keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Contractul de leasing. O analiza privind aspectul executoriu

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: titlu executoriu, contractul de leasing, cauza, neconstitutionalitate, curtea constitutionala, executarea silita

In ce priveste caracterul de titlu executoriu al contractului de leasing, se mentioneaza ca art. 632 din Codul de procedura civila stabileste ca executarea silita se poate efectua numai in temeiul unui titlu executoriu, acestea fiind constituite din hotarari executorii, hotarari definitive, precum si orice alte hotarari sau inscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse in executare.


Intr-o analiza intocmita de Lege5.ro, se precizeaza ca, de asemenea, potrivit art. 8 din O.G. nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, contractele de leasing impreuna cu garantiile reale si personale, constituite in scopul garantarii obligatiilor asumate prin contractul de leasing, constituie titluri executorii.

Se da ca exemplu, in cadrul aceleiasi analize, o cauza cu obiect de solutionare a unei contestatii la executare, fiind invocata o critica de neconstitutionalitate:

"Autorul a sustinut, in esenta, ca prevederile criticate sunt contrare art. 16 alin. (1) din Constitutie, prin aceea ca atribuie "putere de titlu executoriu unui contract de leasing", executarea putand fi efectuata doar pe baza cererii formulate de societatea de leasing, care nu este tinuta sa faca dovada realitatii derularii contractului de leasing. De asemenea, autorul a mai apreciat ca puterea de titlu executoriu atribuita unui contract de leasing trebuie limitata la restituirea bunului, obiect al contractului de leasing, si la obligatiile scadente pana la momentul restituirii", noteaza Lege5.ro.

Curtea Constitutionala a constatat urmatoarele aspecte, citate de Lege5.ro:

- dispozitia legala criticata face aplicarea principiului consacrat de art. 372 din Codul de procedura civila, in sensul ca executarea silita se poate face nu numai pe baza unei hotarari judecatoresti investite cu formula executorie, ci si in virtutea unui titlu executoriu prevazut de lege [art. 632 din noul Cod de procedura civila].

- prevederea legala criticata a acordat, in mod general, calitatea de titluri executorii contractelor de leasing, precum si garantiilor reale si personale constituite in scopul garantarii obligatiilor asumate prin contractul de leasing, fara ca prin aceasta sa se instituie privilegii sau discriminari.

- referitor la posibilitatea creditorului contractului de leasing de a se adresa direct executorului judecatoresc in vederea executarii silite, dispozitiile art. 399 alin. 3 din Codul de procedura civila [art. 711 alin. (2) din noul Cod de procedura civila] permit ca, atunci cand executarea silita se face in temeiul unui titlu executoriu ce nu a fost emis de o instanta de judecata, sa poata fi invocate pe calea contestatiei la executare si aparari de fond impotriva acelui titlu.

- in cazul in care locatarul/utilizatorul nu executa obligatia de plata integrala a ratei de leasing timp de doua luni consecutive, calculate de la scadenta prevazuta in contractul de leasing, locatorul/finantatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar locatarul/utilizatorul este obligat sa restituie bunul si sa plateasca toate sumele datorate, pana la data restituirii in temeiul contractului de leasing, desigur, daca in contract nu se prevede altfel [art. 15]. Ca atare, aspectele rezultate din aceste prevederi tin de interpretarea si aplicarea in concret a legii, fiind atributul instantelor de judecata.

In concluzie, Curtea a respins ca neintemeiata critica de neconstitutionalitate prin Decizia nr. 119/2014, al carei text integral poate fi consultat in Monitorul Oficial nr. 351/13.05.2014.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016