Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Stocuri lipsa in gestiune. Cum facem ajustarea TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: tva, stocuri lipsa in gestiune, inregistrari contabile, codul fiscal, ajustare tva

Analizam mai jos cazul unei firme care nu a mai avut activitate din 2008 si care doreste sa isi reia activitatea. A fost inventariat patrimoniul firmei si s-a constat ca are marfuri in valoare de 1.600 lei, materii prime in valoare de 100 si alte materiale consumabile in valoare de 9.000 lei, obiecte de inventar de 6.000 lei, care exista, dar nu au fost incluse pe costuri.



Vom vedea cum trebuie tratate aceste stocuri ca lipsa in gestiune. De asemenea, vom vedea daca se intocmeste autofactura pentru a fi impozitate cu 3% si daca factura va fi cu TVA.

Nota: Firma a devenit platitoare impozit pe microintreprinderi cu luna februarie si tot cu luna februarie a devenit neplatitoare de TVA, cf. art. 153 alin. 9 anulare din oficiu d.p.v.d a TVA.

Vom stabili daca este necesara intocmirea decontului 311 cu aceste regularizari si daca obiectele de inventar mai pot fi incluse pe costuri.


Solutia consultantului:

Inteleg faptul ca in urma inventarierii s-au depistat lipsuri la anumite stocuri: marfuri de 1600 lei, materii prime de 100 lei, alte consumabile de 9000 lei.

La obiectele de inventar nu s-au depistat diferente intre stocul scriptic si cel faptic, acestea avind o valoare de 6000 lei, dar care nu sint date in folosinta.
 
Pentru toate lispurile din gestiune, dovedite cu listele de inventar si stipulate in procesul verbal de inventariere, trebuie sa procedati la regularizarea acestora, prin includerea pe cheltuieli a sumelor respective si sa procedati, de asemenea, la ajustarea TVA aferenta acestor sume.

Ajustarea TVA se face in conformitate cu art. 148 alin. (1) litera c) din codul fiscal si cu punctul 53 alin. (3), (6) si (8) din normele date in aplicarea acestui articol.

Includerea pe cheltuieli a stocurilor lipsa in gestiune se face in felul urmator:
- 607 = 371 1600 lei - pentru marfa
- 601 = 301   100 lei - pentru materii prime
- 6028 = 3028  9000 lei - pentru alte consumabile.
Avind in vedere ca firma a devenit platitoare de impozitul pe veniturile microintreprinderilor de la 01.02.2013, aceste cheltuieli nu vor afecta impozitul micro, deoarece acesta se aplica numai la venituri, fara a se tine cont de cheltuieli.
 
Insa problema ar putea fi pusa altfel: in anul 2008 aceste stocuri existau fizic? Daca nu, inseamna ca lipsurile dateaza inca de atunci (daca nu si mai devreme). Deci, daca in perioada 2008 - 2013 firma nu a mai avut activitate, lipsurile trebuiau regularizate inca de cind s-au depistat. La un eventual control se poate pune problema ca sumele inregistrate pe cheltuieli acum, pentru regularizarea lipsurilor, sa fie considerate ca fiind, de fapt, aferente anului 2008 (cel mai tirziu), inspectorii sa le considere cheltuieli nedeductibile, sa refaca impozitul pe profit al anului respectiv, prin depunerea unei declaratii rectificative privind impozitul pe profit (101) si sa calculeze accesoriilor aferente (daca firma a fost platitoare de impozit pe profit si daca ar fi reiesit impozit de plata).

De asemenea, pot proceda la colectarea TVA la acel an (conform legislatiei privind TVA in vigoare la acel moment), iar daca firma a avut TVA de plata, sa i se calculeze accesorii de plata.
 

In ceea ce priveste TVA, la ora actuala, pentru stocurile lipsa in gestiune se face ajustare in favoarea statului pentru TVA dedusa initial, in conformitate cu art. 148 alin. (1) litera c), in sensul ca se va micsora TVA care a fost dedusa initial la achizitia acestor stocuri.

Pentru ajustarea TVA nu se intocmeste autofactura, nefiind vorba de o livrare catre sine.

De retinut ca o autofactura se intocmeste doar in scopul colectarii TVA (in cazul unei livrari catre sine) si nu are nici o influenta asupra veniturilor societatii.
 
Ajustarea TVA pentru stocurile lipsa in gestiune se face inmultind valoarea stocurilor cu cota de TVA in vigoare la data achizitie bunurilor.

Asadar, pentru stocurile respective se va inmulti valoarea data pentru fiecare element de stoc in parte cu cota de 19%:

- pentru marfa:1600 lei *19% = 304 lei
- pentru materii prime: 100 lei *19% = 19 lei
- pentru alte consumabile: 9000 lei * 19% = 1710 lei.
TVA astfel rezultata se inregistreaza pe cheltuieli:
635 = 4426  2033 lei (304+19+1710).

Aceasta suma rezultata din ajustarea TVA, avind in vedere faptul ca vi s-a anulat inregistrarea in scop de TVA din oficiu, trebuie declarata prin declaratia 307 privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, bifind casuta corespunzatoare anularii codului de inregistrare in scopuri de TVA conform art.153 alin. (9) lit a) - e) sau lit. g) din Codul fiscal si completind in tabelul respectiv litera C si valoarea TVA rezultata din ajustare (respectiv suma de 2033 lei).

Declaratia se depune pina la data de 25 a lunii urmatore in care s-au facut ajustarile, data pina la care se va achita si TVA-ul de 2033 lei, in contul 20.10.01.01.05 "TVA de plata la bugetul de stat, rezultata ca urmare a ajustarilor" deschis la unitatea trezoreriei statului din cadrul organului fiscal competent, codificat cu codul de identificare fiscala al platitorului.
 
In ceea ce priveste obiectele de inventar de 6000 lei, daca acestea exista fizic, daca sint in stare buna de utilizare si, mai cu seama, daca pot fi utilizate in activitatea economica a firmei, atunci se pot da in consum pe baza de bon de consum, dar se va proceda si pentru acestea la ajustarea, declararea si plata TVA, conform metodologiei specificate mai sus.

Inregistrarea darii in consum se face astfel:

603                  =          303       6000 lei
si, concomitent, debit 8035 "Stocuri de natura obiectelor de inventar date in folosinta".
Evidenta obiectelor de inventar date in consum se va tine cu ajutorul  "Fisei de evidenta a materialelor de natura obiectelor de inventar in folosinta".
 
Baza legala:
- art. 153 alin. (9^1) cod fiscal, art. 11 alin. (1^1) si (1^3) cod fiscal;
- OPANAF 640/2012 privind aprobarea declaratiei 307;
- OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile
- Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009;
- OMFP 2861/2009 privind inventarierea.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Stocuri lipsa in gestiune. Cum facem ajustarea TVA?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016