Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Reduceri financiare. Ce obligatii declarative are societatea?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: reduceri financiare, declaratii, tva, taxare inversa, omfp 3665/2011

Analizam mai jos cazul unei societati care efectueaza o achizitie intracomunitara. Pe factura apare mentiunea conform careia, daca plata se achita in 15 zile de la facturare, atunci va plati doar 280 de euro (suma initiala fiind de 300 euro). Vom stabili astfel daca reducerea este una financiara si daca firma din Romania este obligata sa intocmeasca autofactura. De asemenea, in cazul in care furnizorul factueaza aceasta reducere, vom stabili daca societatea romana mai declara in 390.

Solutia consultantului:

Potrivit pct 51 (6) din OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene:

"Reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.
    
Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 "Venituri din sconturi obtinute"). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").
 
Rezulta ca reducerea acordata este o reducere financiara, avand in vedere ca se acorda pentru achitarea facturii inainte de scadenta.
Daca nu se primeste factura de discount, firma din Romania nu este obligata sa intocmeasca autofactura.
 
In cazul in care furnizorul factureaza reducerea financiara, potrivit art 138 lit c din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata se reduce:

"In cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor".
 
Asadar, se va ajusta baza de impozitare a TVA din factura de achizitii intracomunitare, prin formula contabila de taxare inversa:

4426"TVA deductibila"   =  4427 "TVA colectata"  valoarea TVA cu semnul minus
 
In decontul de TVA, operatiunea se inregistreaza cu semnul minus la randul 5 /5.1 si la randul 18/18.1 conform OMFP 3665/2011 , din care rezulta ca  la randul 5 se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari , privind baza de impozitare pentru achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, inclusiv ajustarile bazei de impozitare prevazute la art. 138 din Codul fiscal pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, conform art. 134^2 alin. (3) din Codul fiscal .
   
Prin declaratia 390 raportarea se efectueaza, de asemenea, cu semnul minus ca achizitie intracomunitara cu simbol A.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Reduceri financiare. Ce obligatii declarative are societatea?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016