Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Anularea inregistrarii in scopuri de TVA pentru aplicarea regimului de scutire | Data valabilitatii anularii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: anularea inregistrarii, regim scutire, mijloace fixe, pfa, ajustarea tva

Vom analiza, prin randurile urmatoare, cazul unui PFA care obtine decizia privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA, in vederea aplicarii regimului de scutire prevazut la art.152 din Codul Fiscal urmare solicitarii acesteia prin declaratia 096.


Vectorii fiscali se schimba incepand cu data de 22.02.2013. Vom stabili daca incepand cu aceasta data in contabilitate operatiunile se inregistreaza fara TVA sau de la 1.03.2013. In plus, in situatia in care exista avans (facturat) acordat unui furnizor pentru un mijloc fix, vom vedea in ce masura se aplica ajustarea TVA la acel avans.

Solutia consultantului:

Conform art. 152 alin. 7 din Codul fiscal, pentru persoanele care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire anularea va fi valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA, iar pana la data comunicarii acestei decizii persoanei impozabile ii revin toate drepturile si obligatiile persoanelor inregistrate in scopuri de TVA.

De asemenea, persoana impozabila care a solicitat scoaterea din evidenta are obligatia sa depuna ultimul decont de taxa, indiferent de perioada fiscala aplicata, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA. In ultimul decont de taxa depus, persoanele impozabile au obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa.

Referitor la ajustare, potrivit pct. 61 alin. 6 din Normele metodologice de aplicare persoana impozabila care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire are obligatia sa ajusteze taxa deductibila aferenta:

- bunurilor aflate in stoc si serviciilor neutilizate, constatate pe baza de inventariere, in momentul trecerii la regimul de scutire;

- activelor corporale fixe, inclusiv bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, precum si activelor corporale fixe in curs de executie, constatate pe baza de inventariere, aflate in proprietatea sa in momentul trecerii la regimul de scutire;

- achizitiilor de bunuri si servicii care urmeaza a fi obtinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxa a intervenit inainte de data anularii calitatii de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA si al caror fapt generator de taxa, respectiv livrarea/prestarea, are loc dupa aceasta data (cu alte cuvinte, pentru avansuri).

La pct. 61 alin. 7 se precizeaza ca ajustarea pentru achizitiile a caror exigibilitate a intervenit inainte de data anularii, dar pentru care faptul generator are loc dupa aceasta data se efectueaza potrivit art. 148 din Codul fiscal , prin anularea taxei deductibile.

In concluzie, PFA aplica scutirea de TVA incepand cu data de 22 februarie 2013, daca la aceasta data s-a primit decizia de anulare. Pana la data de 25 martie 2013 persoana fizica autorizata va depune decontul de TVA, in care trebuie sa reflecteze ajustarea dreptului de deducere a TVA pentru avansul acordat furnizorului de mijloc fix conform pct. 61 alin. 6 lit. c si alin. 7 din Normele metodologice.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Anularea inregistrarii in scopuri de TVA pentru aplicarea regimului de scutire | Data valabilitatii anularii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016