Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Protocol cu tigari si bauturi alcoolice?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Dec. 2008
Tags: tva, cod fiscal, inspectie fiscala, impozit pe profit, protocol

Inca o data am constatat neconcordanta dintre legislatia fiscala privind taxa pe valoarea adaugata si legislatia fiscala privind impozitulpe profit!Este vorba despre achizitia tigarilor si a ...

Inca o data am constatat neconcordanta dintre legislatia fiscala privind taxa pe valoarea adaugata si legislatia fiscala privind impozitul pe profit!

Este vorba despre achizitia tigarilor si a bauturilor alcoolice in alte scopuri decat cele legate de revanzarea acestor produse in cadrul comertului cu ridicata sau cu amanuntul sau in cadrul alimentatiei publice.

Asadar:

➔ referitor la TVA, prin Codul fiscal la art. 145 „Sfera de aplicare a dreptului de deducere“ la alin. (5) lit. b) se face in mod expres precizarea ca nu este deductibila taxa datorata sau taxa achitata pentru achizitiile de bauturi alcoolice si produse din tutun.

Nimic mai simplu!

Nu exercitam dreptul de deducere a TVA, motiv pentru care inregistram in contul 623, analitic distinct „protocol“ valoarea totala a facturii emise de vanzator compusa din baza de impozitare si suma TVA aferenta acestei baze;

➔ referitor la impozitul pe profit, prin Codul fiscal la art. 21 alin. (3), denumit „Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata“, lit. a), nu se precizeaza in mod expres ce fel de cheltuieli se includ la protocol. Prin acest text de lege se precizeaza in mod expres doar faptul ca sunt deductibile limitat „cheltuielile de protocol in limita unei cote de 2% aplicate asupra diferentei rezultate intre...;“.

Totusi, prin Normele de aplicare a art. 21, la punctul 39 se face precizarea ca la „protocol“ se includ cheltuielile „ocazionate de acordarea unor cadouri, tratatii si mese partenerilor de afaceri, efectuate in scopul afacerii“.

Speculand aceasta prevedere sumara din legislatia fiscala, imi permit sa consider drept cheltuieli de protocol contravaloarea tigarilor si a bauturilor alcoolice, inclusiv suma TVA aferenta achizitiei.

Aceasta afirmatie are la baza cel putin patru argumente care pot fi invocate echipei de inspectie fiscala care are tendinta de a stabili diferente suplimentare de plata privind impozitul pe profit:

1. prin legislatia fiscala referitoare la impozitul pe profit, nici contravaloarea unor astfel de produse achizitionate, dar nici suma TVA aferenta achizitiei acestora nu este considerata in mod expres cheltuiala nedeductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil;

2. din definitiile preluate din dictionarul explicativ al limbii romane, rezulta faptul ca in categoria cadourilor pot intra diverse obiecte, iar in categoria tratatiilor intra si bauturile alcoolice:

cadou: ceea ce se primeste sau se ofera in dar;
tratatie: faptul de a servi oaspetilor mancare si bautura;
masa: ceea ce se mananca, mancare, bucate, pranz, cina, ospat, banchet;

3. prin legislatia contabila nu se interzice inregistrarea in evidenta contabila a contravalorii unor astfel de produse achizitionate, dar nici suma TVA aferenta achizitiei acestora. Suma TVA se considera nedeductibila doar d.p.d.v. al TVA.

Prin O.M.F.P. nr. 1.752/2005, se face precizarea ca in debitul contului 623 se inregistreaza sumele datorate sau achitate care privesc actiunile de protocol in corespondenta cu creditului unuia din conturile 401, 408, 471, 512, 531 sau 542. Astfel, se poate profita de lipsa interdictiei de a inregistra in contul 623 si contravaloarea TVA achitata furnizorilor, fiind permisa inregistrarea sumelor achitate pe total factura, fara a fi delimitata baza de impozitare de suma TVA aferenta;

4. bugetul de stat nu este afectat deoarece cota de 2% reglementata prin art. 21 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal si punctul 33 din norme se aplica asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.

In concluzie!
Avand in vedere argumentele invocate anterior, consider ca se poate inregistra in contul 623 „Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate“ contravaloarea tigarilor si bauturilor alcoolice destinate actiunilor de protocol, inclusiv suma TVA aferenta pentru care nu
s-a exercitat dreptul de deducere.

Acest articol este preluat din Revista Romana de TVA nr. 12 din decembrie 2008. Avand peste 3500 de abonati platitori, Revista
Revista Romana de TVA reprezinta solutia tuturor intrebarilor de TVA la care nu ati gasit raspuns pana acum. Pentru a va convinge, va oferim posibilitate de a descarca gratuit numarul din noiembrie al Revista Romana de TVA.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Protocol cu tigari si bauturi alcoolice?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016