keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Senatul a adoptat un proiect de lege pentru plafonarea dobanzilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 27 Feb. 2018
Tags: senat, proiect de lege, bnr, guvern, dobanzi, dobanda fiscala

Proiectul de lege care prevede plafonarea dobanzilor anuale pentru creditele ipotecare, astfel incat sa nu depaseasca de 2,5 ori dobanda de referinta a BNR a fost adoptat de 73 de senatori, urmand sa fie trimis la Camera Deputatilor, care este Forul decizional.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea O.G. nr. 13/2011 cu privire la dobanda fiscala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, a fost explicata de initiatorul proiectului - senatorul Daniel Zamfir - aducand ca argumente situatiile asemanatoare din alte state europene.

"Am luat aici ca referinta dobanda maxima pe care statul roman o percepe. Ca sa eliminam orice fel de discutie care a existat si care va mai exista ca ar exista o limitare a dreptului agentilor economici intr-o piata libera, este o practica europeana. Sunt foarte multe tari din Europa care practica o limitare a dobanzilor. Am stabilit foarte clar ca DAE sa nu depaseasca respectivele plafoane. Am decis sa introducem acest amendament si sa plafonam DAE pentru ca, de cele mai multe ori, chiar daca am fi plafonat dobanda remuneratorie sau pe cea penalizatoare, ar fi existat diverse mecanisme de introducere a spetelor bancare, comisioane, etc, care sa fi ridicat DAE. Pe noi ne intereseaza ca cetatenii romani sa stie foarte clar cat vor plati dobanda. Ori, limitand DAE, stim foarte clar, de la bun inceput, cat va fi dobanda pe contract", a declarat acesta, citat de legestart.ro.

De asemenea, senatorul a mai precizat ca limitarea de 18% vizeaza atat produsele bancare, cat si cele IFN: "De obicei, IFN-urile dau credite de consum. Acolo am impus o dobanda maxima de 18%, iar la creditele ipotecare dobanda maxima este de 2,5 ori dobanda de referinta a BNR".

Ordonanta Guvernului nr.13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr. 607 din 29 august 2011, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:

Dupa articolul 5 se introduc doua articole noi, articolul (1) si articolul (2), care vor avea urmatorul cuprins:

Art.5 (1)

"(1) In raporturile juridice dintre consumatori si profesionisti, incusiv comercianti, dobanzile penalizatoare se pot capitaliza si produce dobanzi doar in baza unei conventii speciale si numai pentru depasirea scadentei cu mai mult de un an.

(2) Dobanda conventionala, atat cea remuneratorie, cat si cea penalizatoare, platibila conform contractului de catre consumator, nu poate depasi cu mai mult de 50% pe an dobanda legala.

(3) Dispozitiile alineatelor de mai sus se aplica si in cazul in care, conform contractului, consumatorul datoreaza penalitati de intarziere, majorari sau alte costuri care desemneaza daunele-interese moratorii.

(4) Dispozitiile art. 5 alin. 2-3 raman aplicabile."

Articolul 5 (2)

"Pentru echilibrarea riscurilor contractuale, prezenta lege se aplica ÅŸi contractelor aflate in derulare la data intrarii sale in vigoare. Prezenta lege intra in vigoare in termen de 3 zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei."

Puteti consulta propunerea legislativa aici!
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016