Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii intracomunitara de bunuri sub plafonul de 10.000 euro. Ce obligatii vor avea neplatitorii de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Apr. 2014 Exclusiv
Tags: neplatitor tva, achizitie intracomunitara, plafon 10 000 euro, declaratii, taxe, achizitii intracomunitare

Reglementarea unor obligatii fiscale va fi clarificata prin cazul concret al unei societati platitoare de impozit microintreprindere si neplatitoare de TVA care la 11.03.2014 achizitioneaza utilaj pentru taiat lemn in valoare de 129 euro de la o societate platitoare de TVA din Bruxelles. Stabilim astfel care sunt obligatiile neplatitorilor de TVA in situatia data.


Deoarece valoarea achizitiei intracomunitare de bunuri este de 129 euro, cu mult sub plafonul de 10.000 euro cumulat pe un an calendaristic pentru ca achizitia sa devina impozabila, respectiv taxabila in Romania conform art. 126 alin. 3 lit. a si alin. 4 din Codul fiscal, societatea nu are nicio obligatie de natura fiscala, respectiv:

- nu trebuie sa se inregistreze in Registrul operatorilor intracomunitari deoarece obligatia inregistrarii intervine doar pentru persoanele impozabile ce realizeaza achizitii intracomunitare de bunuri taxabile care au locul in Romania conform art.1582 alin. 1 lit. d din Codul fiscal (iar achizitia nu este taxabila, fiind sub plafon);

- nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA special pentru realizarea de operatiuni intracomunitare conform art. 1531 alin. 1 lit. a din Codul fiscal, achizitia fiind sub plafonul anual cumulat;

- nu datoreaza TVA deoarece achizitia intracomunitara nu este taxabila conform art. 151 din Codul fiscal;

- nu are nicio obligatie declarativa (decont special de taxa) deoarece achizitia intracomunitara a bunului este sub plafonul anual cumulat de scutire potrivit art. 1563 alin. 1 lit. a din Codul fiscal.

Deoarece societatea din Romania nu detine un cod de TVA verificabil prin VIES, furnizorul din Belgia va emite factura cu cota de TVA colectata in Belgia. Din punct de vedere contabil, valoarea sumei TVA inscrisa in factura partenerului belgian intra in costul de achizitie al utilajului ca taxa nerecuperabila, urmand ca sa fie recuperata de societate prin intermediul amortizarii utilajului respectiv.

In ipoteza in care achizitia intracomunitara depaseste plafonul anual cumulat de scutire de 10.000 euro (34.000 lei), societatea va trebui sa se inregistreze anticipat in Registrul operatorilor intracomunitari si in scopuri speciale de TVA conform art.1582 alin. 1 lit. d si art. 1531 alin. 1 lit. a din Codul fiscal, precum si sa depuna decontul special de TVA formular 301 si sa achite TVA aferenta conform art. 151 si art. 1563 alin. 1 lit. a din Codul fiscal.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii intracomunitara de bunuri sub plafonul de 10.000 euro. Ce obligatii vor avea neplatitorii de TVA?":
Rating:

Nota: 4.79 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016