Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Aport de capital. In ce conditii emitem factura?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, aport de capital, livrare de bunuri, factura, vama

Analizam astazi cazul unei societati romane care efectueaza un aport de capital in natura pentru o societate non-UE. Aportul la capitalul unei societati nu reprezinta o livrare de bunuri cu plata. In aceste conditii, vom vedea daca se emite o factura doar pentru vama. Factura nu poate fi inregistrata cu valoare in contabilitate pentru ca nu se va incasa. De aceea, vom stabili daca, in afara de art. 128 al 7 din Codul Fiscal, mai exista o alta baza legala pentru aceasta situatie.



Solutia consultantului:

Din perspectiva TVA baza legala este cea reglementata de Codul Fiscal la art. 128, alin.7 care prevede ca transferul activelor efectuat cu ocazia constituirii unui aport in natura la capitalul unei societati nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila.

Astfel daca primitorul activelor este persoana impozabila, consideram ca aportul de capital in natura nu intra in sfera TVA, astfel societatea nefiind obligata sa emita factura ci trebuie sa emita un document care sa cuprinda urmatoarele informatii:

a) un numar de ordine secvential si data emiterii documentului;

b) data transferului;

c) denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA, prevazut la art. 153, al ambelor parti, dupa caz;

d) o descriere exacta a operatiunii;

e) valoarea transferului.

Baza legala:

"(7) Transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, dupa caz, si de pasive, indiferent daca este realizat ca urmare a vanzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport in natura la capitalul unei societati, nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila. Primitorul activelor este considerat a fi succesorul cedentului in ceea ce priveste ajustarea dreptului de deducere prevazuta de lege."



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Aport de capital. In ce conditii emitem factura?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

TVA la livrarea de bunuri
Mai multe articole despre aport de capital
Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016