keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Achizitii intracomunitare de bunuri. In ce conditii declaram in D390?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: tva, achizitii intracomunitare, registrul operatorilor intracomunitari, declaratia 095, declaratia 091

Prin cele ce urmeaza, vom stabili in ce masura se depune Declaratia 390 pentru o societate neplatitoare de TVA care urmeaza sa achizitioneze in mai 2013 doua echipamente dintr-un alt stat membru UE, in valoare de 6.000 euro. Vom vedea astfel daca este necesar sa se declare anterior achizitiei ca platitor TVA.



Solutia consultantului:

Daca  valoarea achizitiilor intracomunitare de bunuri (laptop) efectuate de societatea dvs, ca persoana juridica impozabila neplatitoare de TVA, nu depaseste in cursul anului calendaristic curent sau nu a depasit in anul precedent suma de 10.000 euro, atunci nu aveti nici o obligatie in Romania privind TVA (nici ca plata, nici ca declaratii), intrucit operatiunea nu este impozabila in Romania (este impozabila in statul de unde faceti achizitia), respectiv veti plati TVA in statul de unde achizitionati laptop-urile respective. TVA platit intr-un stat membru este o taxa nerecuperabila de la stat.

Plafonul de 10.000 euro este format din valoarea totala a marfii fara TVA achizitionata intracomunitar intr-un an calendaristic. La inceputul fiecarui an, plafonul se calculeaza de la zero, fara a se cumula cu valoarea achizitiilor efectuate in anul precedent, cu conditia ca in anul precedent sa nu se fi depasit pragul de 10.000 euro.

Echivalentul in lei al plafonului de 10.000 euro este de 34.000 lei (echivalentul in lei la cursul de la data aderarii Romaniei la UE rotunjit la cifra miilor).

In acest caz, pe factura emisa de furnizor, pe linga pretul sau de vinzare, va aparea si TVA in cota din acel stat membru, astfel incit veti achita valoarea marfii plus TVA.

In contabilitate, aceasta factura se inregistreaza astfel:
- 2132 = 404 cu toata suma in valuta din factura (valoarea bunurlor plus TVA) * cursul valabil la data facturii.

Daca plafonul privind achiziitle intracomunitare de bunuri de 10.000 euro (34.000 lei) este depasit, atunci persoanei juridice impozabile neinregistrate ca platitor de TVA ii revin urmatoarele obligatii, deoarece operatiunea respectiva devine o operatiune impozabila in Romania, iar firma dvs va trebui sa plateasca TVA catre statul roman:

- va solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153^1alin. (1) lit. a) din Codul fiscal pentru achizitii intracomunitare de bunuri, inainte de efectuarea achizitiei, prin depunerea declaratiei 091 "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA / Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare".

Dupa inregistrarea ca platitor de TVA conform art. 153^1, societatea va primi un cod de inregistrare fiscala numai pentru achizitii intracomunitare de bunuri, utilizat doar in relatia cu furnizorii din UE pentru bunurile /serviciile achizitionate.

Odata cu solicitarea inregistrarii in scopuri de TVA potrivit art. 153^1, va solicita organului fiscal competent si inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari, prin depunerea declaratiei 095 "Cerere de inregistrare in / radiere din / Registrul operatorilor intracomunitari " insotita de urmatoarele documente:

-Certificate de cazier judiciar pentru administratori, pentru societatile pe actiuni si a celor in comandita pe actiuni;
-Cazierele judiciare pentru administratori si pentru asociatii ce detin mai mult de 5% din capitalul social pentru celelalte forme de organizare ale societatilor (SRL, SNC, SCS etc);
-Daca in caziere sint inregistrate infractiuni, o justifice ca nu sint infractiuni economice;
-Certificat constator de la Registrul Comertului pentru identificarea modului de detinere a capitalului social.
 
Procedura de inregistrare in ROI se face conform art. 158^2 din Codul fiscal si OPANAF 1180/2012.
 

Dupa primirea  deciziei de aprobare a inregistrarii in ROI si Codului de inregistrare valid pentru operatiuni intracomunitare, societatea are dreptul de a efectua achizitii intracomunitare de bunuri.

 Dupa efectuarea unei achizitii intracomunitare de bunuri, societatea are obligatia sa intocmeasca si sa depuna la organul fiscal decont special de TVA (301), pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care a efectuat achizitia, inclusiv si sa plateasca efectiv TVA la buget tot pana la aceeasi data.

Decontul special de TVA se depune doar in lunile in care se efectueaza achizitii intracomunitare.
De asemenea, societatea va intocmi si va depune pina la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a avut loc achizitia intracomunitara, declaratia recapitulativa 390.
 
In aceasta situatie, monografia contabila este urmatoarea:
- primirea bunurilor pe baza de factura emisa de furnizorul din UE, pe care nu mai apare TVA din tara sa:
2132 = 404 - cu valoarea din factura*cursul BNR valabil la data facturii;
- inregistrarea TVA de plata catre stat, prin aplicarea procentului de TVA (24%) asupra bazei stabilite mai sus:

2132 = 446 / analitic TVA - cu valoarea TVA;
- se va intocmi decontul special de TVA 301;
- se va intocmi declaratia recapitulativa 390;
- plata TVA la buget, pina la data de 25 a lunii urmatoare:
446 / analitic TVA = 5121.
 
Baza legala:

- art. 126 alin. (40, (5), (6) si (7) Codul fiscal si punctul 2 alin. (3) - (13) din normele date in aplicarea acestuia;
- art. 139^1 Codul fiscal si punctul 22 din norme;
- art. 156^3 Codul fiscal;
- art. 156^4 Codul fiscal;
- OPANAF 75/2010 pentru aprobarea modelului decontului special de TVA 301;
- punctul 51 alin. (1) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016