Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrare intracomunitara de bunuri de pe teritoriul unui stat tert. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, tva, livrari intracomunitare, bunuri scutite, stat tert, livrare

Analizam mai jos cazul unei societati care trimite la prelucrare intr-un stat non-UE materie prima pentru obtinerea unor bunuri. Pana in prezent s-a efectuat procedura vamala de perfectionare pasiva si returnare a bunurilor in Romania, bunuri pe care societatea din Romania le livreaza mai departe unui stat UE, operatiune scutita de TVA. Se doreste insa ca acum produsele finite sa fie exportate direct din statul non-UE catre firma-mama din statul strain si membru UE.



Din punct de vedere al TVA, vom stabili daca pentru societatea din Romania operatiunea este un export justificat cu o factura scutita de TVA de la societatea din Romania catre firma-mama, documentul de transport din statul non-UE catre firma-mama si Declaratia de export de la un punct vamal din statul non-UE.

Operatiunea de livrare a produselor finite de pe teritoriul Ucrainei nu reprezinta pentru firma din Romania un export de bunuri conform prevederilor art. 143 alin. (1). Din acest motiv, livrarea nu poate fi considerata operatiune scutita cu drept de deducere astfel incat valoarea acesteia sa se  raporteze prin decontul de TVA cod 300 la randul 14 "Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu   drept de deducere, altele decat cele de la rd. 1 - 3".   

Regimul de export permite scoaterea marfurilor romanesti in afara teritoriului vamal al Romaniei prin  indeplinirea formalitatilor vamale prevazute pentru exportul marfurilor.  Deci, exportul are la baza obligativitatea intocmirii declaratiei  de export care se depune la biroul vamal din Romania in a carui raza de competenta se afla sediul exportatorului sau locul situat pe teritoriul Romaniei in care marfurile sunt ambalate sau incarcate  in vederea exportului.  
        
In situatia prezentata, operatiunea reprezinta pentru firma din Romania o livrare de bunuri neimpozabila in Romania. Astfel, societatea din Romania emite factura fara sa colecteze TVA, prin inscrierea mentiunii "neimpozabil in RO cf. art. 126 alin. (1)". Deoarece locul operatiunii este pe teritoriul Ucrainei, este  recomandabil sa va adresati autoritatii fiscale din Ucraina pentru a verifica daca aveti obligatia sa va inregistrati fiscal pe teritoriul Ucrainei, similar prevederilor art. 153 alin. (4) din Codul fiscal

"O persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 125^1 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, altele decat serviciile de transport si serviciile auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 143 alin. (1) lit. c) - m), art. 144 alin. (1) lit. c) si art. 144^1, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni,…" si prevederile art. 153 alin.   (5) "Va solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform acestui articol, inainte de realizarea operatiunilor, persoana impozabila nestabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, care intentioneaza:

    a) sa efectueze o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care este obligata la plata taxei conform art. 151; sau
    b) sa efectueze o livrare intracomunitara de bunuri scutita de taxa. "

In situatia in care pentru realizarea acestei  operatiuni care are locul pe teritoriul Ucrainei firma din Romania nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA la autoritatea fiscala din Ucraina, valoarea fiecarei livrari urmeaza a  fi evidentiata in jurnalul pentru vanzari si  raportata   prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/ locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), ….".

In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca reprezinta export de bunuri livrarea materialor textile pe teritoriul Ucrainei pentru obtinerea produselor finite destinate livrarii intracomunitare de bunuri de pe teritoriul Ucrainei.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrare intracomunitara de bunuri de pe teritoriul unui stat tert. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016