Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
![](https://infotva.manager.ro/images/ICON_WhatsApp-01.png)
Veti regasi, in randurile urmatoarele, modificarile esentiale privind TVA aduse de OG nr. 8/2013 si valabile incepand cu 1 februarie 2013.
Au fost introduse prevederi privind determinarea locului operatiunilor legate de podul de frontiera peste fluviul Dunarea intre Calafat si Vidin. Astfel, pentru a determina locul operatiunilor impozabile privind intretinerea sau repararea podului de frontiera, se precizeaza ca frontiera teritoriala este considerata ca fiind la mijlocul podului, pentru livrarile de bunuri, prestarile de servicii, achizitiile intracomunitare si importurile de bunuri. Pentru a determina locul operatiunilor impozabile referitoare la perceperea taxei de trecere a podului, toata lungimea podului se considera parte a teritoriului Romaniei, pentru calatoriile dinspre Romania spre Bulgaria si parte a teritoriului Bulgariei, pentru calatoriile dinspre Bulgaria spre Romania.
Faptul generator de taxa pentru serviciile de acordare cu plata pe o anumita perioada a unor drepturi reale, precum dreptul de uzufruct si superficia, asupra unui bun imobil intervine la fiecare data specificata in contract pentru efectuarea platii.
Baza de impozitare pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii pentru care benefiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului este considerata valoarea de piata in urmatoarele situatii:
1. atunci cand contrapartida este mai mica decat valoarea de piata, iar beneficiarul livrarii sau al prestarii nu are drept complet de deducere;
2. atunci cand contrapartida este mai mica decat valoarea de piata, iar furnizorul sau prestatorul nu are drept complet de deducere si livrarea sau prestarea este scutita conform art. 141 din Codul Fiscal;
3. atunci cand contrapartida este mai mare decat valoarea de piata, iar furnizorul sau prestatorul nu are drept complet de deducere.
![Operare SAGA Exemple practice si recomandari](https://www.rs.ro/dbimg/product/2841-operare-saga-ex.png)
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
![Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile](https://www.rs.ro/dbimg/product/2851-marea-carte-ver.jpg)
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
![Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor](https://www.rs.ro/dbimg/product/3096-ghidul-practic-.jpg)
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Au fost incluse in baza de impozitare pentru importuri si cheltuielile accesorii (comisioane, cheltuieli de ambalare, transport si asigurare) care decurg din transportul catre alt loc din Comunitate, in cazul in care locul respectiv este cunoscut la momentul la care intervine faptul generator;
Au fost introduse in categoria operatiunilor scutite fara drept de deducere "acordarea cu plata pe o anumita perioada a unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct si superficia". in cazul acestor operatiuni se poate opta pentru taxare, optiune care se notifica organului fiscal competent potrivit art. 141 alin. (3) din Codul Fiscal.
Persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei si efectueaza ajustarea taxei deductibile potrivit art. 148 si 149 din Codul Fiscal si in cazul bunurilor lipsa in gestiune, inclusiv in cazul bunurilor furate. in cazul bunurilor furate, persoana impozabila poate anula ajustarea efectuata la data la care furtul este dovedit legal prin hotarare judecatoreasca definitiva.
Au fost introduse in calculul plafonului cifrei de afaceri a persoanelor impozabile care trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA si "operatiunile rezultate din activitatile economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania".
- Persoanelor impozabile care au sediul activitatii economice in afara Romaniei si care trebuie sau opteaza sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, direct, prin reprezentant fiscal sau prin sediu fix, carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA pentru neevidentierea, in deconturile de taxa depuse, a niciunei operatiuni realizate pe parcursul unui semestru calendaristic, organele fiscale le vor aproba eventuale cereri de reinregistrare in scopuri de TVA, chiar daca acestea sunt depuse dupa 180 de zile de la data anularii inregistrarii.
Persoanele impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire, conform art. 153 alin. (9) lit. g), dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA, vor depune la organul fiscal competent in termenul legal, "Declaratia privind sumele rezultate din ajustarea TVA", formular 307, inclusiv pentru regularizarile care trebuie efectuate potrivit art. 134 alin. (5) din Codul Fiscal, precum si pentru ajustarea bazei impozabile conform art. 138, pentru operatiunile realizate inainte de anularea inregistrarii.
Persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal trebuie sa depuna "Declaratia privind TVA datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal", formular 311, inclusiv pentru taxa colectata care trebuie platita pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare, dar a caror exigibilitate de taxa intervine in perioada in care aceasta nu are un cod valabil de TVA.
A fost introdusa obligativitatea persoanelor impozabile inscrise in Registrul operatorilor intracomunitari (ROI) ca, in termen de 30 de zile de la data modificarii listei administratorilor sau asociatilor, sa depuna la organul fiscal competent cazierul judiciar al noilor administratori, precum si cazierul judiciar al noilor asociati care detin minimum 5% din capitalul social al societatii. in cazul nerespectarii acestei obligatii persoanele impozabile respective vor fi radiate, din oficiu de organele fiscale competente, din ROI.
Referitor la persoanele impozabile care aplica Sistemul TVA la incasare
Persoana impozabila care trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare, nu depune notificarea de inregistrare, este inregistrata din oficiu de organul fiscal competent in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, incepand cu data inscrisa in decizia de inregistrare. in perioada cuprinsa intre data la care persoana impozabila avea obligatia de a aplica sistemul TVA la incasare si data inregistrarii din oficiu, dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de beneficiari care nu aplica sistemul de la persoanele impozabile respective se exercita conform regulilor generale de deducere prevazute la art. 145 alin. (1). De la data inregistrarii din oficiu a furnizorului/prestatorului in Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare, beneficiarul deduce TVA pentru achzitiile realizate de la acesta pe masura platii.
Persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare, care in cursul anului calendaristic curent depaseste plafonul de 2.250.000 lei si nu depune notificarea fiind radiata din oficiu de organul fiscal din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, in perioada cuprinsa intre data la care persoana impozabila avea obligatia de a nu mai aplica sistemul si data radierii din oficiu, dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de beneficiari care nu aplica sistemul de la aceste persoane se exercita pe masura platii. De la data radierii din oficiu a furnizorului/prestatorului din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, beneficiarul deduce TVA pentru achizitiile realizate de la acesta conform art. 145 alin. (1) din Codul Fiscal.
In situatia in care data publicarii in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare este ulterioara datei de la care persoana impozabila aplica sistemul TVA la incasare, beneficiarii isi exercita dreptul de deducere pe masura platii, incepand cu data publicarii in registru.
Persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare si al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat la solicitarea persoanei impozabile trebuie sa depuna o declaratie privind taxa colectata care trebuie platita pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate inainte de anularea codului de TVA dar a caror exigibilitate de taxa intervine in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA. Termenul de depunere a declaratiei mentionate este 25 a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea TVA.
- Atunci cand se constata ca persoana impozabila a fost inregistrata de organele fiscale in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare ca urmare a unei erori, aceasta va fi radiata, din oficiu sau la cererea persoanei impozabile, incepand cu data inscrisa in decizia de indreptare a erorii materiale. Pe perioada cuprinsa intre data inregistrarii si data radierii in/din registru se aplica urmatoarele reguli:
- persoana impozabila carea nu avea obligatia de a aplica sistemul TVA la incasare aplica regulile generale privind exigibilitatea TVA, iar dreptul de deducere a TVA aferente achzitiilor efectuate in perioada respectiva se exercita conform art. 145 alin. (1) din Codul Fiscal;
- dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de beneficiari care nu aplica sistemul TVA la incasare de la aceste persoane impozabile nu se exercita pe masura platii, indiferent de regimul aplicat de furnizor/prestator in perioada respectiva.
In situatia in care persoana impozabila a fost radiata de organele fiscale din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare, ca urmare a unei erori, aceasta va fi inregistrata, din oficiu sau la cererea persoanei impozabile, in acest registru incepand cu data inscrisa in decizia de indreptare a erorii materiale. Pe perioada cuprinsa intre data radierii si data inregistrarii din/in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare se aplica urmatoarele reguli:
- persoana impozabila continua aplicarea sistemului TVA la incasare si isi exercita dreptul de deducere pe masura platii;
- dreptul de deducere a TVA aferente achzitiilor efectuate de beneficiari care nu aplica sistemul TVA la incasare de la aceste persoane impozabile nu se exercita pe masura platii indiferent de regimul aplicat de furnizor/prestator in perioada respectiva.
