Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA pentru activitatea de transport rutier. Cand e obligatorie stabilirea pro-ratei?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Mai. 2014 Exclusiv
Tags: pro-rata, tva, activitatea de transport rutier, cod valid de tva, deducere tva

Se va stabili in ce masura e obligatorie pro-rata pentru o societate comerciale care are ca obiect de activitate transportul rutier de marfuri si care efectueaza transporturi internationale. In unele cazuri, cumparatorul este din Uniunea Europeana si comunica un cod valid de TVA. In acest caz, societatea prestatoare factureaza fara TVA, trecand mentiune de "neimpozabil in Romania" pe factura.




Vom vedea daca in aceste cazuri (cand societatea realizeaza atat venituri impozabile, cat si venituri neimpozabile, din punct de vedere al TVA), societatea are obligatia stabilirii pro-ratei.

Pro-rata se calculeaza numai in situatia in care persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA realizeaza operatiuni scutite fara drept de deducere reglementate prin art. 141 din Codul fiscal. De exemplu, este operatiune scutita fara drept de deducere inchirierea de bunuri imobile reglementata prin art. 141 alin. (2) lit. e) sau vanzarea de terenuri construibile  reglementata prin art. 141 alin. (2) lit. f). Pentru realizarea de operatiuni scutite fara drept de deducere, persoana impozabila nu are drept de deducere  a  sumei TVA deductibile aferente achizitiilor de bunuri si servicii destinate realizarii   operatiunilor respective.

Astfel, operatiunile scutite fara drept de deducere nu trebuie confundate cu operatiunile neimpozabile din punctul de vedere al TVA, fiind operatiuni distincte, asa cum sunt reglementate prin art. 126 alin.   (9) de la lit. a) la e) din Codul fiscal din care rezulta ca operatiunile impozabile pot fi:

    a) operatiuni taxabile, pentru care se aplica cotele prevazute la art. 140;
    b) operatiuni scutite de taxa cu drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa, dar este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii. Aceste  operatiuni sunt cele  prevazute la art. 143 - 144^1;
    c) operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii. Aceste  operatiuni sunt cele  prevazute la art. 141;
    d) importuri si achizitii intracomunitare, scutite de taxa, conform art. 142;
    e) operatiuni prevazute la lit. a) - c), care sunt scutite fara drept de deducere, fiind efectuate de intreprinderile mici care aplica regimul special de scutire prevazut la art. 152, pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii.

Din punctul de vedere al TVA,  prestarea intracomunitara de servicii efectuata de catre o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania este operatiune neimpozabila in Romania reglementata prin art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

Spre  deosebire de operatiunile scutite fara drept de deducere pentru care nu se permite exercitarea dreptului de deducere, pentru operatiunile neimpozabile este permisa deducerea TVA aferenta  achizitiilor efectuate, necesare realizarii acestora.

In concluzie, pentru realizarea serviciilor de transport intracomunitar de bunuri persoana impozabila isi poate exercita dreptul de deducere a TVA deoarece indeplineste conditia de la art. 145 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.

 "Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

 ….
    b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;".  Astfel, in situatia prezentata, societatea pe care o reprezentati nu trebuie sa exercite dreptul de deducere pe baza de prorata.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA pentru activitatea de transport rutier. Cand e obligatorie stabilirea pro-ratei?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016