Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Pentru prima data dupa 1989: Inflatia anuala scade sub zero

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: inflatia, preturile de consum, scaderea tva, cota de tva, reduceri

Asa cum arata datele publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS), inflatia anuala a fost de minus 1,6% in luna iunie, in scadere semnificativa de la 1,2% in luna precedenta, iar inflatia lunara a ajuns la 2,95%,


"Preturile de consum in luna iunie 2015 comparativ cu luna iunie 2014 au fost mai mici cu-1,6%, masurate prin IPC (indicele preturilor de consum - n.r.) si cu-0,9%, masurate prin IAPC (indicele armonizat al preturilor de consum - n. r.)", se mentioneaza de catre INS, potrivit Agerpres.

Aceeasi sursa anunta ca in luna iunie a.c., ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu luna iunie 2014, este de 36,2%, cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0 - 2,5% detin o pondere de 42,9%. Marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% detin o pondere de 20,9%.

De la inceputul lunii iunie 2015 a intrat in vigoare extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor si bauturilor, iar in acest context INS explica fluctuatiile existente, potrivit aceleiasi surse:

"Presupunand ca aceasta modificare fiscala ar fi fost transferata in intregime inca de la momentul intrarii in vigoare, putem spune ca-3,5 puncte procentuale din scaderea cu-1,6%, a ratei anuale a IPC in luna iunie 2015, se datoreaza reducerii cotei de TVA. Ponderea produselor care fac scopul acestei reduceri si sunt incluse in calcul IPC este de 27,9%".

Se mentioneaza, conform Agerpres, ca inflatia din luna iunie va indica o scadere a preturilor de peste doua punte procentuale fata de mai, iar indicele anul se va situa la minus unu si ceva la suta, insa este important ca populatia sa nu perceapa aceasta scadere ca fiind deflatie, a declarat, marti, pe 7 iulie, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, in cadrul simpozionului dedicat aniversarii a 10 ani de la lansarea leului greu.

"Peste cateva zile o sa apara indicele de inflatie si o sa vedem acolo o scadere a preturilor de peste 2% . Cam acestea sunt calculele noastre si nu prea gresim aici. Deci avem o scadere, intr-o luna, de doua puncte, intr-un context in care s-a vorbit despre faptul ca o sa creasca factura din cauza deprecierii leului. Iar indicele anual, care in prezent este la 1 si ceva la suta, probabil se va duce la minus unu si ceva la suta. Noi am mizat pe faptul ca nu ii va intra in cap populatiei ca asta inseamna deflatie", a declarat Isarescu, citat de aceeasi sursa, precizand ca e de dorit ca banca centrala sa aiba rezerve de masuri in situatia in care scaderile vor continua si in lunile urmatoare.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Pentru prima data dupa 1989: Inflatia anuala scade sub zero":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016