile contabile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare anuale.
Erorile contabile sunt efectul direct al:
* greselilor matematice;
* greselilor de aplicare a politicilor contabile;
* ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si a fraudelor.
Prin producerea erorilor contabile, se omite astfel utilizarea unor informatii disponibile ce puteau fi obtinute si luate in considerare exact in momentul in care situatiile financiare erau aprobate.
Erorile contabile au ca rezultat depunerea unor declaratii eronate. Astfel de erori constatate ulterior depunerii situatiilor financiare anuale, se corecteaza din proprie initiativa, doar prin intermediul contului 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile".
Dupa corectarea erorilor contabile se depun declaratiile rectificative si astfel facem ordine in evidenta contabila si fiscala a firmei noastre.
Pe scurt, despre erori materiale de declarare a impozitelor, taxelor si contributiilor
Corectarea impozitelor, taxelor si contributiilor stabilite de catre fiecare firma, fie prin autoimpunere, fie prin retinere la sursa, se face pe baza declaratiei rectificative cod 710 intocmita si depusa la initiativa firmei care datoreaza acele sume. Prin declaratia cod 710 nu se corecteaza erorile referitoare la impozitul pe profit care se corecteaza doar prin depunerea unei noi declaratii cod 101 "Declaratie privind impozitul pe profit", pe care se inscrie mentiunea "rectificativa".
Atentie!
Declaratia rectificativa nu se utilizeaza pentru:
* rectificarea declaratiilor de venit, a fiselor fiscale, a declaratiilor informative privind impozitul pe venit;
* rectificarea deconturilor de T.V.A.;
* rectificarea deconturilor referitoare la accize;
* rectificarea deconturilor referitoare la impozitul pentru titei si la gaze naturale din productia interna;
* corectarea sumelor stabilite prin acte de control sau prin decizii administrative/ judecatoresti emise de autoritatile competente, ramase definitive;
* rectificarea impozitelor si taxelor dupa:
* inceperea unei actiuni de inspectie fiscala la sediul firmei. Interdictia este valabila doar pentru impozitele si taxele aferente perioadelor supuse inspectiei. De exemplu, daca se face o inspectie fiscala generala pentru o perioada de 5 ani cuprinsa in intervalul 01.01.2003 – 31.12.2007, avem posibilitatea sa depunem o declaratie rectificativa cod 710 pentru contributiile sociale aferente lunii aprilie 2008.
* dupa inceperea procedurii de executare silita.
Prin O.M.E.F. nr. 94 din 17 ianuarie 2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" nu este admisa corectarea erorilor de declarare initiala a operatiunilor economice si a taxei aferente prin intocmirea si depunerea de deconturi rectificative , dar se admit regularizari ulterioare datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate initial.
Astfel de evenimente pot fi:
- acordarea reducerile de pret;
- modificarea pretului de vanzare;
- nedeclararea din eroare a livrarii sau a prestarii de servicii pe teritoriul României in perioada in care intervine exigibilitatea taxei;
- declararea eronata in trimestrl anterior sau nedeclararea unei livrarii intracomunitare si achizitii intracomunitare in trimestrul in care a intervinit exigibilitatea taxei;
- orice alte evenimente menite sa conduca la modificarea datelor declarate initial;
- modificarea pretului bunurilor care au fost declarate ca achizitie intracomunitara pe baza de autofactura, dar pretul din factura primita ulterior de la furnizor este mai mare sau mai mic decat cel autofacturat;
- anularea totala sau partiala a unei operatiuni dupa emiterea facturii, fara ca bunurile sa fie livrate;
- declararea achizitiei intracomunitare pe baza de autofactura intr-un trimestru calendaristic care nu corespunde cu exigibilitatea taxei din factura primita ulterior de la furnizorul intracomunitar;
- modificarea bazei impozabile a achizitiei intracomunitare si a taxei aferente cauzate de modificarea cursului valutar de aplicabil, situatie determinata de neconcordanta dintre data primirii facturii de la furnizor si data declararii achizitiei intracomunitare;
- orice alte evenimente de natura sa modifice datele declarate initial.
