InfoTva.ro » InfoTVA » Diurna. Care este valoarea maxima legala?

Diurna. Care este valoarea maxima legala?

de Infotva.ro la 06 Iun. 2011

Tags: diurna, euro, codul fiscal, cheltuieli

Problema:Va rog sa-mi specificati care este valoarea maxima a diurnei legale care poate fi acordata unui angajat/administrator al societatii pentru deplasari in strainatate (cazare, mancare, taxe ...Problema:
Va rog sa-mi specificati care este valoarea maxima a diurnei legale care poate fi acordata unui angajat/administrator al societatii pentru deplasari in strainatate (cazare, mancare, taxe autostrada, motorina etc.). Daca valoarea diurnei difera in functie de tara in care se face deplasarea, va rog sa-mi specificati limitele pentru: Italia, Belgia, Turcia, Croatia, Serbia.
Care sunt contarile pentru diurna acordata salariatului?
Daca de exemplu, pe un decont justificativ salariatul vine cu cheltuieli de cazare de: 240 euro pentru 2 zile, 200 euro mancare si 70 euro motorina si taxe autostrada, care sunt contarile pentru cheltuielile externe efectuate de salariat in 2 cazuri: cand acestea depasesc valoarea diurnei legale si cand acestea nu depasesc valoarea diurnei legale?

Solutie:
Conform prevederilor art. 5 alin. 1 lit. A.a) din HG 518/1995, indemnizatia zilnica in valuta acordata sub forma de diurna este destinata acoperirii cheltuielilor de hrana, a celor marunte uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care persoana in cauza isi desfasoara activitatea. Ca atare, motorina consumata pentru deplasari in afara localitatii, taxele de autostrada etc. nu se suporta din diurma, ci se deconteaza separat potrivit art. 11 alin. 3 din HG 518/1995, in timp ce contravaloarea mesei (“mancarea”) se suporta din diurna acordata. De asemenea, cheltuielile cu cazarea se deconteaza separat, nesuportandu-se din diurna.

Valoarea diurnei prevazuta de HG 518/1995 este de 35 euro pentru Italia si Belgia, 38 USD pentru Turcia si 32 euro pentru Croatia si Serbia.
 
Din punct de vedere al impozitului pe profit, conform art. 21 alin. 3 lit. b din Codul fiscal societatea poate acorda doar salariatilor pentru deplasarile in strainatate o diurna deductibila fiscal in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin HG 518/1995 (respectiv, maxim 87,5 euro pentru Italia si Belgia, 95 USD pentru Turcia si 80 euro pentru Croatia si Serbia). Daca administratorul nu este si salariat, sunt deductibile doar cheltuielile de transport si de cazare, la nivelul lor efectiv pe baza de documente justificative, conform art. 21 alin. 2 lit. e din Codul fiscal, diurna acordata administratorului nesalariat nefiind deductibila fiscal.
 

Subiecte Rezolvate pentru Examenul CECCAR
127 de Solutii si Explicatii

Spete, intrebari, raspunsuri, exemple si comentarii
oferite de autori specialisti in domeniu

>> Click AICI <<

 

Cheltuielile se inregistreaza prin debitul contului 625 “Cheltuieli cu deplasari, detasari si transferari” prin conturilor 542 “Avansuri de trezorerie” (daca la plecarea in deplasare s-au acordat avansuri ce trebuie decontate) sau 5314 “Casa in valuta” (daca persoana a suportat initial din fondurile proprii cheltuielile de deplasare) sau 5124 “Conturi la banci in valuta” (daca s-au efectuat plati cu cardul) etc.. Inregistrarile contabile sunt aceleasi, indiferent daca diurna decontata este in limita plafonului de deductibilitate sau depaseste acest plafon. Doar din punct de vedere fiscal, se face o departajare a cheltuielilor ch diurna, in cheltuieli deductibile sau cheltuieli nedeductibile, pe baza de calcul extracontabil, cu ajutorul registrului de evidenta fiscala prevazut de pct. 15 din Normele metodologice date in aplicarea Titlului II din Codul fiscal. Se poate opta si pentru crearea de analitice la contul 625 (625 anal. ch deductibile si 625 anal. ch nedeductibile), dar nu este practic sa va creati analitice la diverse conturi pentru a va departaja cheltuielile in functie de deductibilitatea lor fiscala (mai practica este utilizarea registrului de evidenta, care are rolul de a evidentia prelucrarea fiscala a datelor furnizate de contabilitate).
Autor: Infotva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Comentarii
1 comentarii
JUGANARU GHIORGHE 2012-02-05 08:27:56

am retinut toate aspectele referitoasre la diurna salariatilor trimisi in delegatier.
INTREBAREA: beneficiaza de diurna, chet. de transport si cazare, administratorul nesalariat al unitatii care se deplaseaza cu autoturismul contractat la societate cu contract de comodat,? Deplasarea este efectuata pentru achizitionarea de marfuri si/sau ,alte materiale necesare societatii.


Articole conexe:


Ultima ora:
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Atentie contabili!

Respectati noile prevederi pentru aplicarea TVA-ului
O.U.G nr. 8 aduce modificari in ceea ce priveste aplicarea taxei pe valoare adaugata in 2014.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro
si descarcati GRATUIT Raportul Special

"Modificari 2015: Noutati fiscale privind aplicarea TVA"!

Club Contabilitate


detalii aici


Cauti un loc de munca?


Calculeaza salarizare
Salariul Dvs.
Persoane in intretinere
Pentru calculul detaliat apasati aici

NU RATATI

MonitorulJuridic.ro - Cel mai bun serviciu de monitorizare a actelor publicate in Monitorul Oficial