Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sfatul Expertului Robert Gearba: Bugetarea cash-flow-ului firmei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Robert Gearba la 03 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: robert gearba, cash-fow, buget, firma, plati, vanzari

Expertul contabil Robert Gearba prezinta un nou material referitor, de data aceasta, la bugetarea cash-flow-ului firmei, facandu-ne atenti la unele dintre cele mai importante aspecte in aceasta privinta. De la notiuni de baza, pana la intocmirea bugetului de cash-flow si previziunea incasarilor si platilor, elementele care compun materialul de mai jos nu ne pot fi decat de mare ajutor.

Cash-flow-ul reprezinta diferenta dintre toate incasarile si platile realizate efectiv de firma dvs, provenind din activitatile de exploatare si de investitii.

El este un termen de origine anglo-saxona, care isi are originea in teoria si practica proiectelor de investitii si are un rol privilegiat in SUA, unde contabilitatea este mult mai receptiva la cerintele investitorilor decat la a celorlalti utilizatori de informatie economica.

Mai mult, reprezinta un instrument de conducere important, fiind un „barometru” al sanatatii financiare a firmei dvs. Aceasta deoarece cash-flow-ul raspunde intrebarilor privind solvabilitatea si lichiditatea firmei, si este deci o expresie a derularii fluxurilor financiare in dinamica. Starea de solvabilitate si lichiditate a firmei implica rentabilitate, in timp ce nu intotdeauna rentabilitatea implica lichiditate. Frecvent, in situatii de instabilitate a pietei, poate avea loc o scadere a incasarilor. O firma care se confrunta cu asemenea situatie inregistreaza vanzari (cifra de afaceri) satisfacatoare, dar nu regaseste in contul bancar si echivalentul lor monetar.

Puteti realiza bugetul de cash-flow prin previzionarea pe o perioada de cateva luni, in functie de sectorul de activitate, a incasarilor si platilor efective. In elaborarea sa trebuie sa treceti prin urmatoarele etape:

a) previziunea incasarilor si platilor;
b) determinarea si acoperirea (daca este cazul) a soldurilor de trezorerie care rezulta din compararea incasarilor cu platile.

Previziunea incasarilor si platilor

In functie de ramura economica, intre momentul vanzarilor si al incasarilor corespunzatoare exista un decalaj semnificativ, de la 15 la 60 de zile, uneori chiar mai mult.

Va sfatuiesc ca la previzionarea incasarilor sa tineti cont de modificarile ce vor avea loc in structura vanzarilor si in gradul de solvabilitate al clientilor firmei dvs, si care va influenta decalajul intre datele livrarilor si cele ale incasarilor.

Cititi continuarea aici.

Autor: Robert Gearba

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Sfatul Expertului Robert Gearba: Bugetarea cash-flow-ului firmei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016