keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Neconcordanta dintre decontul de TVA si balanta. Cum procedam privind situatiile financiare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Apr. 2014 Exclusiv
Tags: decontul de tva, situatii financiare, tva, deducere, decont, balanta, conturi

In cazul unei societati, in declaratia de TVA (decont 300) aferenta lunii decembrie 2013 apare o suma mai mare cu 100 lei fata de balanta lunii decembrie 2013 (cont 4423). Vom vedea daca la intocmirea bilantului se preia suma contului 4423 din balanta chiar daca nu corespunde cu decontul de TVA sau daca se preia suma din decont la intocmirea bilantului.



Pentru intocmirea situatiilor  financiare se are in vedere soldul contului creditor al contului 4423 din balanta sintetica de verificare a conturilor intocmita la data de 31.12.2013, chiar daca:

-    suma TVA de plata din luna decembrie 2013 care corespunde  rulajului  creditor curent al contului 4423 nu este egala  cu valoarea raportata prin decontul de TVA cod 300 la randul  34 "Taxa de plata in perioada de raportare (rd. 17 - rd. 32)";
-    soldul creditor al contului 4423 la data de 31.12.2013 din balanta sintetica de verificare a conturilor nu este egala cu suma raportata prin decontul de TVA cod 300 la randul 37   "TVA de plata cumulat (rd. 34 + rd. 35 + rd. 36)".

Corectarea acestei neconcordante dintre decontul de TVA cod 300 si balanta sintetica  urmeaza a se efectua d.p.d.v. fiscal  prin decontul lunii aprilie 2014, perioada  in care are loc depunerea situatiilor financiare anuale, dar numai dupa depistarea situatiei care  a condus la aceasta neconcordanta. Asa cum am mentionat in raspunsul formulat anterior, in functie de natura erorii, corectarea neconcordantei se va efectua  fie prin   randul 16  denumit "Regularizari taxa colectata" fie prin randul 30    "Regularizari taxa dedusa".
                      
     In concluzie, trebuie retinut faptul ca:

-    situatiile financiare anuale se intocmesc, obligatoriu, doar in baza balantei de verificare a conturilor incheiata la 31.12.2013 rezultata din inregistrarile contabile efectuate conform prevederilor O.M.F.P. nr. 3055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene completate cu prevederile O.M.F.P. nr.  79 din 21 ianuarie 2014 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, publicat in M.Of. nr. 70 din 29 ianuarie 2014.

Pentru exemplificare, prezint textul de la pct. 2.5. din actul normativ mentionat "Pentru intocmirea situatiilor financiare anuale, incadrarea in criteriile de marime prevazute la art. 3 alin. (1) din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se efectueaza la sfarsitul exercitiului financiar, pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar precedent si a indicatorilor determinati pe baza datelor din contabilitate si a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar curent, utilizandu-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar.".

-    decontul de TVA se intocmeste, obligatoriu, doar in baza jurnalului pentru vanzari si a jurnalului pentru cumparari care reprezinta evidenta fiscala a operatiunilor realizate din sfera de aplicare a TVA, aspect reglementat in mod expres prin O.M.F.P. nr.  1790 din 20 noiembrie 2012 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", publicat in M.Of. nr.  791 din 26 noiembrie 2012, anexa nr. 1 din care trebuie retinute urmatoarele precizari "Prin jurnale de vanzari si jurnale de cumparari se intelege orice jurnale, registre, evidente sau alte documente similare pe care persoanele impozabile au obligatia sa le intocmeasca in conformitate cu prevederile art. 156 din Codul fiscal

-    si ale pct. 79 din Normele metodologice de aplicare a titlului VI "Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Prin ordin al ministrului finantelor publice se propun modele de jurnale de vanzari si cumparari, utilizarea acestor modele de catre persoanele impozabile fiind optionala".

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016