Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cand suntem obligati sa ne inregistram in Registrul Operatorilor Intracomunitari?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: tva, achizitii intracomunitare, raportare, factura, furnizori, roi, registrul operatorilor intracomunitari

In ce priveste obligatia inregistrarii in ROI pentru achizitii de servicii intracomunitare, avem situatia in care o factura emisa de o companie cu servicii online din Irlanda este in lei, insa cu un cod de Irlanda.


Pe factura este scris : "VAT Rate 0%, Customer to account for any VAT arising on this supply in accordance with Article 196, Council Directive 2006112EC.

Vom vedea daca in aceste conditii trebuie ca firma romana sa se inregistreze in ROI.

Pentru achizitiile intracomunitare de servicii aveti obligatia inregistrarii in Registrul operatorilor intracomunitari, potrivit art. 158^2 din Codul fiscal, inainte de efectuarea achzitiilor de servicii respective pentru a dobandi un numar valid de TVA (VIES). Acest cod de TVA se comunica furnizorilor intracomunitari, iar acestia au posibilitatea verificarii validitatii acestuia online.

Astfel, pentru operatiuni intracomunitare ambii parteneri trebuie sa fie inscrisi in Registrul operatorilor intracomunitari (ROI).

In lipsa inregistrarii in ROI, se considera ca societatea nu are un cod valabil de TVA in legatura cu aceasta achizitie intracomunitara, conform art. 158 alin. (14) din Codul fiscal.

Procedura de inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari este prevazuta in OANAF 2101/2010. Inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari se face in baza formularului denumit "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari", cod 095 insotita de cazierul judiciar administratorului societatii.

Potrivit art. 219^2 din Codul de procedura fiscala efectuarea de operatiuni intracomunitare de catre persoanele care au obligatia inscrierii in ROI fara a fi inscrise in acest registru constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.
 
De asemenea, pentru achzitia de servicii din Irlanda aveti obligatia, raportarii operatiunii prin decontul de TVA (300) , prin masura taxarii inverse (4426= 4427)  si a depunerii  declaratiei 390 pentru raportarea achzitiilor  intracomunitare respective, cu cod S pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii de catre furnizorului din UE.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cand suntem obligati sa ne inregistram in Registrul Operatorilor Intracomunitari?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016