Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Justificarea scutirii de TVA in cazul livrarilor intracomunitare. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Dec. 2017 Exclusiv
Tags: livrari intracomunitare, scutire tva, utilaje, factura

In cazul de mai jos, o societate straina, rezidenta fiscala intr-un alt stat UE, detinatoare a unei sucursale (sediu permanent) in Romania, cumpara utilaje de la o societate din Romania (care detine cod de TVA), dar pe care nu le transfera inca in statul strain pentru ca intentioneaza sa le utilizeze pe un santier in Romania, in cazul castigarii unei licitatii la care a participat.

In cazul in care factura de vanzare este emisa direct catre firma-mama straina, stabilim cate zile pot ramane utilajele in curtea vanzatorului (pe teritoriul Romaniei), inainte de a fi transferate in statul strain, pentru ca vanzatorul sa emita factura scutita de TVA,
 
Iata raspunsul specialistului:
 
In cazul in care factura este emisa direct firmei din Italia, furnizorul poate intocmi factura fara TVA daca detine - conform art. 10 din Anexa la OMFP 103/2016 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) - i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal - urmatoarele documente:
 
"a) factura in care trebuie sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;
b) documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru; si, dupa caz,
c) orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vanzare/cumparare, documentele de asigurare".
 
Conform art. 1 alin. (4) si (5) din Anexa la OMFP 103/2016:
 
"(4) Pentru acele operatiuni care prin natura lor nu permit operatorilor economici sa fie in posesia documentelor de justificare a scutirii in momentul faptului generator, prezentarea documentelor pentru justificarea scutirii de taxa se va face in termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data la care a intervenit faptul generator de taxa pentru operatiunea in cauza.
 
(5) Daca pentru operatiuni scutite de taxa sunt emise facturi pentru valoarea totala ori partiala a unor operatiuni inaintea faptului generator de taxa sau sunt emise facturi pentru avansuri, scutirea se justifica in conformitate cu prevederile prezentelor instructiuni, in termenul prevazut la alin. (4), de la data faptului generator de taxa".
 
(desigur, daca furnizorul ar sti ca beneficiarul va folosi imobilizarile in Romania si nu le va transporta imediat (sau intr-un termen rezonabil pentru organizarea transportului) in Italia, nu ar putea sa intocmeasca factura fara TVA, pentru ca ar cunoaste faptul ca nu realizeaza la livrare intracomunitara).

 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Justificarea scutirii de TVA in cazul livrarilor intracomunitare. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016