Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Masa acordata gratuit. Colectam TVA la cheltuielile pentru care s-a dedus TVA la achizitie?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: tva, impozit pe profit, cheltuieli protocol, cheltuieli sociale, tva la achizitie

Vom stabili mai jos daca pentru cheltuielile cu functionarea unei cantine (incluse in cheltuielile sociale), respectiv pentru acele cheltuieli pentru care s-a dedus TVA la achizitie, se va colecta TVA.



Solutia consultantului:

Consideram necesar sa analizam incidenta urmatoarelor tipuri de impozite :
a) impozit pe profit, deducerea cheltuielii;
b) deducere TVA ;
c) impozitul pe venitul realizat de persoana fizica.

A) Impozit pe profit, deducerea cheltuielii.

Chiar daca acest tip de cheltuiala nu este enumerat in mod expres in cadrul cheltuielilor de natura sociala, noi consideram faptul ca valoarea sumei suportate de societatea dvs. pentru masa acordata unui prestator de servicii este deductibila limitat la calculul impozitului pe profit, in procentul de 2% din fondul de salarii, conform art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal.

Norma de aplicare pentru acest articol, regasita la punctul 33 si 33^1  din HG 44/2004 dau dreptul societatii sa inregistreze si alte cheltuieli ce nu sunt enumerate in mod expres la categoriile de cheltuieli sociale, conform acordului partilor, cuprinse in contractele de munca, contractele colective de munca, contractele de ramura,etc.

B) Deducere TVA.

Dupa cum se cunoaste, orice operator economic inregistrat in scopuri de TVA are dreptul sa deduca TVA de la achizitiile de bunuri si servicii daca acestea sunt efectuate in scopul realizarii unor operatii economice, in urma carora rezulta activitati la care se colecteaza TVA. Practic, in situatia acordarii unei mese gratuite efectul este imbunatatirea activitatii dvs.  

In normele de aplicare pentru art. 128, alin. (8) lit. e) din Codul fiscal, sunt enumerate situatiile de acordare de bunuri cu caracter  gratuit, ce nu se considera livrare si nu se colecteaza TVA, daca aceste bunuri sunt folosite pentru stimularea activitatii economice.

Legiuitorul a enumerat si a prezentat exemplificativ masa calda acordata minerilor sau echipamentele de protectie date cu titlu gratuit.Prin urmare, consideram faptul ca nici dvs. nu veti colecta TVA la masa acordata salariatilor cu titlu  gratuit.

In acest context se pune intrebarea daca TVA-ul achizitiilor de bunuri acordate sub forma de masa gratuita este deductibil. Noi consideram, ca aceste sume pot fi deduse, conform art. 145 alin.(3) din Codul fiscal.

C) Impozitul pe venitul realizat de persoana fizica.

Contravaloarea mesei primite de salariati cu titlu gratuit este enumerata expres ca un avantaj de natura salariala, supus impozitului pe venitul din salarii, conform art. 55 alin. (3 ) lit. b) din Codul fiscal.

Din punctul de vedere al asigurarilor sociale, cand hrana este acordata potrivit legii, adica este o decizie imperativa, aceasta nu este in sfera asigurarilor sociale, conform art. 297^15 lit. p) pct. 3 din Codul fiscal.

Pentru hrana acordata benevol legiuitorul nu a mai dispus prevederi, iar daca aceasta poate fi asimilata "alimentatiei de protectie" consideram, ca nu se datoreaza asigurari sociale obligatorii, conform art. 296^15 din Codul fiscal. Avand in vedere ca legea nu dispune exact, exista riscul, ca aceste avantaje de natura salariala sa fie supuse asigurarilor sociale, prin asimilare cu veniturile din salarii.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Masa acordata gratuit. Colectam TVA la cheltuielile pentru care s-a dedus TVA la achizitie?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016