Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum se face inregistrarea TVA de catre institutiile publice in cadrul unor programe POSCCE?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: tva, institutiile publice, poscce, oug 64/2009, inregistrarea tva

In randurile urmatoare, va prezentam cum facem monografia contabila a inregistrarilor privind TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii si a TVA rambursata de la bugetul de stat, in cadrul unui proiect POSCCE cu finantare nerambursabila,cofinantare, obtinut de catre o institutie publica (universitate de stat).


Solutia consultantului:

TVA aferent cheltuielilor eligibile care se recupereaza de la bugetul de stat, in cadrul unor proiecte de finantare nerambursabila - cofinantare, obtinut de o institutie publica neplatitoare de TVA, se inregistreaza in contabilitate astfel:

- intr-o prima faza, pe baza de factura, TVA devine element al costului de achizitie al bunului / serviciului care se achizitioneaza, deoarece, institutia publica nefiind platitoare de TVA, aceasta taxa este una nerecuparabila de la ANAF (nu se deduce ca in cazul entitatilor platitoare de TVA prin decontul de taxa 300):

2xx / 3xx / 6xx = 404 / 401 - cu valoarea integrala a facturii de la furnizor (baza plus TVA);
- in a doua faza, concomitent, avind in vedere ca TVA din factura furnizorului (sau partial din ea) este o suma pe care institutia publica o va incasa (recupera) de la bugetul de stat, in cadrul proiectului POSCCE, trebuie evidentiata ca o creanta cu bugetul de stat, in contrapartida cu un cont de venit:

4583.2.1 = 7721 - cu TVA din factura furnizorului sau cu partea care se recupereaza de la buget in cadrul proiectului.
 
Baza legala:

- punctul 2.8 din Normele Metodologice in 12 decembrie 2005 privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, planul de conturi pentru institutii publice si instructiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul 1917/2005

- cu modificarile si completarile ulterioare;

- punctul 7 litera b) din A.12 din cadrul capitolului XV  Contabilitatea operatiunilor specifice fondurilor externe nerambursabile - instrumente structurale, fonduri pentru agricultura si alte fonduri, din Normele mai sus mentionate;

- art. 15 alin. (1) din OUG 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta - cu modificarile si completarile ulterioare.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum se face inregistrarea TVA de catre institutiile publice in cadrul unor programe POSCCE?":
Rating:

Nota: 3.38 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016