Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cost de productie din componente. Contabilizarea sistemului de facturare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Dec. 2011 Exclusiv
Tags: hg 2139/2004, mijloace fixe, legea 15/1995, omfp 3055/2009, inregistrari contabile

Intrebare: In cazul in care componentele unui sistem de alarma nu se regasesc doar intr-o factura, ci in trei facturi diferite, cum se va contabiliza sistemul respectiv format doar din componente sub 1.800 lei? Una din facturi are o valoare de 2200.63 lei cu TVA si anume: sistem control 1buc.- 570 lei, canal cablu 10m-2.4 lei, centrala antiefractie 1buc-202 lei, cablu 20m-1.2 lei, senzor vibratii 1buc-80.70, tastatura led 1buc-155 lei, sirena interior 1buc-40 lei, senzor microunde 1 buc-168 lei, manopera 2buc-160 lei, ups 1buc-159 lei, acumulator 1buc-32 lei. In acest caz, cum vor fi acestea contabilizate? Vor fi considerate obiecte de inventar sau mijloace fixe? Se face precizarea ca societatea este neplatitoare de TVA, iar baza TVA este 1774.70 lei. Celelalte facturi contin manopera, tastaturi, sirene, centrale etc.


Raspuns:

Ca si prima observatie, in cazul de fata societatea nu este inregistrata in scopuri de TVA (asa ati precizat in descrierea intrebarii), astfel ca TVA nu poate fi dedusa si reprezinta o componenta a costului de achizitie, conform pct. 51 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea.

O a doua observatie rezulta din faptul ca bunurile achizitionate in baza celor 3 facturi formeaza un singur activ imobilizat, chiar daca se factureaza componentele, astfel consideram ca dvs realizati o instalatie antiefractie. Avem in vedere prevederile exprimate expres de prevederile de la art. 3 ultima teza din Legea 15/1995 privind amortizarea capitalului imobilizat, republicata cu modificari.

Astfel, consideram ca dvs trebuie sa insumati valoarea componentelor la care veti adauga si alte cheltuieli in legatura cu aceasta instalatie, inregistrati un singur mijloc fix si il veti amortiza in perioada stabilita de catalogul si duratele normale de utilizare a mijloacelor fixe aprobat prin HG 2139/2004.

Inregistrari contabile:
231 "Imobilizari corporale in curs" = 404 "Furnizori de imobilizari" la achizitia componentelor
214 "Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale" = 231 "Imobilizari corporale in curs" la punerea in functiune.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cost de productie din componente. Contabilizarea sistemului de facturare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016