Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara autoturism second-hand. Ce regim de taxare se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: tva, achizitie intracomunitara, autoturism second-hand, formular, taxare

Se va stabili daca poate fi considerata achizitie intracomunitara, pentru care se aplica taxare inversa si se declara in declaratia 390, situatia de mai jos. De asemenea, se vor identifica si inregistrarile contabile corecte pentru aceeasi situatie:


- achizitie un autoturism din Germania, nu este nou, nu indeplineste conditiile pentru a fi considerat nou

- vanzatorul german are cod valid de TVA, dar a emis factura cu TVA german (19%), TVA evidentiat pe factura, factura nu contine mentiunea "regim special, TVA inclus"

- cumparatorul roman, declarat ca platitor de TVA si inregistrat in ROI, a inmatriculat autoturismul in Romania

- singurul document justificativ care atesta achizitia este factura emisa de vanzatorul german si platita de cumparatorul roman

- nu exista document de vama, de transport, nici macar un decont pentru ca autoturismul a fost ridicat din curtea vanzatorului din Germania de o ruda a cumparatorului roman care oricum se deplasa din Germania in Romania si a facut serviciul acesta gratuit

- cumparatorul roman doreste sa solicit recuperarea de TVA de pe factura de la statul german, prin declaratia speciala 318

In situatia in care nu exista un document de transport al autoturismului respectiv, operatiunea nu poate fi considerata o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania. Achizitia respectiva este neimpozabila in Romania deoarece este o achizitie efectuata de pe teritoriul Germaniei, fara ca autoturismul respectiv sa fi fost expediat de catre furnizor sau transportat de catre cumparator sau de catre o terta persoana in contul furnizorului sau in contul cumparatorului, de pe teritoriul Germaniei pe teritoriul Romaniei. In acest context, am in vedere definitia achizitiei intracomunitare de bunuri care se refera la  "bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor".

De asemenea, prin art. 132^1 alin.  (1) se reglementeaza in mod expres faptul ca  locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. Practic, in situatia prezentata nu a avut loc o expediere a bunurilor de pe teritoriul Germaniei, autoturismul fiind preluat de catre cumparator direct de pe teritoriul Germaniei.

          In situatia in care cumparatorul din Romania, inregistrat in scopuri de TVA in Romania, doreste recuperarea sumei TVA inscrisa in factura furnizorului intracomunitar de la autoritatea fiscala din Germania prin formularul cod 318, valoarea sumei TVA achitate se inregistreaza intr-un cont distinct, fara a reintregi costul de achizitie al autoturismului in vederea  recuperarii  prin amortizarea lunara a mijlocului fix. Valoarea autoturismului, exclusiv TVA se inscrie in jurnalul pentru cumparari intr-o coloana distincta alocata achizitiilor intracomunitare de bunuri neimpozabile in Romania si se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 26 "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau  neimpozabile" , fara a se raporta prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES.
 
        Astfel, suma TVA din factura furnizorului extern se inregistreaza in debitul contului 461 "Debitori" in corespondenta cu creditul contului 404 "Furnizori" de imobilizari".
        Recuperarea sumei   solicitate de la autoritatea fiscala din Germania se inregistreaza prin formula contabila 5124 = 461 urmata de inregistrarea 5124 = 765 sau 665 = 5124, in functie de diferentele favorabile sau nefavorabile de curs valutar.

         In situatia in care din diverse motive suma TVA  nu este acceptata la restituire, se efectueaza inregistrarea contabila  658  = 461, caz in care cheltuiala de exploatare este deductibila integral la determinarea profitului impozabil daca autoturismul respectiv este utilizat, exclusiv, in scopul activitatii economice.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara autoturism second-hand. Ce regim de taxare se aplica?":
Rating:

Nota: 3.61 din 5 din 18 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016