Sursa: DGFP Valcea
![Redactia Infotva](https://infotva.manager.ro/images/autori//redactia-infotvaautor_avatar.png)
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Modificari legislative privind TVA - Raspunsuri si explicatii, direct de la specialistSe modifica regimul de TVA prin noul proiect MFP! Codul fiscal cu noile propuneriModificari importante aduse TVA care se aplica incepand cu 1 ianuarie 2023Tabel comparativ: MODIFICARI TVA aduse de OG 16 din 2013Cum a fost modificat regimul TVA de OG 8/2021Ultimele articole
Noutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAMODIFICARI TVA 2024. TOT trebuie sa stiiModificari aduse TVA care se aplica de la 1 ianuarie 20233 modificari majore in Codul fiscal privind TVACum arata noile modificari privind formularele de inregistrare in scopuri de TVA sau de anulare a inregistrarii?Articole similare
CODUL FISCAL 2010 TITLUL III - Capitolul IV - Venituri din cedarea folosintei bunurilorFormularul 390 a fost actualizat de ANAF. Descarcati D 390 actualizat 2017Cum calculeaza firmele CAS si CASS in cazul in care au angajati pensionari? Exceptii de la OG 16/2022Deductibilitate cheltuieli administrator. Ce regim fiscal se aplica?Achizitii pachete de bunuri si servicii tehnologice pentru telesalariati. Studiu de caz. OUG 132/2020Ultimele articole
Facturare amenda. Se factureaza cu sau fara TVA?TVA deductibil. Cum se deduc bonurile fiscale de combustibilCota TVA cafea. Este de 9% sau de 19% in 2025?Neclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utileSchimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Articole similare
TVA: Ajustare baza de impozitare in 2014Ce obligatii aveti privind sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilorSchimbul de bunuri. Cum gestionam cheltuielile si deducerea de TVA?ANAF schimba declaratiile fiscale. Ce formulare se modificareAchizitie produse pe baza de borderou de achizitie. Ce obligatii fiscale apar?Ultimele articole
Nou: A fost actualizat programul pentru generarea numarului de evidenta a platiiLeasing operational. Cum se contabilizeaza si cum stabilim deducerea cheltuielilor?Studiu de caz: Cum facem amortizarea pentru un aututurism second-hand?Cum se recupereaza pierderea fiscala?Declararea si plata contributiilor sociale de catre persoanele fiziceArticole similare
Impozit pe veniturile microintreprinderilor in 2013: Termen 25 martieSe majoreaza nivelul accizei specifice la tigarete de la 1 aprilie 2014. Vor urma si alte majorari?Taxa pe valoarea adaugata. Noutatile aparute in 2013Modificari CAS aduse de OG nr. 8 din 2013Zoom fiscal: Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieliUltimele articole
Impozitarea veniturilor agricole in 2014. Ultimele noutatiTVA: Ajustare baza de impozitare in 2014Cine depune obligatoriu formularul 221 in 2013?Ce obligatii aveti privind sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilorImpozit pe veniturile microintreprinderilor in 2013. Obligatii declarative si de plata!Articole similare
Zoom fiscal: Cum se aplica in 2016 sistemul TVA la incasareRegistru ANAF: Data de incepere a aplicarii regimului normal TVAEfecte fiscale ale anularii din oficiu a codului de inregistrare in scopuri de TVA. Raspunsul specialistuluiFurnizor cu cod TVA anulat din oficiu. Mare atentie la consecintele fiscale!Cand NU se considera depasit plafonul de scutire pentru firmele care trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVAUltimele articole
Atentie! TVA colectata in perioada in care codul de TVA este ANULAT se declara prin formularul 311Venituri din inchirieri. De cand se va datora TVA de catre persoanele fiziceInregistrare in scopuri de TVA 2023. Spete si studii de caz utileSistemul TVA la incasare: ce este, cand si de cine poate fi aplicatGHID: Procedura inregistrarii in scopuri de TVA![Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz](https://media.rs.ro/filemanager/Decontul_precompletat_de_TVA.png)
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"