Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Scaderea preturilor nu trebuie vazuta ca o deflatie. Explicatii Mugur Isarescu

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: isarescu, banci, consumul, scaderea preturilor, dobanzi

Potrivit datelor colectate, inflatia din luna iunie va arata o scadere a preturilor de peste doua punte procentuale fata de mai, iar indicele anul se va situa la minus unu si ceva la suta.


In cadrul simpozionului dedicat aniversarii a 10 ani de la lansarea leului greu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a amintit ca e important ca populatia sa nu perceapa aceasta scadere ca fiind deflatie.

"Peste cateva zile o sa apara indicele de inflatie si o sa vedem acolo o scadere a preturilor de peste 2% . Cam acestea sunt calculele noastre si nu prea gresim aici. Deci avem o scadere, intr-o luna, de doua puncte, intr-un context in care s-a vorbit despre faptul ca o sa creasca factura din cauza deprecierii leului. Iar indicele anual, care in prezent este la 1 si ceva la suta, probabil se va duce la minus unu si ceva la suta. Noi am mizat pe faptul ca nu ii va intra in cap populatiei ca asta inseamna deflatie", a declarat Isarescu, citat de Agerpres.

De asemenea, guvernatorul BNR a explicat ca deflatia inseamna in principal scaderea continua a preturilor, care descurajeaza consumul, intrucat consumatorii asteapta noi scaderi.

Potrivit Agerpres, acesta a declarat:

"Aceasta este situatia care a determinat dobanzi negative in Occident. insa la noi consumul creste cu 6-7% in termeni anuali, la fel si investitiile. Pe asta am mizat (in deciziile de politica monetara - n.r.), insa am lasat camp pentru o necunoscuta".

De asemenea, in cazul in care si datele pe iulie, august, septembrie vor arata scaderi de preturi similare celor din iunie este bine ca banca centrala sa aiba rezerve de masuri pentru a contracara efectele unei astfel de situatii, potrivit acestuia.

Acesta a explicat ca este mai bine ca in acest context sa se actioneze cu prudenta:

"Daca se va intampla acelasi lucru, nu este bine sa fii prudent, sa lasi o rezerva pentru aceasta necunoscuta? Nu stim cum va reactiona societatea, cum va reactiona economia, de aceea gasiti mereu in comunicatele BNR cuvantul prudenta. Este mai intelept sa mai ramana ceva de dat si nu ceva de luat. in momentul in care trebuie sa iei, inseamna un pas inapoi".
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Scaderea preturilor nu trebuie vazuta ca o deflatie. Explicatii Mugur Isarescu":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016