Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Autoritatile fiscale fac publice o serie de prevederi importante pentru asociatiile de proprietari cu privire la impozitarea veniturilor platite unor persoane fizice.
I. Incadrarea si tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de catre PREsEDINTELE si CENZORUL asociatiei de proprietari
Presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorul sau membrii comisiei de cenzori sunt alesi sau revocati din functie de adunarea generala a proprietarilor, membri ai asociatiei de proprietari. (Legea nr. 230/2007, art.27)
Pentru angajarea si eliberarea din functie a persoanei care ocupa functia de administrator de imobile sau a altor angajati sau prestatori, adunarea generala a proprietarilor mandateaza comitetul executiv reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari. (Legea nr. 230/2007, art.27)
Remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari potrivit legii privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si sumele primite de membrii comisiei de cenzori reprezinta venituri asimilate salariilor. (Legea nr.571/2003, art.55 alin.(2) lit. D^2 si f).
Fiind venituri asimilate salariilor, pentru remuneratia obtinuta de catre presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari se datoreaza impozitul pe veniturile din salarii si toate contributiile sociale obligatorii ( atat de catre persoana fizica care realizeaza veniturile de natura salariala cat si de catre platitorul de venit), cu exceptia:
- contributiei de asigurare pentru somaj (individuala si angajator/platitor de venit),
- contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale,

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Examen Consultant Fiscal 2025

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
- contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate,
- contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.
(art. 296^4, art. 296^5 si art. 296^16 din Codul fiscal)
II. Incadrarea si tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de catre ADMINISTRATORUL asociatiei de proprietari
In baza art. 34 si art. 35 din Legea nr. 230/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, cu modificarile si completarile ulterioare, asociatia de proprietari angajeaza persoane fizice atestate pentru functia de administrator. Persoanele fizice atestate pot fi angajate prin încheierea unui contract individual de munca, conform celor stabilite prin negociere directa.
Totodata, la art.7 din Codul fiscal se prevede ca, orice activitate desfasurata de o persoana fizica într-o relatie de angajare este considerata activitate dependenta si genereaza pentru persoana fizica venituri asimilate salariilor, pentru care se datoreaza impozit pe veniturile din salarii.
In ceea ce priveste contributiile sociale, la art. 296^3 lit.a) din Titlul IX^2 "Contributii sociale" al Codului fiscal se precizeaza ca, sunt contribuabili ai sistemelor de asigurari sociale si persoanele fizice rezidente care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.
Pentru venitul obtinut de catre administratorul asociatiei de proprietari, fiind venit din desfasurarea unei activitati dependente, se datoreaza toate contributiile sociale obligatorii (atat de catre persoana fizica care realizeaza veniturile de natura salariala cat si de catre platitorul de venit), cu exceptia:
- contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale,
- contributiei de asigurari pentru somaj (individuala si angajator), daca persoana fizica care desfasoara activitatea de administrator este si pensionar.
(art. 296^16 din Codul fiscal)
Click aici pentru a descarca materialul complet.
Gabriela IONESCU
Sef Administratie Adjunct Colectare Compartiment Servicii pentru Contribuabili
Sursa: Finante Arges

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cheltuieli transport la si de la locul de munca pentru salariati. REGIM FISCALAchizitie intracomunitara a bunurilor din import. REGIM FISCAL TVAVanzare cladire. Inchidere conturi rezerve din reevaluare. REGIM FISCAL TVA.Codul fiscal 2011 - Titlul VIIDeductibilitate cheltuieli si REGIM FISCAL TVA pentru produsele EXPIRATEUltimele articole
TVA imobiliare. Care este regimul TVA in cazul livrarii de constructii mai vechi de 2025Neplatitor de TVA. Operatiuni pentru care se utilizeaza codul special de TVALivrari catre clienti din state terte. Care este regimul fiscal TVATVA imobiliare. REGIM FISCAL TVA pentru vanzare constructie si teren aferentTichete de masa. Cum se face impozitarea lor si declararea in D112Articole similare
Noua Lege a Contabilitatii a declansat protestul a 2000 de contabili. Semneaza si tu petitia!PFA in IT, servicii prestate din alt stat: ce declaratii trebuie intocmite si termenul de depunereCASS 2014 pentru venituri din cedarea folosintei bunurilor. Stabilire baza de calculCum selecteaza ANAF persoanele fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal? Iata filtrele si etapele!Impozitare PFA: 3 studii de caz utile pentru contribuabiliUltimele articole
PFA si venituri din criptomonede. Obligatii de plata CAS si CASS in 2024Cheltuieli cu combustibilul consumat in UE. Cum deducem?Achizitii intracomunitare. AutofacturaArticole similare
Presedintele Camerei de Comert Romano-Germane: De anul viitor, se va renunta la cota unicaDeclaratia 710 a fost actualizata recentNoutati fiscale: Depunerea formularului 013 si a formularului 101Codul fiscal 2008 - Capitolul V. Schimbul de informatii in domeniul impozitelor directe - art. 124^28-124^41Cura de slabire a bugetelor de sarbatoriUltimele articole
Piata muncii si impactul TVA asupra SALARIIlor si beneficiilorPFA inregistrat in 2025. Va mai depune Declaratia Unica?Facilitatea privind neimpozitarea sumei de 300 lei in 2025. Exemplu util contribuabililorFacilitatile fiscale pentru constructii, eliminate in 2025Majorare salariu minim in 2025. Noutati importante pentru angajatoriArticole similare
Codul fiscal 2011 - Titlul IOrdinul 1985/2022: Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic a fost completat cu trei noi pozitiiANAF modifica D 201 si D 205. Motivul: modificarea regimului fiscal aplicabil pensiilorContributii sociale datorate de persoane fizice care obtin venituri cu impozitare in regim de retinere la sursaObligatii fiscale 2013: Contributii datorate de platitorii de venituri cu retinere la sursaUltimele articole
Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Calculul impozitului pe dividende: ghid completPFA in sistem real. Mai trebuie sa plateasca CAS si CASS daca este si angajata cu CIM?D212 in 2024. Ce modificari au fost aduse formularului prin Ordinul 6/2024Impozitul pe dividende in 2024. Cine are aceasta obligatie, care este cota de impozitare, dar si pana cand se plateste
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"