Spre deosebire de O.M.E.F. nr. 94/2008, prin O.M.E.F. nr. 254 din 18 februarie 2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (301) "Decont special de taxa pe valoarea adaugata", se admite si se permite intocmirea si depunerea unui decont special rectificativ.
Atentie!
Rectificarea nu este posibila pentru perioade fiscale care au fost supuse inspectiei fiscale sau pentru care este in curs de derulare o inspectie fiscala.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Erori din documente de plata a TVA3 raspunsuri esentiale privind plata defalcata a TVAAnaliza privind modificarile posibile pentru Decizia de desfiintare a deciziei de impunere din oficiuStudiu de caz: Inregistrarea facturilorDeclaratia 300. Cum se pot corecta erorile materiale din decontul de TVAUltimele articole
Erori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300Ce OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Notificare de conformare e-TVA: De cand aveti obligatia de a raspunde la notificareSAF-T: Societatile pot fi amendate pentru depunerea repetata a D406 in perioada de gratie?Decont TVA 2024: Ghid Complet | Completare, Depunere, TermeneArticole similare
Cand intervine exigibilitatea TAXEi potrivit noului Cod fiscal din 2016?Societati cu regim mixt - deducerea TVA aferenta investitiilorImplicatiile impozitului pe profit si al TVA-ului in cazul unei...Cazuri in care autorizatia pentru declararea si plata TVA la import poate fi revocata (Ordinul 1019/2021)Ordin ANAF: Se stabilesc din oficiu impozite, TAXE si contributiiUltimele articole
PFA in domeniul IT? Atentie la codul CAEN ales si la plafonul de TVA5 operatiuni care NU intra in sfera TVACum faci fata cheltuielilor neprevazute: solutii financiare pentru orice situatieSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorTAXE SRL. Ce TAXE plateste un SRL in 2025Articole similare
Exista un termen limita pentru depunerea solicitarii regimului derogatoriu?Aplicarea structurii de comisionar la refacturarea utilitatilor. Cum procedam?Cont selectat gresit si plata datoriilor in alt cont. Cum remediem problema?Presedinte asociatie de proprietari. Tip de contract. TaxeCine sustine o cofinantare de 85 la suta in zonele slab dezvoltateUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorRentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si IMPOZITE implineste 30 de ani!Calcul IMPOZITE. Ce noutati au aparut in cazul impozitului pe constructiiSalariu minim pe economie. Conditii pentru a beneficia de cei 300 lei netaxabiliE-commerce. Care este documentul prin care se declara incasarile onlineArticole similare
Marti, 25 iulie 2023, termenul de depunere a 10 declaratii fiscale importanteRegim TVA aplicat unor cursuri desfasurate intr-un stat membru UEServicii extracomunitare prestate de un PFA neinregistrat in scopuri de TVAFactura intracomunitara. Marfa neconforma. Cum tratam facturile si TVA-ul?Tratament TVA. Cum gestionam vanzarea de lichidare?Ultimele articole
E-TVA: Neconcordante in decontul precompletat referitoare la cota TVACota TVA. Ce cote TVA se aplica in 2025 panourilor fotovoltaice, pompelor de caldura si acumulatorilorE-TVA in 2025. 3 lucruri pe care trebuie sa le faceti daca primiti Notificarea de ConformareD700. Schimbarea perioadei fiscale TVA se poate face in timpul anului?Platitor de TVA. Termen limita pentru Declaratia privind schimbarea perioadei fiscale in MAI 2025Articole similare
In atentia contribuabililor: Ce declaratii au termen la 25 noiembrie?Drepturile la pensie se pot transfera indiferent de statul din UECresterea economica a Romaniei e semnificativa. PIB estimat la 710,267 miliarde de leiCe declaratii se depun obligatoriu la 25 octombrieDividendele in 2024: Tot ce Trebuie sa StiiUltimele articole
Salariu minim pe economie. Conditii pentru a beneficia de cei 300 lei netaxabiliPFA inregistrat in 2025. Va mai depune Declaratia Unica?Facilitatea privind neimpozitarea sumei de 300 lei in 2025. Exemplu util contribuabililorFacilitatile fiscale pentru constructii, eliminate in 2025Salariati cu mai multe CIM. 4 aspecte importante
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"