Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Finantele informeaza cu privire la regimul fiscal pentru asociatiile de proprietari

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: asociatii proprietari, regim fiscal, venturi, salarii, platitorul de venit, asigurari somaj

Autoritatile fiscale fac publice o serie de prevederi importante pentru asociatiile de proprietari cu privire la impozitarea veniturilor platite unor persoane fizice.


I. Incadrarea si tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de catre PREsEDINTELE si CENZORUL asociatiei de proprietari

Presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorul sau membrii comisiei de cenzori sunt alesi sau revocati din functie de adunarea generala a proprietarilor, membri ai asociatiei de proprietari. (Legea nr. 230/2007, art.27)

Pentru angajarea si eliberarea din functie a persoanei care ocupa functia de administrator de imobile sau a altor angajati sau prestatori, adunarea generala a proprietarilor mandateaza comitetul executiv reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari. (Legea nr. 230/2007, art.27)

Remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari potrivit legii privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si sumele primite de membrii comisiei de cenzori reprezinta venituri asimilate salariilor. (Legea nr.571/2003, art.55 alin.(2) lit. D^2 si f).

Fiind venituri asimilate salariilor, pentru remuneratia obtinuta de catre presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari se datoreaza impozitul pe veniturile din salarii si toate contributiile sociale obligatorii ( atat de catre persoana fizica care realizeaza veniturile de natura salariala cat si de catre platitorul de venit), cu exceptia:

- contributiei de asigurare pentru somaj (individuala si angajator/platitor de venit),
- contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale,
- contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate,
- contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

(art. 296^4, art. 296^5 si art. 296^16 din Codul fiscal)

II. Incadrarea si tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de catre ADMINISTRATORUL asociatiei de proprietari

In baza art. 34 si art. 35 din Legea nr. 230/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, cu modificarile si completarile ulterioare, asociatia de proprietari angajeaza persoane fizice atestate pentru functia de administrator. Persoanele fizice atestate pot fi angajate prin încheierea unui contract individual de munca, conform celor stabilite prin negociere directa.

Totodata, la art.7 din Codul fiscal se prevede ca, orice activitate desfasurata de o persoana fizica într-o relatie de angajare este considerata activitate dependenta si genereaza pentru persoana fizica venituri asimilate salariilor, pentru care se datoreaza impozit pe veniturile din salarii.

In ceea ce priveste contributiile sociale, la art. 296^3 lit.a) din Titlul IX^2 "Contributii sociale" al Codului fiscal se precizeaza ca, sunt contribuabili ai sistemelor de asigurari sociale si persoanele fizice rezidente care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.

Pentru venitul obtinut de catre administratorul asociatiei de proprietari, fiind venit din desfasurarea unei activitati dependente, se datoreaza toate contributiile sociale obligatorii (atat de catre persoana fizica care realizeaza veniturile de natura salariala cat si de catre platitorul de venit), cu exceptia:

- contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale,
- contributiei de asigurari pentru somaj (individuala si angajator), daca persoana fizica care desfasoara activitatea de administrator este si pensionar.

(art. 296^16 din Codul fiscal)

Click aici pentru a descarca materialul complet.

Gabriela IONESCU
Sef Administratie Adjunct Colectare Compartiment Servicii pentru Contribuabili



Sursa: Finante Arges


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Finantele informeaza cu privire la regimul fiscal pentru asociatiile de proprietari":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016