InfoTva.ro » Studii de caz » Factura de avans. Regimul TVA

Factura de avans. Regimul TVA

de InfoTva.ro la 03 Feb. 2012 Exclusiv

Tags: factura avans, regim tva, platitor tva

Incepand cu data de 31.01.2012, o societate nu mai este platitor de TVA. In sold cont 409 exista 100.000 lei pentru care se deduce un TVA de 19.000 lei. Cum se va inregistra factura de storno avans tinand cont de faptul ca se incadreaza in exceptia de la art. 152, alin. (7) potrivit caruia nu se fac ajustari de taxa pentru bunuri/servicii achizitionate pana la 30.09.2011 in cazul in care se solicita scoaterea de la platitori de TVA in 2012? Daca acest TVA va fi inregistrat pe cheltuieli, este aceasta cheltuiala deductibila fiscal?


Raspuns:

Conform art 152 alin (7) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal:

"Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 care in cursul anului calendaristic precedent nu depaseste plafonul de scutire prevazut la alin. (1) sau, dupa caz, plafonul determinat conform alin. (5) poate solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 in vederea aplicarii regimului special de scutire, cu conditia ca la data solicitarii sa nu fi depasit plafonul de scutire pentru anul in curs, calculat proportional cu perioada scursa de la inceputul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga.

Persoana impozabila care a solicitat scoaterea din evidenta are obligatia sa depuna ultimul decont de taxa prevazut la art. 156^2, indiferent de perioada fiscala aplicata conform art. 156^1, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA. In ultimul decont de taxa depus, persoanele impozabile au obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa, conform prezentului titlu.

Prin exceptie, persoanele impozabile care solicita in cursul anului 2012 scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform prezentului alineat nu au obligatia sa efectueze ajustarile de taxa corespunzatoare scoaterii din evidenta pentru bunurile/serviciile achizitionate pana la data de 30 septembrie 2011 inclusiv".

Teste de pregatire pentru
examenul de auditor financiar


Solutia pentru a promova fara emotii
acest examen in 2015

>> Click AICI <<

 


Concluzie:

Daca bunurile/serviciile sunt achizitionate inainte de 30.09.2011, factura de storno avans  
primita in anul 2012 se va inregistra contabil astfel:
401"Furnizori"     =  409 "Furnizori debitori"       Baza impozabila a TVA din factura de avans
401"Furnizori"  = 7588 "Alte venituri din exploatare"   TVA din factura de avans
 
Veniturile inregistrate in contul 7588 sunt venituri impozabile la calculul impozitului pe profit, intrucat nu se incadreaza in exceptiile prevazute la art 20 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal.

Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Comentarii
0 comentarii
Articole conexe:


Ultima ora:
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Atentie contabili!

Respectati noile prevederi pentru aplicarea TVA-ului
O.U.G nr. 8 aduce modificari in ceea ce priveste aplicarea taxei pe valoare adaugata in 2014.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro
si descarcati GRATUIT Raportul Special

"Modificari 2015: Noutati fiscale privind aplicarea TVA"!

Club Contabilitate


detalii aici


Cauti un loc de munca?


Calculeaza salarizare
Salariul Dvs.
Persoane in intretinere
Pentru calculul detaliat apasati aici

NU RATATI

MonitorulJuridic.ro - Cel mai bun serviciu de monitorizare a actelor publicate in Monitorul Oficial